Luonto

BirdLife Suomi: Me­ri­han­hi­kan­taa uhkaa jyrkkä väheneminen, met­säs­tys­ra­joi­tuk­sia tarvitaan

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys ja BirdLife Suomi vaativat merihanhen metsästyksen rajoittamista. KUVA: Micha Fager
Luonto 17.7.2019 11:02
Katri Keskitalo

Merihanhien määrä on tuoreiden havaintojen mukaan romahtanut niiden tärkeimmillä sulkimisalueilla Pohjois-Pohjanmaalla, tiedottaa Birdlife Suomi. 

Tiedotteen mukaan vähenemisen taustalla voi olla viime elokuussa aikaistettu merihanhen metsästys pelloilta. 

Suomen tärkeimmällä merihanhien sulkimisalueella Hailuodon Isomatalalla havaittiin heinäkuun alussa vain 1 350 merihanhea, mikä on alhaisin määrä sitten vuoden 1999 ja vain neljäsosa huippuvuodesta 2017 (5 610 yksilöä) ja alle kolmannes viime vuodesta. Hailuotoon kerääntyy alkukesällä merihanhia laajalta alueelta Perämereltä ja Pohjanlahdelta. Isomatalalla sulkivat hanhet ovat pääosin pesimättömiä esiaikuisia lintuja, tiedotteessa kerrotaan.

Toiseksi tärkeimmällä sulkimispaikalla Iin Krunneilla merihanhia laskettiin Metsähallituksen Rannikko-LIFE -hankkeen laskennoissa tänä kesänä vain noin 500 yksilöä poikueet mukaan lukien. Enimmillään merihanhia on Iissä ollut ainakin 1 400.

Merihanhen metsästyssaaliit ovat kasvaneet viime vuosina. Vuonna 2017 ennätyssaaliiksi saatiin Luken tilastojen mukaan 8 700 yksilöä ja, toistaiseksi julkistamattoman tiedon mukaan, jopa 15 000 yksilöä viime vuonna.

Viime vuoden kasvu johtui erityisesti peltometsästyksen aloittamisesta jo 10. elokuuta. Alustavien tietojen mukaan jopa 60 prosenttia merihanhista ammuttiin aikavälillä 10.–19. elokuuta eli ennen perinteistä metsästyskautta. Suuri osa esiaikuisista merihanhista lähtee muutolle jo ennen varsinaisen metsästyskauden alkua.

Ennätyssuuren metsästyskuolleisuuden lisäksi merihanhikantaa on verottanut kolme peräkkäistä huonoa pesimävuotta. Tänä vuonna toukokuun lopun länsimyrsky tuhosi osan merihanhen pesinnöistä. Populaatiomallin perusteella pesivä merihanhikanta vähenee pelkästään viime vuoden kohonneella esiaikuisten kuolleisuudella noin 1 000–1 200 paria.

Jotta kannan romahdus voidaan estää, tarvitaan nopeita toimia metsästyksen rajoittamiseksi jo tänä syksynä. Uusi iso metsästyssaalis aiheuttaisi tässä tilanteessa merihanhikannalle vakavan syöksykierteen. Tässä tilanteessa 10. elokuuta alkava peltometsästys ei ole kestävää ainakaan Perämeren alueella, tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteen mukaan Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys ja BirdLife Suomi vaativat metsästyksen rajoittamista. Lisäksi merihanhikannan kehitystä ja metsästyksen vaikutusta siihen on seurattava ja tiedot on saatava ajoissa viranomaisille, jotta metsästyksen sääntelystä voidaan päättää tuoreeltaan. Metsästyssaalistilastot on julkaistava välittömästi metsästyskauden päätyttyä, jotta epäkohtiin voidaan ajoissa tarttua.

MAINOS

Kommentoi

kun metsähanhi rauhoitettiin, niin siirryin hailuotoon merihanhi jahtiin , saaliina näinä vuosina yksi hanhi, koko aikana on mennyt vain yksi panos. ei voi ainakaan syyttää turhasta paukuttelusta. viime vuonna sallittiin" peltometsästys" jo kymmenen päivää aikaisemmin, sen kyllä huomasi. päätettiin, että jos peltometsästys sallitaan tänä vuonna kymmenes elokuuta niin emme tule hailuotoon. rantaruottalaiset tappoivat hanhien levähdyspaikkojen peltometsästyksellä jo metsähanhen melkein sukupuuttoon ja niin tuntuu käyvän merihanhellekkin ahneuden takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti olen saaliskiintiöiden kannalla. Suurin osa hanhista ammutaan pellolla ruokintapaikalle jo ennen varsinaista jahtia.
Metsästyksen täyskielto ruokintapaikoille,ei ole mitään riistanhoitotyötä jos syötetään ja kesytetään eläimet/linnut ja sitten yks päivä tullaanki pyssyjen kans ja tapetaan kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole mökkisaarellammekaan (Oulun edustalla) näkynyt yhtään hanhipoikuetta verrattuna aikaisempien vuosien useisiin poikueisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se täällä hyövää rajoittaa ja kieltää aina kun Venäjällä ruotsissa ja Virossa keväälläkin paukutellaan hanhia tonttiin ja pitkälle syksyyn muuttoparvia tapetaan, se on tällä ja mettähanahella sama se ei meitä hyövää kun suojellaan kun ympärysmaat tappaa joka tapauksessa. Nyt vois toivoa järkeä käpälään päättäjiltä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

M inusta saalis kiintiö olis parempi kuin täysrauhoitus,rauhoitus aiheuttaa korvaavan lajin suurempaa metsästystä.Metsästäjat ovat suurimmaksi osaksi lainkuuliaista porukkaa,tietenkin on muutama mätä omena aina joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mittään rajoituksia. Kyllä mettämiehet tietää, mikä on sopiva metästysmäärä, ja tuntevat myös kaikki lajit niin kirkkaalla päivänvalolla kuin vaikka säkkipäässä pimiässä. Viherpiipertäjien höpötystä, ei kun vain piiput ojossa räiskimään. Se vasta on miehekästä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

BirdLife vaatii mitä muuta se osaa kuin vaatia joitakin toisia tekemään jotakin. Onko kukaan koskaan lukenut tältä järjestöltä muuta kuin lopun ennustuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavinta tässä on miten Oulun ja Lapin vaalipiirien vihreiden äänestäjät luulivat voivansa vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden puolesta. Kekkoslovakialaisen politiikan hyväksyminen ei ollut vallanhimoisille vihreile poliitikoille ongelma. Pentti Linkola on ainut joka edes jollainen tavalla noudattaa vihreitä arvoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvilahtaajat lahtaavat kaikkia hanhia eikä viitsi tunnistaa lajia ensin ja siksi en usko että mitkään rajoituksetkaan auttaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä. Pitkät perinteet noilla seiduilla lain rikkomisessa kieltolaista nykypäivään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan normaalia ihmiskuntaa ja jatkuvaa epäonnistumista luonnon kontrolloinnissa. Ihminen ei osaa muuta kuin tuhota tämän planeetan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on se raha ja mukavuuden halu. Tästä syystä Cortezin, Anderssonin ja muiden vasurien ekoilu onkin huvittavaa. Marxismi ja kapitalismi tähtäävät maksimaaliseen kasvuun. Kiinan yhden lapsen politiikkakin tuotti rajattua kasvua. Oikea vihreä on samanlainen kuin Linkola, Himmler tai Hitler. Fasistit eivät toki olleet kovia poikia kalastusta kieltämään. Oikeat buddhalaiset munkit edustavat parhaiten vihreää ihannetta luopuessaan lihasta, sähköstä, juoksevasta vedestä ja muista mukavuuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image