Luonto

Lääkejäämät kiertävät vesistössä

Osa lääkkeiden sisältämistä kemikaaleista palaa juomaveteen. KUVA: Laurimo jukka
Luonto 5.5.2008 0:00
Jukka Laurimo
Kun päätä särkee tai niveliä kolottaa, suomalainen suuntaa lääkekaapille ja ottaa hyvin todennäköisesti yleisintä meillä käytettyä tulehduskipulääkettä ibuprofeiinia. Lääke siirtyy vatsalaukkuun, jossa se sulaa ja sen vaikuttavat aineosat imeytyvät verenkiertoon. Lääkkeen tarina ei kuitenkaan pääty tähän. Kemialliset aineet poistuvat elimistöstä virtsan ja ulosteiden mukana. Kun vessa vetäistään, viemäriin päätyy lääkkeen sisältämiä aineita.

Ibuprofeeni on vesiliukoinen kemikaali, josta virtsaan päätyy korkeintaan 15 prosenttia alkuperäisestä annoksesta. Ibuprofeiinia käytetään Suomessa kuitenkin niin paljon, että pintavedessä sitä on mitattu pitoisuuksina lähes 100 nanogrammaa litrassa. Yksi nanogramma on litran miljardisosa, joten määrät ovat mikroskooppisen pieniä. Jätevesistä on mitattu 20 mikrogramman pitoisuuksia litrassa.

Ibuprofeiini hajoaa melko nopeasti luonnossa ja poistuu suhteellisen hyvin myös nykyisissä jätevedenpuhdistamoissa. Silti luonnossa jo hyvin pienet pitoisuudet saattavat olla haitallisia. Monet ihmisille tavalliset lääkkeet tai kemikaalit voivat olla vaaraksi jollekin toiselle lajille.

"Jo kymmenen nanogramman pitoisuus ibuprofeiinia häiritsee erään äyriäislajin käyttäytymistä", sanoo ympäristöteknologian tohtori Niina Vieno Hollannista, jossa hän työskentelee tutkijana paikallisessa vesientutkimuslaitos Wetsuksessa.

Ympäristöön päätyy satoja tai jopa tuhansia erilaisia lääkekemikaaleja. Tästä lääkecoktailista voi syntyä luonnossa uusia yhdisteitä, joiden vaikutuksia voi tällä hetkellä vain arvailla. Lääkkeet käyttäytyvät eri tavoin elimistössä ja luonnossa. Toiset ovat vesiliukoisia, toiset eivät. Toiset hajoavat nopeasti, toiset hitaammin.

Pieni osa kemikaaleista päätyy takaisin ihmisen elimistöön juomaveden mukana. Määrät ovat nykyisellään nanogrammojen luokkaa, joten välitöntä vaaraa terveydelle niistä ei ole.

Riskin suuruutta on vaikea arvioida, koska altistus pienille lääkepitoisuuksille on koko elämän mittainen. Pitkäaikaisesta vaikutuksesta ihmisiin on vain vähän tietoa. "Itse olen sitä mieltä, että kemikaalien suurimmat haittavaikutukset kohdistuvat vesistöjen eliöihin", Vieno sanoo.

Ympäristön kannalta haitallisimpia ovat erilaiset hormonit kuten estrogeenit ja niiden kaltaiset yhdisteet. Tällaisia yhdisteitä tutkijat kutsuvat hormonihäiritsijöiksi, ja niillä on todettu olevan vaikutuksia eliöihin jo erittäin pieninä pitoisuuksina. Hormoneja on esimerkiksi e-pillereissä, ja niitä erittyy ihmisistä myös luonnollisesti ilman lääkkeiden käyttöä. "Hormonien ympäristöpitoisuudet ovat yleensä niin alhaisia, että tällä hetkellä käytössä olevilla menetelmillä niitä ei pystytä mittaamaan", Vieno sanoo.

Vaikka hormoneja ei havaita, niitä voi silti olla vedessä haitallisia määriä. Lääkejäämien löytyminen luonnonvesistöistä kertoo jätevesien sekoittumisesta, ja yleensä vedessä on silloin myös hormoneja.

Luonnossa liikkuu paljon muitakin ihmisen tuottamia kemikaaleja. Esimerkiksi jo pelkkä suihkun ottaminen huuhtoo iholta kosmetiikkatuotteiden jäämiä viemäriin. Asumajätevesiin päätyy myös pesuaineita ja siivouskemikaaleja. Kotitalouksien lisäksi kemikaaleja vapautuu teollisuuden jätevesissä ja valumana maanteiltä ja pelloilta. Lääkekemikaaleja vapautuu myös eläinten lääkinnästä.

Jätevesien puhdistus on Suomessa melko tehokasta, mutta jätevesilaitoksia ei ole suunniteltu nanogrammojen mittaisten kemikaalijäämien poistamiseen. Jäämiä häviää puhdistamoissa kiinnittymällä lietteeseen tai sitten biohajoaminen tekee tehtävänsä. Poikkeuksiakin on, sillä osa aineista voi läpäistä puhdistuksen ja päätyä vesistöön. "Joidenkin lääkeaineiden, kuten epilepsialääke karpamatsepiinin pitoisuudet jätevedessä ja puhdistetussa vedessä ovat samalla tasolla", sanoo Vieno.

Luonnonvesistöissä myös auringon valo hajottaa kemikaaleja, mutta valo voi myös synnyttää uusia yhdisteitä, jotka voivat olla jopa haitallisempia kuin alkuperäinen aine. Kemikaalijäämät puhdistuvat melko hyvin nykyisin käytössä olevilla puhdistusmenetelmillä, kuten aktiivihiilisuodatuksella tai otsonoinnilla. Ne ovat kuitenkin kalliita, ja niitä käytetään lähinnä juomaveden puhdistamiseen. Jätevesiä niillä puhdistetaan harvoin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
8:00
Kuusamolainen Svante Määttä taltutti pelättyjä susilaumoja vuonna 1963 – suurena susitalvena lukuisia nälkäisiä hukkia jolkotteli itärajan yli Suomeen Tilaajille
7:00
Tv-poiminta: Aku Hirviniemi ja muut nolostelevat parinvaihtokomediassa
37
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
10
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
6
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
4
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image