Luonto

Jät­tiu­kon­put­ki on vaarallinen riesa

Jättiukonputki kukkii samanaikaisesti kuin karhunputki, johon pienikokoisen yksilön voi herkimmin sekoittaa. KUVA: Heikki Ketola
Luonto 29.7.2006 0:00
Katariina Vuori
Suomessa kasvavista sarjakukkaisista kasveista erityisesti jättiukonputki on viimeisten vuosikymmenten aikana kerännyt osakseen enemmän inhoa kuin ihailua.

Alun perin 1800-luvulla Suomeen koristekasviksi tuotu, suotuisissa kasvuolosuhteissa monimetriseksi kasvava jättiukonputki on vaikeasti tuhottava tunkeilija, jonka myrkyllisyys riittää aiheuttamaan tuhoa jo pelkästä kosketuksesta. Jättiukonputken myrkyllisyys on tullut laajempaan tietoisuuteen vasta viime vuosien aikana.

Kasvi on vaarallisin kirkkaassa auringonpaisteessa, jolloin kosketus voi aiheuttaa palovamman kaltaisia rakkuloita. Jättiukonputket sisältävät valolle herkistäviä psoraleeneja, jotka UV-säteily aktivoi.

Oulun yliopiston kasvimuseon preparaattori, filosofian kandidaatti Lassi Kalleinen on kuullut tapauksista, joissa Keski-Euroopassa kasvin aikaansaamat ihovauriot ovat pahimmillaan aiheuttaneet pysyvän, työkykyä haittaavan vaurion.

Jättiukonputkea ei ole aina helppo erottaa muista putkivartisista sarjakukkaisista kasveista, mikäli kasvi jää tavanomaista pienemmäksi. Lisäksi jättiukonputkena viljellään useita eri lajeja, jotka tunnetaan huonosti.

"Huonolla kasvupaikalla pienikokoiseksi jäävän jättiukonputken sekoittaa herkimmin karhunputkeen tai satunnaisesti tavattaviin muihin ukonputkiin", Kalleinen kertoo. Kasveja voi olla vaikea erottaa lehtien perusteella. Paras tunnistuskeino koon lisäksi ovat kukinnot: karhunputken puolipallomaisten kukintojen pikkusarjat ovat nekin pyöreitä palleroita. Jättiukonputken kukinnot ja pikkusarjat ovat puolestaan vatimaisia, Kalleinen kuvailee. Lisäksi jättiukonputkien laajassa kukinnossa on 50-100 pikkusarjaa, kun esimerkiksi idänukonputkella niitä on paljon vähemmän.

Jättiukonputkien kukinta-aika on nyt parhaimmillaan. Karhunputki ja muut ukonputket kukkivat samaan aikaan.

Jättiukonputken leviämistä voidaan jonkin verran hillitä niittämällä kasvi ennen kuin kukinto ehtii kehittyä siemeniksi. Kalleinen kuitenkin muistuttaa, että kaksi- tai monivuotisilla jättiukonputkilla on siemenpankki, jonka vuoksi kasvin tuhoaminen pysyvästi on useampivuotinen projekti.

"Jättiukonputkea voidaan hävittää polttamalla, mutta tämä on toistettava useampana peräkkäisenä vuotena. Pahoin villiintyneen jättiputken kitkemiseksi ainoa keino on maan vaihto", Kalleinen toteaa. Maan vaihtoon liittyen neuvoa saa Suomen ympäristökeskuksesta, joka on ottanut sydänasiakseen kasvin hävittämisen Suomesta.

Monet jättiukonputken viattomatkin lajitoverit ärsyttävät monia, etenkin jos kasvit pääsevät leviämään omaan pihapiiriin. Pihalla kasvavat putkikasvit ovat tavallisimmin joko monivuotisia koiran- tai vuohenputkia, jotka ravinteikkaassa maassa muodostavat helposti laajoja kasvustoja tukahduttaen tyystin muut kasvit.

Kasvien leviämistä voi jossain määrin hillitä niittämällä kasvit ennen siementen muodostumista. Erityisen sitkeä hävitettävä on viimevuosina runsaasti yleistynyt vuohenputki.

"Jos vuohenputki on kerran pihalle päässyt, ei sitä yleensä enää saa pois. Ainoa keino hävittää ei-toivotut kasvit on jatkuva niittäminen useampana peräkkäisenä vuotena."

Toisaalta hallitusti kasvavat putkikasvit ovat kauniita, eikä kasvien esteettistä arvoa ehkä kannata aina vähätellä sen vuoksi, että ne kukoistavat puutarhassa sangen omatoimisesti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Pihalleni ,vuokralla ollut asukas, on 4vuoden aikana tuonut tai kylvänyt jättiukonputkea!Muutin itse talooni nyt joulukuussa ja huomasin tilanteen. Keväthankien aikana keräsin kaikki töröttävät kasvit pellolta pois. Nyt lumien sulettua niitä on myös talon läheisyydessä isoja alueita. Lumi oli peittänyt nämä kasvustot näkyvistä koska kasvusto oli kaatunut lumen alle. Nyt olen kauhuissani. Miten suuri urakka minulla vielä on?. Maansiirto? Tontin koko on noin 5000 neliötä. Niitto vois olla parempi ratkaisu. Talkoot pitää varmasti järjestää naapurien kanssa. Sillä eikös tämä kasvi leviä kuitenkin hyvin! Voinko vaatia tätä kasvin "istuttajaa" tilille? Hän on jos kauniisti sanon "ulkomaalainen" Ja tuonut kasvin kotimaastaan kenties.? Apua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli kannattaa tsekata vaikkapa Luontoportista (www.luontoportti.com), jossa on kuvia ja tarkempia tuntomerkkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jottei iske taas joku hysteria, niin kannattaa kiinnittää huomiota jättiputkien ja ukonputkien väliseen selvään kokoeroon. Ukonputkikin saattaa kasvaa yli parimetriseksi, mutta silti huomattavasti jättiputkea pinempi. Jättiputken pääkukinto voi olla helposti aurinkovarjon kokoinen. Yleensä ihmiset säikkyvät turhaan meikäläistä luonnonvaraista ja harmitonta ukonputkea tai väinönputkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

entä jos laittaa round uppia aina ku kyseinen uusi kasvi ilmestyy, tämä myrkkyhän on sellainen että tappaa kaikki kasvit mihin sitä laitetaan. jos kasvi on päässyt siementämään niin silloin voi tieten olla monivuotinen urakka edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:04
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke starttaa Rotuaarilla – tarkoituksena tarjota testialusta ympäristöystävällisille keksinnöille
18:00
Rovaniemeläisen mökin pihalta löytyy viikatemies jos toinenkin – taiteilijalta kysytään nyt vinkkejä betonihaamujen tekoon: "Olen vienyt perinteiset puutarhatontut uudelle tasolle" Tilaajille
17:59
Putinin kehumasta kaasuputkihankkeesta vakuutetaan: kaasua virtaa heti vuodenvaihteessa – Itämeren pyöriäinen estää työt nyt Ruotsissa
17:48
Oululaissiskokset maistelivat Oulun kansainvälisillä suurmarkkinoilla kengurun- ja kamelinlihaa – "Tässä on ihan omanlainen jännä sävähdys, jota en ole maistanut missään muualla"
16:35
Aapo Rautiosta tulee Thunderbolt, kun hän henkihieverissä ja hikipäissään aikoo antaa lavalla 120 prosenttia itsestään
16:15
Maakuntaliitot vaativat EU:n aluekehitysrahoja kokonaisuudessaan Itä- ja Pohjois-Suomeen – "EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa"
16:09
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut kaksijakoinen vaikutus, mutta vain Ruotsiin vertaaminen "vajavaista"
101
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
81
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
55
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
49
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
47
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
44
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
29
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image