Luonto

BirdLife Suomi: Me­ri­han­hi­kan­taa uhkaa jyrkkä väheneminen, met­säs­tys­ra­joi­tuk­sia tarvitaan

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys ja BirdLife Suomi vaativat merihanhen metsästyksen rajoittamista. KUVA: Micha Fager
Luonto 17.7.2019 11:02
Katri Keskitalo

Merihanhien määrä on tuoreiden havaintojen mukaan romahtanut niiden tärkeimmillä sulkimisalueilla Pohjois-Pohjanmaalla, tiedottaa Birdlife Suomi. 

Tiedotteen mukaan vähenemisen taustalla voi olla viime elokuussa aikaistettu merihanhen metsästys pelloilta. 

Suomen tärkeimmällä merihanhien sulkimisalueella Hailuodon Isomatalalla havaittiin heinäkuun alussa vain 1 350 merihanhea, mikä on alhaisin määrä sitten vuoden 1999 ja vain neljäsosa huippuvuodesta 2017 (5 610 yksilöä) ja alle kolmannes viime vuodesta. Hailuotoon kerääntyy alkukesällä merihanhia laajalta alueelta Perämereltä ja Pohjanlahdelta. Isomatalalla sulkivat hanhet ovat pääosin pesimättömiä esiaikuisia lintuja, tiedotteessa kerrotaan.

Toiseksi tärkeimmällä sulkimispaikalla Iin Krunneilla merihanhia laskettiin Metsähallituksen Rannikko-LIFE -hankkeen laskennoissa tänä kesänä vain noin 500 yksilöä poikueet mukaan lukien. Enimmillään merihanhia on Iissä ollut ainakin 1 400.

Merihanhen metsästyssaaliit ovat kasvaneet viime vuosina. Vuonna 2017 ennätyssaaliiksi saatiin Luken tilastojen mukaan 8 700 yksilöä ja, toistaiseksi julkistamattoman tiedon mukaan, jopa 15 000 yksilöä viime vuonna.

Viime vuoden kasvu johtui erityisesti peltometsästyksen aloittamisesta jo 10. elokuuta. Alustavien tietojen mukaan jopa 60 prosenttia merihanhista ammuttiin aikavälillä 10.–19. elokuuta eli ennen perinteistä metsästyskautta. Suuri osa esiaikuisista merihanhista lähtee muutolle jo ennen varsinaisen metsästyskauden alkua.

Ennätyssuuren metsästyskuolleisuuden lisäksi merihanhikantaa on verottanut kolme peräkkäistä huonoa pesimävuotta. Tänä vuonna toukokuun lopun länsimyrsky tuhosi osan merihanhen pesinnöistä. Populaatiomallin perusteella pesivä merihanhikanta vähenee pelkästään viime vuoden kohonneella esiaikuisten kuolleisuudella noin 1 000–1 200 paria.

Jotta kannan romahdus voidaan estää, tarvitaan nopeita toimia metsästyksen rajoittamiseksi jo tänä syksynä. Uusi iso metsästyssaalis aiheuttaisi tässä tilanteessa merihanhikannalle vakavan syöksykierteen. Tässä tilanteessa 10. elokuuta alkava peltometsästys ei ole kestävää ainakaan Perämeren alueella, tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteen mukaan Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys ja BirdLife Suomi vaativat metsästyksen rajoittamista. Lisäksi merihanhikannan kehitystä ja metsästyksen vaikutusta siihen on seurattava ja tiedot on saatava ajoissa viranomaisille, jotta metsästyksen sääntelystä voidaan päättää tuoreeltaan. Metsästyssaalistilastot on julkaistava välittömästi metsästyskauden päätyttyä, jotta epäkohtiin voidaan ajoissa tarttua.

MAINOS

Kommentoi

kun metsähanhi rauhoitettiin, niin siirryin hailuotoon merihanhi jahtiin , saaliina näinä vuosina yksi hanhi, koko aikana on mennyt vain yksi panos. ei voi ainakaan syyttää turhasta paukuttelusta. viime vuonna sallittiin" peltometsästys" jo kymmenen päivää aikaisemmin, sen kyllä huomasi. päätettiin, että jos peltometsästys sallitaan tänä vuonna kymmenes elokuuta niin emme tule hailuotoon. rantaruottalaiset tappoivat hanhien levähdyspaikkojen peltometsästyksellä jo metsähanhen melkein sukupuuttoon ja niin tuntuu käyvän merihanhellekkin ahneuden takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti olen saaliskiintiöiden kannalla. Suurin osa hanhista ammutaan pellolla ruokintapaikalle jo ennen varsinaista jahtia.
Metsästyksen täyskielto ruokintapaikoille,ei ole mitään riistanhoitotyötä jos syötetään ja kesytetään eläimet/linnut ja sitten yks päivä tullaanki pyssyjen kans ja tapetaan kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole mökkisaarellammekaan (Oulun edustalla) näkynyt yhtään hanhipoikuetta verrattuna aikaisempien vuosien useisiin poikueisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se täällä hyövää rajoittaa ja kieltää aina kun Venäjällä ruotsissa ja Virossa keväälläkin paukutellaan hanhia tonttiin ja pitkälle syksyyn muuttoparvia tapetaan, se on tällä ja mettähanahella sama se ei meitä hyövää kun suojellaan kun ympärysmaat tappaa joka tapauksessa. Nyt vois toivoa järkeä käpälään päättäjiltä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

M inusta saalis kiintiö olis parempi kuin täysrauhoitus,rauhoitus aiheuttaa korvaavan lajin suurempaa metsästystä.Metsästäjat ovat suurimmaksi osaksi lainkuuliaista porukkaa,tietenkin on muutama mätä omena aina joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mittään rajoituksia. Kyllä mettämiehet tietää, mikä on sopiva metästysmäärä, ja tuntevat myös kaikki lajit niin kirkkaalla päivänvalolla kuin vaikka säkkipäässä pimiässä. Viherpiipertäjien höpötystä, ei kun vain piiput ojossa räiskimään. Se vasta on miehekästä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

BirdLife vaatii mitä muuta se osaa kuin vaatia joitakin toisia tekemään jotakin. Onko kukaan koskaan lukenut tältä järjestöltä muuta kuin lopun ennustuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavinta tässä on miten Oulun ja Lapin vaalipiirien vihreiden äänestäjät luulivat voivansa vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden puolesta. Kekkoslovakialaisen politiikan hyväksyminen ei ollut vallanhimoisille vihreile poliitikoille ongelma. Pentti Linkola on ainut joka edes jollainen tavalla noudattaa vihreitä arvoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvilahtaajat lahtaavat kaikkia hanhia eikä viitsi tunnistaa lajia ensin ja siksi en usko että mitkään rajoituksetkaan auttaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä. Pitkät perinteet noilla seiduilla lain rikkomisessa kieltolaista nykypäivään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan normaalia ihmiskuntaa ja jatkuvaa epäonnistumista luonnon kontrolloinnissa. Ihminen ei osaa muuta kuin tuhota tämän planeetan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on se raha ja mukavuuden halu. Tästä syystä Cortezin, Anderssonin ja muiden vasurien ekoilu onkin huvittavaa. Marxismi ja kapitalismi tähtäävät maksimaaliseen kasvuun. Kiinan yhden lapsen politiikkakin tuotti rajattua kasvua. Oikea vihreä on samanlainen kuin Linkola, Himmler tai Hitler. Fasistit eivät toki olleet kovia poikia kalastusta kieltämään. Oikeat buddhalaiset munkit edustavat parhaiten vihreää ihannetta luopuessaan lihasta, sähköstä, juoksevasta vedestä ja muista mukavuuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä
13:14
Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – sotilastiedustelu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä
12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
69
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
61
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
25
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
25
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
22
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
19
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image