Luonto

Lumen puute uhkaa tammikuussa käynnistyviä lu­mi­jäl­ki­las­ken­to­ja – myös paksu lumi voi estää laskennat

Metsäjänis on yksi lumijälkilaskentojen kohdelajeista. Arkistokuva. KUVA: Sointu Oinas/Arkisto
Luonto 1.1.2020 20:23
Pekka Rahko

Riistanisäkkäiden talvilaskennat alkavat jälleen vuoden vaihtuessa. Luonnonvarakeskus (Luke) seuraa laskentojen avulla riistanisäkkäiden määrän vuosittaista ja pitkän aikavälin vaihtelua.

Lumijälkiä lasketaan peltokolmioilla 1.1.–28.2. Riistakolmioilla laskenta-aika on Etelä- ja Keski-Suomessa 15.1.–28.2. ja Pohjois-Suomessa 15.1.–15.3. Laskennan tekevät vapaaehtoiset metsästäjät.

Jälkilaskennan onnistuminen edellyttää tuoretta lumikerrosta, ja tällä hetkellä eteläinen Suomi on laajasti lumeton.

Viime talvena säät eivät suosineet lumijälkilaskentoja. Riistakolmioita onnistuttiin kiertämään vain 577 eli vähemmän kuin viitenä edellisenä talvena keskimäärin. Viime vuosina on talvilaskennassa laskettu noin 700 kolmiota.

Peltokolmioita kierrettiin viime talvena vain 99.

Jälkilaskennan kannalta ihanteellisimmat laskentaolosuhteet ovat yhtenäinen lumipeite ja riittävästi pehmeää lunta, jotta pienienkin nisäkkäiden jäljet havaitaan. Säät voivat muuttua nopeasti, ja Luke kehottaakin varautumaan tekemään laskennan heti otollisten kelien vallitessa.

Talvilaskennassa lasketaan kolmiolinjan ylittävien lumijälkien lukumäärä. Laskettavia nisäskäslajeja on 25. Lisäksi lasketaan näköhavainnot metsä- ja peltokanalinnuista sekä kanahaukasta ja korpista.

Toisaalta runsaslumisuuskin voi olla haitaksi. Viime talvena laskennat osoittautuivat paksussa lumessa ylivoimaisen vaikeiksi erityisesti pohjoisessa. Tänä talvena lunta on selvästi tavanomaista enemmän Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa.

Riistakolmiot ovat metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja pysyviä laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on neljä kilometriä, ja siten laskentalinjan kokonaispituus on 12 kilometriä.

Peltokolmiolaskenta on kehitetty riistakolmiolaskennasta maatalousympäristön, metsän ja asutuksen muodostaman rikkonaisen ja pienipiirteisen maisemamosaiikin riistakantojen seurantaan. Peltokolmion sivujen pituudet ovat kaksi kilometriä.

Peltokolmiolaskentaa tehdään Etelä- ja Länsi-Suomessa ja rannikkoseudulla Pohjois-Pohjanmaalle asti. Alkava talvilaskenta on riistakolmioilla järjestyksessä jo 32. ja peltokolmioilla 22.

MAINOS

Kommentoi

Ei kiinnosta tehdä laskentaa talkoilla Lukelle. On niin kieroa toimintaa susiasiassa Luken taholta. Meidän seurassa jää laskennat tekemättä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tälläisiä lumen jälkiä pitää laskea ja ihan lentokoneesta käsin, kallista touhua mahtaa olla. Tälläisen humpuukit tulisi lopettaa, ei tulisi saaste kaasuja ja rahoilla voisi parantaa esim. Kempeleen vanhusten kotioloja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule Kempeleen mummo, ei niitä lentokoneista lasketa. Vapaaehtoiset hiihtävät tai kävelevät laskenta-alueella ja tekevät ihan ilman palkkaa tai pakokaasuja. Muutaman kerran saattaa pieru pyörähtää, mutta eipä se otsonikerrosta ojenna tai Kempeleen mummon yöunia vie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on hanget niin tiiviitä, että kantavat hyvin murtomaasuksillakin hiihtävät. Eläinten jäljet ovat hyvin tunnistettavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hätää. Riistaeläinten ulosteita voi ihmiset kerätä ja lähettää tutkittavaksi. Nyt vaan kakkapussit taskuun ja luontoon. Ulosteista saadaan selvitettyä eläinten elinpiirit. Tämä on paljon helpompaa kuin kolmiolaskenta ainakin suden kohdalla, jos Lukeen on uskominen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image