Luonto

Jät­tiu­kon­put­ki on vaarallinen riesa

Jättiukonputki kukkii samanaikaisesti kuin karhunputki, johon pienikokoisen yksilön voi herkimmin sekoittaa. KUVA: Heikki Ketola
Luonto 29.7.2006 0:00
Katariina Vuori
Suomessa kasvavista sarjakukkaisista kasveista erityisesti jättiukonputki on viimeisten vuosikymmenten aikana kerännyt osakseen enemmän inhoa kuin ihailua.

Alun perin 1800-luvulla Suomeen koristekasviksi tuotu, suotuisissa kasvuolosuhteissa monimetriseksi kasvava jättiukonputki on vaikeasti tuhottava tunkeilija, jonka myrkyllisyys riittää aiheuttamaan tuhoa jo pelkästä kosketuksesta. Jättiukonputken myrkyllisyys on tullut laajempaan tietoisuuteen vasta viime vuosien aikana.

Kasvi on vaarallisin kirkkaassa auringonpaisteessa, jolloin kosketus voi aiheuttaa palovamman kaltaisia rakkuloita. Jättiukonputket sisältävät valolle herkistäviä psoraleeneja, jotka UV-säteily aktivoi.

Oulun yliopiston kasvimuseon preparaattori, filosofian kandidaatti Lassi Kalleinen on kuullut tapauksista, joissa Keski-Euroopassa kasvin aikaansaamat ihovauriot ovat pahimmillaan aiheuttaneet pysyvän, työkykyä haittaavan vaurion.

Jättiukonputkea ei ole aina helppo erottaa muista putkivartisista sarjakukkaisista kasveista, mikäli kasvi jää tavanomaista pienemmäksi. Lisäksi jättiukonputkena viljellään useita eri lajeja, jotka tunnetaan huonosti.

"Huonolla kasvupaikalla pienikokoiseksi jäävän jättiukonputken sekoittaa herkimmin karhunputkeen tai satunnaisesti tavattaviin muihin ukonputkiin", Kalleinen kertoo. Kasveja voi olla vaikea erottaa lehtien perusteella. Paras tunnistuskeino koon lisäksi ovat kukinnot: karhunputken puolipallomaisten kukintojen pikkusarjat ovat nekin pyöreitä palleroita. Jättiukonputken kukinnot ja pikkusarjat ovat puolestaan vatimaisia, Kalleinen kuvailee. Lisäksi jättiukonputkien laajassa kukinnossa on 50-100 pikkusarjaa, kun esimerkiksi idänukonputkella niitä on paljon vähemmän.

Jättiukonputkien kukinta-aika on nyt parhaimmillaan. Karhunputki ja muut ukonputket kukkivat samaan aikaan.

Jättiukonputken leviämistä voidaan jonkin verran hillitä niittämällä kasvi ennen kuin kukinto ehtii kehittyä siemeniksi. Kalleinen kuitenkin muistuttaa, että kaksi- tai monivuotisilla jättiukonputkilla on siemenpankki, jonka vuoksi kasvin tuhoaminen pysyvästi on useampivuotinen projekti.

"Jättiukonputkea voidaan hävittää polttamalla, mutta tämä on toistettava useampana peräkkäisenä vuotena. Pahoin villiintyneen jättiputken kitkemiseksi ainoa keino on maan vaihto", Kalleinen toteaa. Maan vaihtoon liittyen neuvoa saa Suomen ympäristökeskuksesta, joka on ottanut sydänasiakseen kasvin hävittämisen Suomesta.

Monet jättiukonputken viattomatkin lajitoverit ärsyttävät monia, etenkin jos kasvit pääsevät leviämään omaan pihapiiriin. Pihalla kasvavat putkikasvit ovat tavallisimmin joko monivuotisia koiran- tai vuohenputkia, jotka ravinteikkaassa maassa muodostavat helposti laajoja kasvustoja tukahduttaen tyystin muut kasvit.

Kasvien leviämistä voi jossain määrin hillitä niittämällä kasvit ennen siementen muodostumista. Erityisen sitkeä hävitettävä on viimevuosina runsaasti yleistynyt vuohenputki.

"Jos vuohenputki on kerran pihalle päässyt, ei sitä yleensä enää saa pois. Ainoa keino hävittää ei-toivotut kasvit on jatkuva niittäminen useampana peräkkäisenä vuotena."

Toisaalta hallitusti kasvavat putkikasvit ovat kauniita, eikä kasvien esteettistä arvoa ehkä kannata aina vähätellä sen vuoksi, että ne kukoistavat puutarhassa sangen omatoimisesti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Pihalleni ,vuokralla ollut asukas, on 4vuoden aikana tuonut tai kylvänyt jättiukonputkea!Muutin itse talooni nyt joulukuussa ja huomasin tilanteen. Keväthankien aikana keräsin kaikki töröttävät kasvit pellolta pois. Nyt lumien sulettua niitä on myös talon läheisyydessä isoja alueita. Lumi oli peittänyt nämä kasvustot näkyvistä koska kasvusto oli kaatunut lumen alle. Nyt olen kauhuissani. Miten suuri urakka minulla vielä on?. Maansiirto? Tontin koko on noin 5000 neliötä. Niitto vois olla parempi ratkaisu. Talkoot pitää varmasti järjestää naapurien kanssa. Sillä eikös tämä kasvi leviä kuitenkin hyvin! Voinko vaatia tätä kasvin "istuttajaa" tilille? Hän on jos kauniisti sanon "ulkomaalainen" Ja tuonut kasvin kotimaastaan kenties.? Apua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli kannattaa tsekata vaikkapa Luontoportista (www.luontoportti.com), jossa on kuvia ja tarkempia tuntomerkkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jottei iske taas joku hysteria, niin kannattaa kiinnittää huomiota jättiputkien ja ukonputkien väliseen selvään kokoeroon. Ukonputkikin saattaa kasvaa yli parimetriseksi, mutta silti huomattavasti jättiputkea pinempi. Jättiputken pääkukinto voi olla helposti aurinkovarjon kokoinen. Yleensä ihmiset säikkyvät turhaan meikäläistä luonnonvaraista ja harmitonta ukonputkea tai väinönputkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

entä jos laittaa round uppia aina ku kyseinen uusi kasvi ilmestyy, tämä myrkkyhän on sellainen että tappaa kaikki kasvit mihin sitä laitetaan. jos kasvi on päässyt siementämään niin silloin voi tieten olla monivuotinen urakka edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
19:03
Tärkeintä on tunnelma - sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen auttaa ihmisiä luomaan kauniin ja toimivan kodin
18:00
Oulussa esiintyvä Nik Kershaw on iloinen elämästä julkisuuden ulkopuolella – “On helppoa olla menestynyt, mutta maine on todella vaikea asia” Tilaajille
17:55
Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan?
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image