Luonto

Liian harva kalastaja tuntee pyyntimitat – "Näistä asioista pitäisi tiedottaa huomattavasti enemmän", katso uhai­na­lai­sim­pien lajien pyyntimitat

Luonto 1.8.2019 6:18 | Päivitetty 1.8.2019 12:35
Katri Keskitalo

Pyyntimitta eli alamitta tarkoittaa pyydettyjen kalojen alinta sallittua pituutta. Asiantuntijoiden mukaan harmillisen harvalla maallikkokalastajalla mitat ovat kuitenkaan hallussa.

– Tietenkin ammattikalastajat tietävät, mutta hyvin moni satunnainen kalastaja ei näitä tunne. Näistä asioista pitäisi tiedottaa huomattavasti enemmän, toteaa Metsähallituksen eräsuunnittelija Kari Sarajärvi.

Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön kalatalousasiantuntija Marcus Wikströmin mukaan osa kalastajista ei edes piittaa määrätyistä mitoista.

– Osa ei tunne mittoja ja osa ottaa kiinni kaiken minkä saa.

Harjuksen pyyntimitta on leveyspiirin 67 º00´N eteläpuolella vähintään 35 senttimetriä ja pohjoispuolella vähintään 30 senttimetriä.
Kuhan pyyntimitta on vähintään 42 senttimetriä ja vähintään 40 senttimetriä Suomenlahden ulkopuolisilla merialueilla.

Uusi kalastuslaki astui voimaan vuonna 2016. Tuolloin kasvoivat eli tiukentuivat myös uhanalaisimpien lajien pyyntimitat. Esimerkiksi lohen alin sallittu mitta on nykyään 50 senttimetriä Perämerellä ja kuhan 42 senttimetriä.

Pyyntimittojen lisäksi vuoden 2016 lakiin ilmestyivät leveysasteet. Mitat siis vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti: keskimäärin ne ovat pohjoisessa korkeampia kuin etelässä, mutta aluekohtaisia poikkeuksia löytyy. Esimerkiksi harjuksen pyyntimitta on leveyspiirin 67 º00´N eteläpuolella vähintään 35 senttimetriä ja pohjoispuolella vähintään 30 senttimetriä. Merialueilla lajia ei saa pyytää lainkaan.

Wickströmin ja Sarajärven mukaan tutkimustietoon perustuvan kalastuslain tärkeimpänä tavoitteena on turvata kalakantojen elinvoimaisuus. Sarajärven mukaan vielä on kuitenkin vaikea sanoa, ovatko kasvaneet mitat vaikuttaneet kalakantoihin.

– Esimerkiksi Tornionjoen lohikanta lähti nousuun kalastusrajoitusten myötä. Yleensä kuitenkin vaelluskalat, kuten lohet, voivat huonosti sen takia etteivät ne pysty kulkemaan vaellustaan ihmisten rakentamien esteiden vuoksi. Vaeltavien kalojen elinympäristö pitäisikin olla myös kunnossa, esimerkiksi kalateiden avulla. Yksistään mitat eivät niitä auta.

Rasvaevällisen taimenen pyyntimitta on leveyspiirin 67º00´N pohjoispuolisissa vesissä vähintään 50 senttimetriä. Leveyspiireillä se 64º00´N–67º00´N vähintään 60 senttimetriä. Purossa tai lammessa, johon ei ole vaellusyhteyttä merestä tai järvestä, taimenen pyyntimitta on enintään 45 senttimetriä.
Rasvaeväleikatun taimenen pyyntimitta on vähintään 50 senttimetriä.
Lohen pyyntimitta on vähintään 60 senttimetriä, mutta leveyspiirin 63º30´N pohjoispuolella Perämeressä se on vähintään 50 senttimetriä.

Kalastuslain noudattamista valvovat poliisi, rajavartiolaitos, kalatalousviranomaiset ja tulli. Valvojaksi voi kouluttautua myös maallikko ely-keskuksen kautta. Sekä Wickström että Sarajärvi korostavat sitä, että ammattimaisten valvojien määrää pitäisi lisätä.

Tämän vuoden alkupuolella salakalastuksesta rapsahtavat sakot kasvoivat tuntuvasti; uhanalaisten kalalajien hintalaput kipusivat korkeimmillaan jopa tuhansiin euroihin kalastuslain muutoksen myötä. Esimerkiksi yhden järvilohen hinta on nykyään yli 7000 euroa.

– Lompakkoon lyöminen vaikuttaa tehokkaimmalta ehkäisykeinolta, Wickström pohtii.

Kari Sarajärven mukaan 15. toukokuuta käyttöön otettujen sakkojen vaikutuksista saadaan todennäköisesti lisätietoa vasta syksymmällä.


Sekä rasvaevällisen että rasvaevättömän järvilohen pyyntimitta on vähintään 60 senttimetriä.
Nieriän pyyntimitta on Vuoksen vesistössä vähintään 60 senttimetriä ja Inarinjärvessä vähintään 45 senttimetriä.

Mutta entä jos kaikesta valvonnasta ja valistuksesta huolimatta vapaan nappaa alimittainen yksilö?

– Jos kala ei vahingoitu, pitää se päästää vapaaksi. Esimerkiksi vieheillä pyydettäessä näin harvoin käy, mutta verkkoon jäävä alimittainen on käytännössä kuollut. Silloin kituva kala pitää päästää hengiltään ja jättää linnuille. Vanhan lain mukaan vahingoittuneen sai ottaa mukaan, mutta nykyään niin ei saa tehdä, Sarajärvi kertoo.

Juttua muokattu 1.8. kello 09:41: tarkennettu pyyntimittoja kuvateksteihin. 

Mistä lisää tietoa?

Kalojen pyyntimitat ja rauhoitusajat löytyvät osoitteesta eräluvat.fi

Kalastuslaista voi lukea maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Alueelliset kalastusrajoitukset löytyvät sähköiseltä kartalta osoitteesta kalastusrajoitus.fi

Opas oikeaoppiseen verkkokalastukseen löytyy täältä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Olisi hyvä mainita, että Merialueilla rasvaevällinen taimen on aina rauhoitettu. Suurimmaksi osaksi myöskin järvilohi on kokonaan rauhoitettu. Nämä kannattaisi mainita, ettei ihmisille tule väärinkäsityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä olen ihmetellyt kun Suomessa tammukan alamitaksi on määrätty jokseenkin sama kuin Ruotsin ennätystammukalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kummoinen vaiva, jos ei varma mitasta, eikun kasvamaan.

Rapiat 30 vuotta omissa perhovavoissa ollu etukahvasta varteen kapiasti teipattuna 30, 40 ja 60cm, niillä pärjää, eikä tarvi aristella jokivarressa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rasva evällistä taimenta ei saa ottaa 65leveys piirin alapuolella ja 65 rajan ylä puolella rasva evällisen taimenen ala mitta on 60cm ja rasva evättömän ala mitta on 50cm ja lapissa rasva evällisen ala mitta on 50cm

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta leveyspiiristä. Esimerkiksi Ounasjoessa leveyspiiri 67.00 on suunnilleen 75 km:n päässä joen suusta. Nyt jos tarkkoja ollaan, kalojen alamitat muuttuvat keskellä joessa olevaa koskea. Kuitenkin netistä lukien Ounasjoen yhteisluvassa alemmat mitat ovat koko lupa-alueen matkalle, leveyspiiristä riippumatta. Miten kalastajan pitää toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karkeasti voidaan sanoa ja kalan mittana pitää. Silloin kala ei ole alimittainen jos se pitää vinssillä veneeseen nostaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Jos kala ei vahingoitu, pitää se päästää vapaaksi. Esimerkiksi vieheillä pyydettäessä näin harvoin käy, mutta verkkoon jäävä alimittainen on käytännössä kuollut."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alimittainen kituva kala pitää päästää hengiltään ja jättää linnuille
Miksi linnut saavat syödä alimittaisia kaloja, mutta eivät ihmiset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, kun linnut ei osaa lukea eivätkä sen vuoksi tunne kalastuslakia. En muutakaan keksi selitykseksi !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä sain kerran niin suuren hauen, että veden pinnalla näkyi päätä seitsemän metriä, mutta ei vielä silmiä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkeläisten kalastus tulee kieltää tai sitten kalastuskortti maksu läpielämän.

Kerran olen nähnyt meriharrin, oli silloin pakko kysyy mikä tuo on. Oli ollut kalastajalla kuolleena pyydyksessä niin oli mukaan ottanut sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taimen vähintään 60 senttimetriä. Purossa tai lammessa, johon ei ole vaellusyhteyttä merestä tai järvestä, taimenen pyyntimitta on enintään 45 senttimetriä. Kyllä on vaikeasti sanottu. Onko niin ettei puroista tai lammista saa pyytää yli 45cm taimenia. Ja muualla sitten ei sitten alle 60cm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama. Saanko siis nostaa 20cm purotaimenia? Oi, mitä herkkua luvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siihen tarvita sitä vaellusyhteyttä mereen tai järveen jos se taimen nousee joesta puroon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

20:57
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image