Luonto

Hammaspeikko on hankala vastustaja

Hammaspeikkobakteeri tulevat suuhun jäädäkseen, eivätkä ne katoa, vaikka hampaita ympäriltä lähteekin. Hammaslääkäri Juha Puustinen jahammashoitaja Ritva Eerikäinen hoitavat hampaita Hammasla KUVA: Jukka Laurimo
Luonto 14.1.2008 0:00
Jukka Laurimo
Hammaspeikkona tunnettu Streptococcus mutans -bakteeri on itseoikeutettu peikko, sillä se on kymmenistä suussa asuvista bakteerilajeista tehokkain hampaiden syövyttäjä.

Se on pääsyyllinen koko maailman ehkä yleisimpään infektiosairauteen, hampaiden reikiintymiseen.

Mainoksissa hammaspeikko on melko suuri, mutta todellisuudessa sillä on mittaa vain millimetrin tuhannesosia. Muutamasta mikrometristä jopa yli 30 mikrometrin mittaiseksi yltävät bakteeriketjut kiinnittyvät hampaan pintaan, jossa niiden elämäntehtävänä on muodostaa suuhun tulevasta sakkaroosista plakkia. Plakin avulla se voi ketjuuntua lajitovereidensa kanssa.

Lisäksi se tuottaa muista sokereista, kuten glukoosista, laktoosista ja fruktoosista hampaita syövyttävää maitohappoa.

Hammaspeikkobakteeri on elämän mittainen seuralainen, sillä se tarttuu muilta ihmisiltä yleensä jo vauvaiässä. Tartuntaa voi viivästyttää, mutta käytännössä sitä ei pysty estämään.

Bakteerit eivät luovuta koskaan, sillä ne tulevat suuhun jäädäkseen. Ne eivät katoa kokonaan, vaikka hampaat ympäriltä lähtisivätkin. Ne ovat kiinnostuneita myös juurihoidetuista ja kruunutetuista hampaista. Paikat, kruunut ja niiden yhtymäkohdat ovat bakteereille erityisen otollisia karheita kiinnityskohtia.

Käytännössä lähes kaikki kehittyneissäkin maissa asuvat joutuvat jossakin elämänsä vaiheessa kärsimään tästä bakteerista, joka lajikumppaneineen on ilmeisesti ollut ihmisen vaivana jo Aatamista alkaen.

Kun bakteereista ei ole päästy eroon, niihin on jouduttu sopeutumaan. Ihminen on osannut paikata reikiä ja poistaa hampaita ilmeisesti jo tuhansien vuosien ajan. Nykyisin menetelmät ovat hienostuneempia, ja poraamisen lisäksi hampaita voidaan korjata myös lasersäteillä.

Tilastollisesti kehitystä on tapahtunut paljon, mutta huonoon kuntoon mennyttä hammasta ei näilläkään keinoilla voida pelastaa. Siksi karieksen ehkäisemiseksi on tutkittu rokotteita, otsonihoitoja, geenimuunneltuja bakteereita ja probiootteja.

Kivuton hoitomuoto, otsonin käyttö on ponnahdellut esille aika ajoin.

"Otsonihoito on yksi kiinnostava tutkimuslinja, vaikkakaan ei varsinaisesti uusi, sillä otsonin vaikutusta kariekseen tutkittiin jo 1930-luvulla", sanoo hammaslääketieteen dosentti Leo Tjäderhande.

Kariesta vastaan kehitettyjen rokotteiden ongelmana ovat haitalliset sivuvaikutukset, kuten sydänlihastulehdukset ja maksavauriot. Rokotteen käyttö ei ole yleistynyt, koska kyseessä ei ole vakava sairaus.

Geenimuunneltujen bakteerien ja probioottien toimintaperiaatteena on syrjäyttää suusta haitallisimmat bakteerikannat.

Oulun yliopistossa on tutkittu myös ihmisen omien entsyymien vaikutusta karieksen kehityksen jarruna. Eläinkokeiden perusteella entsyymien toiminnan estäminen voi hidastaa sen etenemistä. Lopullista läpimurtoa ei ole vielä saavutettu millään menetelmällä.

Hammasmädän torjuntaa vaikeuttaa sen multikausaalisuus, toisin sanoen muutkin bakteerit pystyvät liuottamaan hampaita.

"Yhden bakteerin hävittäminen suusta saattaisi hidastaa karieksen syntyä ja etenemistä, mutta silloin muut bakteerit voivat aiheuttaa sitä", sanoo Tjäderhande.

Esimerkiksi juurikariesta aiheuttava bakteerikanta poikkeaa hieman hampaan kiillepintaan tarttuvasta.

Itsehoidolla reikiintymistä on suhteellisen helppo estää, mutta se vaatii viitseliäisyyttä ja itsekuria.

Hampaiden kuntoon vaikuttavat myös suun ominaisuudet, kuten syljen erityksen määrä.

Siksi ruokavalio ja hampaiden puhdistus ovat yhä erittäin tärkeitä.

"Jos nämä ovat tasapainossa, kariesta ei synny tai sitä tulee hitaasti", sanoo Tjäderhande.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Kiimingistä kotoisin oleva Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image