Luonto

Harrastajien kalasaaliista valtaosa päätyy ruokapöytiin

Ahven on yleinen saaliskala Suomessa. Ahvenet yleensä laitetaan ruoaksi, ilmenee tutkimuksesta. KUVA: Heikki Uusitalo
Luonto 26.5.2014 14:15
STT

Harrastajien kalasaaliista valtaosa käytetään ihmisravinnoksi, ilmenee Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tilastosta.

Vapaa-ajan kalastuksen kokonaissaalis oli toissa vuonna 24,5 miljoonaa kiloa ja rapusaalis oli 2,5 miljoonaa kappaletta. Saaliin lisäksi elävänä vapautettiin 3,5 miljoonaa kiloa kalaa ja miljoona rapua.

Saaliiksi otetusta kalasta 77 prosenttia käytettiin ihmisravinnoksi. Rapujen kohdalla luku oli 93 prosenttia.

Arvokkaimmista kalalajeista, kuten lohikaloista ja kuhasta, ruokapöytiin päätyivät lähes kaikki. Ahvenista käytettiin lähes 80 prosenttia ja hauestakin runsaat 70 prosenttia. Suhteessa vähiten ihmisravintona käytettiin särkeä, säynettä ja lahnaa.

Vapaa-ajan kalastajia oli Suomessa toissa vuonna noin 1,5 miljoonaa. Heistä 200 000 osallistui kalastukseen vain avustajina, kuten soutajina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tuo on ihan hyvä tulos.

Pohjasta syöviä kaloja kuten särki, säyne ja lahna maistuvat monen mielestä mudalle. Mikä saa ihmisiä välttämään niitä. Petokalat maistuvat vaan paremmilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaisko joku kertoa miten ennen tehtiin (tai miten valmistui itsestään) sitä "kessäytynyttä särkeä", joksi sitä ainakin Pudasjärven eteläosoissa sanottiin. Tekisi mieli kokeilla sen valmistamista tarkoituksella, koska se saattaa olla jopa kulinaarinen nautinto ruotsalaisten hapankalan tapaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aletaan kerätä kansalais adressia Eduskuntaan siitä että nämä harrastajat saadaan edesvastuuseen kalojen kiduttamisesta,pyydetään ja revitään koukku väkisin irti ja vapautetaan kala kärsimään ja kuolemaan.Haluaisin uittaa muutamaa kalastelijaa koukku poskessa vaik tuos kiehimän joessa,tuntisivat miltä kipu tuntuu. Eläin rääkkäys adressin aiheeksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä tulee syötyä mitä tulee pyydettyäkin. Eikä siinä mitään väärää ole jos haluaa päästää takaisin saaliinsa jos ei syödä halua ja saalis vaan on vielä siinä kunnossa että jää henkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko niin kateellisia Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkijoissa kun harrastaja kalastajat saavat kalaa ravinnoksen?,eikä heitetä kaloja roskiin tai nakata lintujen syötäväksi. Mielestäni ne kalat jotka kilpailuissakin pyydystetään niin niitä kaloja EI saa päästää takaisin vesistöön,vaan ne pitää viedä kotiin.Ravutkin pitää ottaa talteen kun ovat pyydystetty.
Ei ole ihme kun kalastusluvat kallistuvat kun herrat mässäävät kaloilla ja ravustuksilla kun saaliita ei oteta ravinnoksi.
minä syön kalaa sen mitä pyydystän ja kalastuslupia ei ole tarvinnut koskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki pyydetyt kalat jalostetaan paitsti säret, jotka mennee haaskaksi. naapuri ampuupi kettuja, harakoita ja vareksia,kun sattuupi kohilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ketuille kalastaa erittäin on sitte nämä leukojen repijät jotka ei syö kalaa vain leikkivät kuten nämä pääkkösen jaspeerit ym jupit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitä järkeä niitä on yleensä pyydystääkään kun aikoo ne vapauttaa? Vai onko kyse vain itse itsensä tehostamisesta? Vähemmän kalat kärsivät, kun katkot vapasi ja siimasi ja pysyt kaukana vedestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
10:59
Oulaskankaan sairaala luopuu rajoitetuista asiakaspalvelun soittoajoista
10:32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
9:52
OP:n syksyn toiset yt-neuvottelut päättyivät – irtisanottuja tällä kertaa ainakin 270, ei vaikutuksia Pohjois-Suomeen
9:51
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
8:50
Hepokankaantien risteykseen jumittunut raskas ajoneuvo sulki Hyrynsalmentien Puolangalla yli tunniksi
8:28
Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli peruttiin
53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image