Luonto

Hajuheinistä saadaan tuoksua ja makua

Tuoksuvat heinät kuuluivat ennen liinavaatekomeroon. KUVA: Sahavirta Helena
Luonto 24.6.2007 17:02 | Päivitetty 24.6.2007 17:04
Helena Sahavirta
Useat eri heinälajit ovat ennen tuoksuneet puhtaiden lakanoiden välissä ja kapioarkuissa. Varsinaisen hajuheinän lisäksi tuoksuvaksi palmikoksi on letitetty myös tesmaa ja maarianheinää.

Maarianheinän tuoksun aiheuttaa kumariini. Sitä taas on muissakin tuoksuvissa kasveissa kuten tesmassa, tuoksusimakkeessa ja tuoksumatarassa. Maarianheinän kumariini antaa maun esimerkiksi puolalaisten subrovka-yrttiviinaan. Niittymaarianheinällä maustetaan alkoholijuomia ja muita juomia Lapinkin ravintoloissa ja viinitiloilla. Sitä käytetään myös matkamuistoissa ja tuoksukoristeissa.

Maarianheiniä kasvaa eri puolilla pohjoisen pallonpuoliskon lauhkeaa vyöhykettä sekä kosteilla että kuivilla paikoilla. Esimerkiksi Valkoisella merellä sijaitsevalla Solovetskin luostarisaarella on laaja, tuoksuva maarianheinän kasvusto.

Maarianheinä on matala, noin 25-75 cm korkea, pysty ja tukeva heinä. Sen kukat ovat kartiomaisessa, avarassa röyhyssä. Se leviää maanalaisten rönsyjen avulla. Eri lajien erottaminen toisistaan on vaikeaa, sillä metsille, niityille ja tuntureille on kullekin omat, hyvin samannäköiset lajinsa. Kaikille lajikkeille tyypillistä on vahva tuoksu, joka voimistuu kasvia leikattaessa ja kuivattaessa.

Niittymaarianheinän hyödyntämistä tutkittiin viime vuonna päättyneessä luonnontuotealan kehittämishankkeessa Luonnosta teolliseen tuotantoon. Sen tuloksena varmistui, että maarianheinän kumariinit ovat ihmiselle vaarattomia ja käytössä turvallisia tuoksuaineita.

"Eri kannoista ei kahden kesän tutkimuksissa löytynyt eroja", kertoo hankkeessa mukana ollut maaseutuneuvoja Irja Mäkitalo ProAgria Lappi ry:stä.

Maarianheinän viljelytekniikan tutkimukset ovat jatkuneet ja tuottamassa tulosta Pohjan Taimen Ketolan taimitarhalla Kemijärvellä. Siellä siemenviljely on ehkä viimein onnistumassa, mikä taas luo pohjaa uudellekin tuotekehittelylle. Tähän asti maarianheinää on ollut saatavissa kysyntää vähemmän. Hankkeen aikana saatiin viitteitä myös siitä, että maarianheinän tuoksun salaisuus on pohjoisen suuressa valon määrässä.

Euroopan ja Pohjois-Amerikan vanhoissa kulttuureissa maarianheinä oli pyhä kasvi. Kimppu maarianheinää saattoi olla mukana kirkkomatkalla. Se tunnettiin myös "Neitsyt Marian sänkyheinänä", sillä tarun mukaan Neitsyt Maria oli käyttänyt sitä Jeesus-lapsen sängyn olkina. Sitä on poltettu myös suitsukkeena.

Intiaanit ovat punoneet maarianheinästä koreja ja rasioita. Kuivatun maarianheinän palmikon tai kimpun voi laittaa vieläkin vaatekaappiin. Siitä valmistetaan öljyä, joka tuo kesäisen tuoksun liinavaatteisiin tai iholle.

Tesma taas on ollut hailuotolaisten oma tuoksuheinä, jota ovat saarella käyttäneet sekä miehet että naiset. Niittotöissä olleet miehet sulloivat helteellä tesman tuoksuvia lehtiä lakkiensa alle suoraan niityltä. Naiset palmikoivat tuoksuvat, puoli senttiä leveät lehdet leteiksi, joita tarvittiin jälleen talvisaikaan iltamissa. Ne saatettiin sitaista myös kimpuiksi ja sijoittaa liinavaatearkkuihin tai kaappeihin vaatteiden väliin.

Tesma (Milium effusum) on voimakkaasti tuoksuva heinä, joka kasvaa kosteilla ja rehevillä paikoilla lähes koko Euroopassa, Suomessa se on yleisin etelärannikolla ja Pohjanmaalla. Sen tehon uskottiin kuivuessa ja muokkautuessa vain kasvavan. Tesma kasvaa 50-150 cm korkeaksi monivuotisissa tuppaissa. Sen kukinto on vaaleanvihreä, nuokkuva ja harvahko röyhy.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:00
Juhannus on Manamansalon yrityksille elintärkeä – katso, miten keskikesän juhlaan valmistauduttiin Manamansalon Portissa
19:00
Juhannus on Manamansalossa elintärkeä juhla, mutta luonto ja lähiruoka kiinnostavat ulkomaalaisia Tilaajille
18:30
Putin vastasi kysymyksiin Moskovassa – valmis keskustelemaan Trumpin kanssa
18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Mikko Kärnä lähtee todennäköisesti mukaan keskustan puheenjohtajakisaan – kansanedustaja toivoo keskustelua puolueen linjasta
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
78
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
54
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
24
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
18
Juhannuksen menoliikenteen ruuhkahuippua odotetaan Oulun seudulle kello 16 jälkeen – Kuusamontiellä ketjukolari ja yksi kaista suljettiin, liikenne jonoutui

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

105 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image