Luonto

Luo­la­maa­lauk­sia tehtiin eri puolilla maailmaa yli 20 000 vuoden ajan

Luonto 28.9.2003 0:00
Ari Turunen
Etelä-Ranskan keskusylängöltä Pyreneiden vuoristoon on satoja luolia, joiden uumenissa on ihmiskunnan vanhimpia maalauksia. Vain muutama luola on avoinna yleisölle. Yksi niistä on Niaux'n luola Ariegesissa, Ranskan Pyreneillä.

Niaux'n luolaan astuessaan unohtaa nopeasti helteen ulkona. Lämpötila laskee kymmeneen asteeseen. Otsalampun valokeilassa näkyy tippukivimuodostelmia, jotka roikkuvat kymmeniä metriä päidemme yläpuolella. Harrasta hiljaisuutta rikkovat vain yksittäisten vesipisaroiden terävät äänet. Ryhmän hännille jättäytyminen luo aavemaisen tunnelman. Takana on säkkipimeys, joka tuntuu jatkuvan loputtomiin.

Kulkeminen ilman otsalamppua kilometrien pituisissa luolarihmastoissa olisi hengenvaarallista. Opas väittää, että soihdun sammuminen olisi merkinnyt esihistorialliselle luolamaalarille kuolemaa. Katselen lamppuni paristoja mietteliäänä. Valoa onneksi riittää, ja kilometrin patikoinnin jälkeen valokeilaan ilmestyy häkellyttävän kauniita, puhvelinrasvalla ja mangaanioksidilla luonnosteltuja euroopanbiisoneita eli visenttejä, vuorikauriita ja hevosia. Olen Niaux'n luolan kuuluisassa mustassa salongissa.

Luolan maalausten iäksi on pystytty radiohiiliajoituksella määrittämään jopa 13 850 vuotta. Edessäni oleva visentti on yksi vanhimpia ihmisen maalaamia taideteoksia.

Mammutteja ja leijonia

Niaux'n luolan maalaukset ovat Madeleine-kulttuurin ihmisten taidetta. Kulttuuri on saanut nimensä Ranskan Dordognen La Madeleinesta. Kylä sijaitsee vain parin kilometrin päässä Cro-Magnonin kalliosta, joka antoi nimen varhaisille nykyihmisen edustajille. Madeleinelaiset, viimeisen jääkauden ihmiset, elivät 16 000-10 000 vuotta sitten.

Madeleine-kulttuurin tunnetuimmat aikaansaannokset ovat Lascaux'n ja Altamiran luolien maalaukset. Lascaux'n kuuluisaa yli viiden metrin mittaista kultaista härkää pääsee ihastelemaan vuodessa vain 200 tutkijaa. Luola ei ole avoin turisteille, koska kosteus saa levän kasvamaan maalausten päälle. Pohjois-Espanjan Altamira on suljettu samoista syistä. Toistaiseksi Niaux'n luola on pidetty avoimena, mutta sinnekin pääsee vain 20 hengen ryhmissä.

Vuosituhannet saavat pään pyörälle. Nykyihmisen historiassa Lascaux'n, Altamiran ja Niaux'n luolat ovat suhteellisen nuoria. Ihmiset olivat maalanneet härkiä luolien seiniin jo 16 000 vuoden ajan ennen Madeleinen luolamaalareita. Tuntuu uskomattomalta, että upeat ja realistiset kuvat mammuteista tai luolaleijonista Chauvetin luolassa Pont d'Arcissa voivat olla jopa 32 000 vuotta vanhoja.

Joka vuosi löydetään uusia luolia. Maailman vanhimpina pidetyt Chauvetin luolan maalaukset löydettiin vasta 1994. Kaikkia luolia ei ole ehditty kunnolla tutkia. Kukaan ei tiedä, kätkevätkö Ranskan ja Espanjan vuoret sisuksiinsa vieläkin vanhempia maalauksia. Mahdollisesti, sillä nykyihminen ilmestyi Eurooppaan 60 000 vuotta sitten.

Metsästysmagiaa

Madeleine-kulttuuri oli luolamaalausten tuotteliain ajanjakso. Tekniset keksinnöt, kuten väkäsharppuuna, atraimet ja jousi, mullistivat metsästyksen ja väestö alkoi kasvaa. Madeleinelaiset metsästivät muutaman kymmenen hengen ryhmissä villihevosia, visenttejä ja peuroja. Koska Pyreneillä keskilämpö oli 8 astetta nykyistä alhaisempi, ilmasto suosi suurriistaa. Vuorten solat olivat laumojen vaellusreiteillä hyviä väijytyspaikkoja. Pieni metsästäjäryhmä pystyi kaatamaan joskus jopa mammutteja. Pyreneiden luolamaalauksiin onkin ikuistettu eläimiä, joita ihmiset metsästivät.

Paleoliittinen taide liittyi todennäköisesti metsästysmagiaan. Eläimet näyttävät ajelehtivan ja leijailevan luolien seinillä irrotettuna todellisuudesta ja vailla kosketusta ympäristöönsä. Joihinkin Niaux'n luolan eläimiin on selkeästi piirretty nuolia, kenties ennakoimaan tulevaa metsästystä. Madeleine-kulttuurin metsästäjien uskonto oli luultavasti shamanismi. He uskoivat pystyvänsä vaikuttamaan metsästysonneen loitsujen ja henkien avulla. Maalauksilla koristellut luolat olivat eräänlaisia temppeleitä, jonne mentiin tekemään metsästysrituaaleja.

Metsästysmagia ei selitä kuitenkaan aukottomasti luolamaalareiden ajatusmaailmaa. Miksi esimerkiksi peura, joka oli tärkein riistaeläin, on vähäisesti edustettuna kuvissa? Esihistoriallisen ja modernin ihmisen maailmankuvat ovat niin valtavan erilaiset, että luolataiteen tarkoitusta ei pystytä koskaan perusteellisesti selventämään. Pyreneillä maalausten teko loppui noin 10 000 vuotta sitten. Jääkausi ja sitä kautta paleoliittinen kausi päättyi mannerjään alkaessa vetäytyä pohjoiseen. Riistaeläinten laumat katosivat. Jääkauden metsästäjien aika oli ohi.

Niaux'n luolaan voi kuka tahansa tutustua, mutta varaus pitää tehdä vähintään muutamaa päivää aikaisemmin. Opastukset ovat ranskaksi ja englanniksi. Luolavierailun jälkeen on hyvä tilaisuus vierailla läheisessä Tarasconin esihistoriallisessa museossa. Parc de la Préhistoire on teemapuisto, jossa voi tutustua laajaan näyttelykokonaisuuteen Madeleine-kulttuurista ja kalliomaalauksista ympäri maailmaa.

Niaux'n luolan suu. Vaikka tähän mennessä maailman vanhimmat maalaukset ovat löytyneet Ranskasta, tutkijat kuitenkin uskovat, että vielä vanhempia kuvia voi tulla päivänvaloon Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa.

Shamanismia. Niaux'n luolan visenttiä on pidetty esimerkkinä metsästysmagiaan liittyvästä luolamaalauksesta.

Näyttää, että eläimeen on ammuttu nuolia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalossa syttyi tulipalo Sodankylän Vuotsossa – palo huomattiin Rajavartioston helikopterista
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
83
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
57
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
45
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
43
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
43
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image