Luonto

Kolumni: Miksi Suomen luontoon ei tule kivoja vieraslajeja? Pingviinit, mangustit tai delfiinit olisivat hauskempia kuin kyttyrälohi ja hirvikärpänen

Jutun kirjoittaja Ilari Tapio.
Luonto 21.9.2019 9:00
Ilari Tapio

Luonto elää ja muuttuu koko ajan. Sitä ja olevaisuuden olemusta tuli mietittyä rantasaunan terassilla syksyn viimeisten puusaunalöylyjen ja uintivetojen jälkeen, kun kaveri lähetti viestin: "Onko siellä tällaisia?"

Kysymys viittasi uutiseen, joka kertoi limaisten hyytelömöykkyjen leviävän vauhdilla Suomen järvissä. Vastenmielinen hyytelösammaleläin näyttäytyy sisävesiemme rannoilla runsaina, jopa jalkapallon kokoisina möllyköinä.

Tämäkin siis vielä!

Ennestään maahan ovat muuttaneet kyttyrälohi, espanjansiruetana, koloradonkuoriainen, mäntyankeroinen ja hirvikärpänen sekä valkoposkihanki ja merimetso. Kansansuosikeihin eivät lukeudu myöskään supikoira, koirasusi, minkki eikä Itä-Suomessa heinäkuussa havaittu sakaali.

Ei-toivottuja vieraita ja valloittajia ovat myös kurtturuusu, lupiini, tarhatatar, sahalinintatar, lännenpalsami, japanintatar, hamppuvillakko ja kanadanvesirutto. Bonusvihulaisina on siedettävä sinilevää ja järvisyyhyä.

Onko pesukarhu mukava tulokas?

Floora ja fauna eivät pysy ennallaan, mutta miksi tänne tuntuu ilmaantuvan ja täällä leviävän vain perskärpäslajeja?

Miksi Suomen luontoon ei tule pupujussimaisia kivoja vieraslajeja? Sellaisia voisivat olla hauskat pingviinit, mangustit tai delfiinit. En panisi hanttiin, vaikka puiden latvoissa lauleskelisi räkättirastaita suloäänisempiä kanarialintuja, vesissä uiskentelisi psykedeelisiä mandariinikaloja ja ojien pientareilla kasvaisi orkideoita.

Tai ehkä ei sittenkään. Todennäköisesti nekin riehaantuisivat riesoiksi. Hiekkarannoilla kakkivia pingviinejä vainottaisiin, nurkissa vilistäviä mangusteja pyydystettäisiin ja jättiläisorkideoita hävitettäisiin talkoilla.

Pesukarhun on ennustettu asettuvan Suomeen 2030-luvulla. Ennuste perustuu Saksassa jo miljoonaan yksilöön kasvaneeseen kantaan ja Latviassa tehtyihin havaintoihin. Laji on matkalla pohjoiseen.

Pesukarhu on mukavalta vaikuttava eläin, mutta törkymöykky sekin on. Murtovarkaan näköiset otukset kiipeävät puihin, tuhoavat lintujen pesät ja tonkivat roskiksia kuin pahimmat dyykkarit.

Eikö kehitysoppi tarkoita kehitystä?

Englantilaisen luonnontieteilijän Charles Darwinin vuonna 1859 julkaiseman Lajien synnyn koko nimi on Lajien synty luonnollisen valinnan kautta eli luonnon suosimien rotujen säilyminen taistelussa olemassaolosta.

Siinä rantasaunan terassilla hyytelösammaleläimen olemassaolon tarkoitusta miettiessäni pähkäilin, että kehitysopin mukaan lajien tulisi kaiketi kehittyä.

Luonto ei voi olla valmis eikä evoluutio loppua tai kääntyä pelkäksi degeneraatioksi tai sukupuutoksi. Erittäin pitkällä aikavälillä ekosysteemeihin pitäisi kai edelleen syntyä uusia entistä elinkelpoisempia kasveja ja eläimiä – Homo-suvun nisäkkäät mukaan lukien.

Ehkä tuo on kuitenkin vain itsekkään ihmisen mielipide. Suuri osa muutoksista on sitä paitsi ihmisen syytä.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä se taitaa ihminen olla vieraslaji tai tulokaslaji maapallolla, tosin melko lyhyeksi se vierailu jää.
Laski ihmisen synnyn miten ja mistä apinasta tahansa se ei ole pitkä vierailu synnystä loppuun...
Mikäli ajattelisi maapallon eliniän matkana noin 1 km mittaiseksi, niin matka minkä ihminen on siinä mukana on alle 30 senttiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on taas evoluutio ymmärretty väärin. Hyytelösammaleläimet saavat vallitsevissa olosuhteissa riittävästi elinkykyisiä jälkeläisiä joten niiden ei tarvitse kehittyä mihinkään. Kolibakteerit ja muutkin alkeelliset oliot asuttavat edelleen planeettaamme, koska niille ei ole syntynyt niin suuria ympäristön paineita että niiden pitäisi radikaalisti muuttua. Ihmisenkin evoluutio on pysähtynyt, koska kaikenlaiset ihmiset saavat lapsia, jopa nekin jotka vielä pari sataa vuotta sitten olisivat karsiutuneet pois kuollessaan jo lapsina perinnöllisiin sairauksiin.
Jos jokin yksilö saa synnynnäisten ominaisuuksiensa (l. geeniensä) vuoksi suhteessa enemmän elinkelpoisia jälkeläisiä kuin lajitoverinsa, nämä geenit voivat runsastua kyseisen lajin keskuudessa. Jos ne leviävät sukupolvien päästä koko lajiin, laji on kehittynyt eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa pitää mielessä mikä ero on vieraslajeilla ja tulokaslajeilla.

Hirvikärpänen ei ole vieraslaji. Ei myöskään valkoposkihanhi, merimetso tai kultasakaali. Ne ovat tulokaslajeja. Tulokaslajit ovat tervetulleita koska ne leviävät itse luonnollisella tavalla ja lajien leviäminen on luonnon keino sopeutua muuttuviin elinolosuhteisiin.

Kyttyrälohi, supikoira ja minkki sen sijaan ovat vieraslajeja. Vieraslajien leviämiseen on vaikuttanut ja edesauttanut ihminen suuressa hölmöydessään. Niitä ei tulisi sietää vaan ne pitäisi pyrkiä hävittämään. Erityisesti niinkin haitalliset vieraslajit kuin supi ja minkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hmmm... mielenkiintoisesti pohdittu. Jäi vaan epäselväksi onko maailmankaikkeus 6000 vuotta vanha vai nuori. Tai sitten mulla meni joku taso jutusta ohi ja tää olikin vaa nokkeluutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
32
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
28
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
11
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image