Luonto

Kehnäsieni onkin seitikki

Sukuselvityksessä. Kehnäsieni kuuluu uuden tutkimuksen mukaan suureen seitikkien sukuun. KUVA: Pekka Helo
Luonto 6.10.2003 0:00
Pekka Rahko
Kehnäsieni on herkullisimpia ruokasieniämme. Sienitieteilijöitä laji on kiinnostanut kuitenkin enemmän sukulaisuussuhteidensa kuin makunsa vuoksi. Kehnäsieni on läheistä sukua seitikeille, eivätkä kaikki tutkijat ole aina pitäneet kehnäsienen sijoittamista omaan Rozites-sukuunsa oikeana ratkaisuna. Heidän mielestään laji kuuluu seitikkien sukuun Cortinarius.

Vastikään Mycologia-tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa asiaa lähestyttiin molekyylitekniikan keinoin. Itävaltalais-sveitsiläis-yhdysvaltalainen tutkimusryhmä selvitti kehnäsienten - joita on yli 20 lajia - sukulaisuussuhteita seitikeihin DNA-analyysin avulla.

Aineiston perusteella piirretty sukupuu sijoitti kotoisen kehnäsienemme keskelle seitikkejä. Tutkijoiden mukaan ne rakenteelliset piirteet, joiden perusteella kehnäsieni on katsottu omaksi suvukseen, esiintyvät myös monilla seitikkilajeilla.Ruokasieni edelleen


Tulos ei ole sienitieteelle varsinaisesti mikään uutinen, sillä ennen Rozites-suvun kuvaamista kehnäsieni luettiin seitikeihin ja sen tieteellinen nimi oli Cortinarius caperatus.

Kehnäsienen vei omaan sukuunsa suomalainen Petter Adolf Karsten jo 1800-luvulla, nyt julkaistun tutkimuksen mukaan siis väärin perustein.

Ruokasienestäjälle tuloksella ei ole käytännön merkitystä: kehnäsieni on edelleen herkullinen ja myrkytön ruokasieni. Onhan seitikeissäkin sitä paitsi syötäviä lajeja, jopa herkulliseksi luokiteltuja.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image