Luonto

Joka yhdeksäs laji on Suomessa uhanalainen – osuus suurin linnuissa ja sammalissa, nisäkkäistä kahdeksan lajia uhanalaisia

Ahma yksi kahdeksta uhanalaisesta nisäkäslajista. KUVA: Pekka Peura
Luonto 8.3.2019 9:00
Pekka Rahko

Joka yhdeksäs laji on Suomessa uhanalainen. Uuden eliölajien uhanalaisuusarvioinnin mukaan maassamme elää 2 667 uhanalaista lajia, mikä on 11,9 prosenttia arvioiduista lajeista.

Edellisessä, vuonna 2010 julkaistussa arvioinnissa osuus oli 10,5 prosenttia. Nyt julkaistu arvio kattaa runsaat 22 000 lajia.

Uhanalaisten osuus on suurin linnuissa ja sammalissa, molemmissa ryhmissä kolmannes lajeista on uhanalaisia. Uhanalaisten lajien osuus on huomattava myös jäkälissä, putkilokasveissa, perhosissa ja pistiäisissä. Tilanne on näissä kaikissa lajiryhmissä huonontunut edellisestä arvioinnista. 

Lajien uhanalaistumiseen ovat vaikuttaneet merkittävimmin metsäelinympäristöjen muutokset, jotka ovat ensisijainen uhanalaisuuden syy 733 lajille. Yleisimpiä niistä ovat metsien uudistamis- ja hoitotoimet sekä vanhojen metsien ja kookkaiden puiden ja lahopuun väheneminen.

Toiseksi yleisin uhanalaistumiseen vaikuttanut syy on avoimien elinympäristöjen umpeenkasvu, mikä on 639 lajin uhanalaisuuden syynä. Ilmastonmuutos uhkaa etenkin tunturilajeja. 

Suomen pesivistä 246 lintulajista äärimmäisen uhanalaisia eli korkeimman häviämisuhkan lajeja on 18. Uusina lajeina tähän luokkaan siirrettiin punasotka ja peltosirkku, joiden määrät ovat vähentyneet yli 80 prosenttia viimeisen kolmen sukupolven aikana. Kaikkiaan linnuista arvioitiin uhanalaisiksi 86 lajia.

Uhanalaisia nisäkäslajeja on Suomessa kahdeksan: naali (äärimmäisen uhanalainen), saimaannorppa, ahma, susi ja ripsisiippa (erittäin uhanalaisia) sekä pikkulepakko, liito-orava ja hilleri (vaarantuneita). Silmälläpidettäviksi arvioitiin euroopanmajava, kenttämyyrä, karhu, itämerennorppa ja metsäpeura.

Aiemmin silmälläpidettäväksi arvioitu ilves on nyt elinvoimainen. Liito-oravan uhanalaisuusluokka puolestaan heikkeni silmälläpidettävästä vaarantuneeksi. 

Uhanalaisuusarvioinnissa esitetään sekä laajoja että kohdennettuja toimenpiteitä lajien elinolosuhteiden parantamiseksi. Suojelualueet eivät yksin turvaa lajien säilymistä, vaan monimuotoisuus on huomioitava kaikessa luonnonvarojen ja alueiden käytössä.

Aktiivisia suojelu-, ennallistamis- ja hoitotoimenpiteitä tulisi merkittävästi lisätä erityisesti soiden ja lintukosteikkojen lajiston turvaamiseksi. Lisäksi tarvitaan enemmän tietoa lajiesiintymistä ja lajien elintavoista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uhanalaisten eläinten pesimä- ja kotirauhan rikkominen tekee saman ihmisillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Evoluution kehittymisen kannalta sukupuuttoon kuoleminen on välttämätön pakko, ei voi syntyä uutta jos vanhemmat lajit eivät anna uusille tilaa, jos dinosaurus kävelis vielä maanpäällä niin tuskin olisi ihmisiä samalla tontilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vain ei synny mitään uutta tilalle ja sukupuuton tahti on ennennäkemättömän nopea. Euroopassa on alueita, joilta esimerkiksi linnut, sammakot ja perhoset ovat lähes kadonneet, muutamassa vuosikymmenessä. Suomi seuraa kovaa vauhtia perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan rahanahneudella myyty metsästyslupia vuosi toisensa jälkeen, esim.metsäkanalinnut ja hirvenmetsästyson ollut sukupuuttoon katoamassa jo vuosikymmenien ajan ,kaikenlisäksi petolinnut on suojelunkohteena jotka on pahimpia lajin tuhoajia ,mikä on nyt hirvikantojen kanssa,karhumäärät ylisuuria ,varsinkin itärajalla,jotka työntyvät itärajantakaa,suomen puolelle syömään, ahma kannat pyörivät ihmisten asutusten ympärillä talviaikana,kun porot on tarhoissa ,luonnosta ei löydy evästä talvella ,kesällä onkin sitten juhlapaikka, poron,hirven ,linnunpoikaset ym,yltäkyllin.syötävää.
luonnosta ,metsähakkuut on tuhonneet lintukantojen luonnollisen elinympäristön. Suomen luonnossa on petokannat tuhoamista hyötyeläinten elinmahdollisuudet,ja ihmisten luonnontuhoaminen. Eipä taida petolaskennat olla todellisuuteen perustuvia väitteitä. Juuri tällä tuhotaan luonnon omat elinolosuhteet.ja tasapaino.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallolta häviää/kuolee sukupuuttoon päivittäin (sic!) parisataa eläinlajia. Suomen luonto on vielä suht hyvässä kunnossa, mutta kun hyönteislajit alkavat harvenemaan katoavat seuraavaksi niitä syövät linnut. Sitten lintuja syövat pedot, sitten... Kertokaapas asioista perillä olevat biologit, mikä on sammakkoeläimien tilanne Suomessa nyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oulunläänissä on erittäin harvinainen ryppynokkakurppa..., pitäisikö saada määrärahaa, suojelualue ja työvoimaa suojeluorganisaatiolle?"
Onko valtionrajat täsmälleen se "aitaus" jonka perusteella näitä suojeluteesejä nostetaan pintaan?
Vähin mitä tällaisessa luetteloinnissa pitää tehdä on ilmoittaa eri lajien yksilömäärät yli rajojen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos vaikka tehtäsiin vertaus luonnon helmien ja tavallisen rahan kesken.
Jos maailmassa muualla kerran on rahaa ja rikkauksia yltäkyllin niin miksi jotkut valittavat kun omassa taskussa ei ole kovinkaan paljon rikkauksia?
Jos muualla maailmassa on paljon lajeja niin miksi jotkut harmittelevat jos Suomesta uhkaa kadota lajeja. Mieti nyt vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:43
Uudenlainen musiikkipedagogin tutkinto tarjoaa Oulussa myös kirkkomusiikin koulutuksen
15:24
Rovaniemeläinen Mika Pajuniemi toimittaa aterioita varakkaiden turistien yksityiskoneisiin – "Loman jälkeen halutaan kotoista ruokaa" Tilaajille
15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
14:55
Poliisi pyytää havaintoja kateissa olevasta 16-vuotiaasta pojasta
54
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
46
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
42
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
25
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
18
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa
15
Kysyimme, mikä on Oulun budjettikirjaan ilmestynyt Oulu.com-sivusto ja mitä tapahtui Mun Oululle – "Nämä kaksi asiaa ovat menneet budjettikirjassa sekaisin"
13
Omenaakaan ei voi tuoda EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta – kasvintuhoojien leviämistä ehkäistään kiellolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image