Luonto

Guanchit - Kanarian mystiset alkuasukkaat

Rouva muumio. Muumiointi on osaltaan auttanut saamaan lisätietoa guanchien elämästä. Kuvan naispuolisella guanchilla oli ikää kuollessaan 20-24 vuotta.
Luonto 18.12.2005 0:00
Timo Kauppinen
Kanarian saaret houkuttelevat vuosittain satoja tuhansia suomalaisia lomalle. Rantavarjon alla maatessaan harva kuitenkaan miettii millainen kansa näillä leveysasteilla aikoinaan asusteli.

Merenalaisen tulivuorenpurkauksen seurauksena noin 30 miljoonaa vuotta sitten syntyneillä saarilla sijaitsi kreikkalaisen legendan mukaan myyttinen Hesperidesin puutarha.

Kanarialla elettiin ennen "sivistyksen" tuloa luonnonoloiltaan ihanteellisessa ympäristössä. Mitään ei puuttunut, eikä mitään tarvittu. Tätä harmonista ajanjaksoa kesti pari tuhatta vuotta.

Alkuasukaskansan guanchien historia on edelleen hämärän peitossa, mutta erään todennäköisen teorian mukaan tämä pitkä, vaalea ja sinisilmäinen kansa saapui foinikialaisten mukana Pohjois-Afrikasta noin 700 eKr. tarkoituksena hyödyntää saarten luonnonrikkauksia.Lammastaloutta ja viljanviljelyä


Guanchien talous pohjautui paljolti lampaiden ja vuohien kasvatukseen. Eläinten nahkoja he käyttivät myös vaatetukseen. Viljelystuotteina olivat muun muassa vehnä ja ohra. He osasivat valmistaa myös alkeellista keramiikkaa.

Arkiruokana oli paahdettua viljaa, jota syödään vielä tänäkin päivänä Kanarialla. Päätuote oli maito. Liha ei ollut jokapäiväinen ateria, mutta juhlapäivinä pöytään katettiin vuohta, lammasta ja jopa koiranlihaa.

Guanchien toteemipuu oli korkea lohikäärmepuu, joka oli viisauden ja hedelmällisyyden symboli. Sen varjossa vietettiin lukuisia rituaaleja. Puita näkee vieläkin Teneriffalla liikkuessa.

Roomalaiset ylhäiset käyttivät lohikäärmepuun mahlaa toilettituotteena. Dante puhui vastaavasti verta tihkuvasta puusta. Keskiajalla lohikäärmepuun "verta" pidettiin maagisena rohtona, joka paransi jopa lepran.Monenlaista moniavioisuutta


Guanchien avioliittokäytäntö vaihteli saarittain. Lanzarotella harjoitettiin moniavioisuutta; naiset saattoivat avioitua jopa kolmen miehen kanssa, ollen uskollisia vuorotellen kunkin aviomiehensä kanssa. La Gomeralla taas miehellä oli monta vaimoa.

El Hierrossa sulhanen maksoi ennakkoa (myötäjäisiä) morsiamen vanhemmille. Maksuvälineenä käytettiin usein karjaa.

Teneriffalla ja Gran Canarialla guanchijohtajat menivät naimisiin puhdasveristen naisten kanssa. Se merkitsi joskus avioliittoa jopa sisarusten välillä.

Guanchit uskoivat kuolemanjälkeiseen elämään. Eri saarella oli omat jumalat, mutta yksi tärkeimpiä oli auringon palvonta. Teneriffalla guanchit lepyttivät usein Teiden tulivuorta uhrilahjoin, jotta tämä ei purkaantuisi.Muumioita
löytyy museosta


Historiasta kiinnostuneen matkailijan kannattaa suunnata Teneriffan pääkaupungin Santa Cruzin Luonnontieteen museoon. Siellä voi tutustua paitsi Kanarian syntyhistoriaan, myös saarten alkuasukaskansan elämään.

Guanchimuumioiden ja muun esineistön kautta kävijä saa hyvän läpileikkauksen Kanarian mielenkiintoisesta historiasta.

Kokoelman helmiä ovat kaksi muumiota noin 2 200 vuoden takaa. Naismuumio oli kuollessaan 20-24-vuotias. Kehon pituuden ja hampaiden mukaan hän sairasti lapsena kroonisia sairauksia tai hänellä oli ravitsemusongelmia. Näyttelyn muumiolla on pituutta 137 senttimetriä eli huomattavasti vähemmän kuin keskiverto guanchinaisella, mikä oli 159 senttimetriä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kanarian alkuasukkaat olivat siis blondeja joita löytyy vielä pohjois-Euroopasta. Jääkauden luonnonvalinnan jälkeen kaikki eurooppalaiset olivat blondeja. Ilmeisesti jokin Euroopan natiivin haara kulkeutui maitse Kanarian saarille. Eivät osanneet rakentaa veneitä joka vahvistaa teorian. Siihen aikaan merenpinta oli alhaalla ja intiaanit siirtyivät Aasiasta beringin salmen kannasta myöten Amerikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Plinius vanhempi kertoi, että Hanno Merenkulkijan purjehtiessa Kanarialle 600 e.a.a. (Teneriffalla) ei ollut asukkaita, mutta saarella näkyi suurten rakennusten raunioita. Guimarin porraspyramidit olivat siis raunioina jo 2600 v. sitten, eli ne oli rakennettu vähint. 3000 v. ennen ajanlaskun alkua, sillä 9:stä pyramidista 3 oli jo ehditty purkaakin rakennustarpeiksi. Kanarian luolien seinissä on myös kirjoitusta, jota asukkaat eivät enää osanneet lukea espanjalaisten tullessa v. 1402. Saarilla kasvoi runsaasti laakeripuita, mutta asukkaat eivät osanneet rakentaa aluksia päästäkseen naapurisaarilleen, eivätkä uskaltaneet syödä meren antimiakaan. Joka saarella puhuttiin omaa murretta samasta alkuperäiskielestä, joka oli sukua sekä berberi- (Luoteis-Afrikka) että dravida-kielille (Pakistan). Luolista löydetyt muumiot on palsamoitu yli 2000 v. sitten ja vainajat olivat punatukkaisia, kookkaita, vaaleasilmäisiä ja piirteiltään eurooppalaisia, eli samaa rotua kuin irlantilaiset - s.o. jostain Atlantilta Kanarialta pohjoiseen ja Islannista etelään; kaiketi uponneelta Atlantikselta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanariansaarten guanchit polveutuvat suoraan atlantislaisista.Tämä selittää heidän kookkaan ruumiinrakenteensa, josta on todistuksena sekä heidän että eurooppalaisren lähisukulaistensa Gro magnonin luolasta löytyneiden kivikauden ihmisten luurangot ' kirjan Atlantis kadonnut manner s 73 mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin laadittu, mielenkiintoinen ja samalla ajankohtainen teema.
Näin ruohonjuuritasalla herää kaksi kysymystä:
1. Keitä nuo alkuasukkaat todella olivat?
2. Onko heidän jälkeläisiään vielä tallessa muualla maailmaa?
Harmittaa, kun ei tullut käytyä museoissa, vaikka lukuisten käyntien ohella jopa asuin pitkään siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
17:43
Oliko piip-testeistä luopuminen liioittelua vai hyvä varotoimi kunnilta? Opetushallituksen ohjeistus tulee lähipäivinä
17:33
Finanssijätin muutto paisuttaa reilusti Suomen pankkisektoria –  "Nordea pysyy vähintään yhtä tiukan valvonnan piirissä"
17:32
Suomelta pyydetään tuntuvaa määrää rajavartioita EU:n yhteiseen rajavartiostoon
17:21
Orpo: Oikeuskanslerin lausunto Soinin toiminnasta otettava vakavasti
17:16
Ivalossa löytyneiden sodanaikaisten rasioiden sisältö selvisi – rasioiden lisäksi yksityisasunnosta löytyi sodanaikaisia räjähteitä ja aseiden osia
124
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
43
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
39
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image