Luonto

Biologi: Tilhet eivät humallu käyneistä pih­la­jan­mar­jois­ta

Tämäkin tilhi lentää selvin päin. KUVA: Metsähallitus/Tuija Waren
Luonto 7.11.2014 10:38
Kaleva

Liminganlahden luontokeskuksen biologi Petri Lampila lyttää sitkeän myytin, jonka mukaan tilhet lentelisivät niin sanotusti päissään.

"Tilhet eivät todellakaan tule humalaan käyneistä pihlajanmarjoista", Lampila sanoo.

Lampilan mukaan tilhen maksa polttaa alkoholia erittäin nopeasti, eikä pihlajanmarjojen alkoholipitoisuus nouse kovin suureksi luonnonoloissa.

"Uskomus lienee saanut alkunsa ikkunoihin törmäilleistä linnuista."

Suurimmat tilhimäärät on laskettu Lapin ja Koillismaan alueella. Pihlajanmarjoja talviravintonaan käyttäviä lintulajeja voi nähdä tällaisina alkutalvina satojen tai tuhansien lintujen parvissa.

Eniten marjasadosta ovat riippuvaisia tilhet, taviokuurnat ja rastaat.

Metsähallituksen mukaan lintuharrastajien parissa huomiota on saanut tänä syksynä erityisesti taviokuurnien runsas esiintyminen.

Etenkin länsirannikolla on laskettu valtavia kuurnamuuttoja, joista huippuna lokakuun lopulla Kalajoella nähdyt liki 4000 muuttajaa lienee suurin koskaan Suomessa todettu taviokuurnan muutto.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Tässäpä Oulun yliopiston eläintieteen professori Esa Hohtolan juttua asiasta.

http://www.kaleva.fi/peto/hik-sanoo-tilhi/331663/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syökää itte sangollinen jäisiä pihlajan marjoja. Voi olla liikut aika vähissä. Siinä mistään päihtymisestä ole kuse. Syövät vain liikaa jäisiä marjoja ja vaipuvat horrokseen. Hyvä että hengissä selviävät hypotermiasta. Kaikki tenukepit tietää, että käymistä tapahtuu vain lämpimässä ja siksi pönikkä laitetaan pannuhuoneeseen tai patterin viereen, ennen muurahaispesään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä onko kukaan muu pannut merkille että Räkättirastaita on vähän. Ja pihlajanmarjoja paljon. Vai eivätkö vain ole hyökänneet vielä pihlajien kimppuun. Silti pian marraskuun puoliväli, luulisi räksäparvien olevan näkyvillä. Epäilen naakkojen olevan osallisia räksien pesinnän epäonnistumiseen. Naakkojen kanta paisunut megalomaaniseksi täällä rannikko-pohjanmaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikko taaksepäin Perjantaina n, 20-30 tilhiä tupsahti pihaan syömään pihlajan marjoja ja nurmikolta jotakin,olipa ilo seurata viipyivät noin tunnin.Komia lintu, olispa kamera jossa pitempi putki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maisterit pitkäkööt yli opistonsa! Minä olen käyny elämäm koulun ja sanon että ne humaltuvat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ne pihlajanmarjat olisivat niin alkoholipitoisia kuin täällä jotkut uskoo, niin ennen tilhiparvia niissä roikkuisi Oulun juopot popsimassa marjoja naamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime syksynä kokonainen tilhiparvi rötkötti puoliksi tajuttomana maassa Raision puistossa. Samaa ilmiötä on ollut eri puolilla maata aina loppusyksystä. Muutaman tunnin kuluttua linnut selvisivät ja lensivät taas muualle. Sammuivat, kyllä ne pian virkoo, sanoivat vanhat kaiken nähneet mummot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs biologi se sellainen on, joka väittää etteivät tilhet humallu viinasta? Kyllä siinä vaan niin käy, mene vaikka itse katsomaan, merkit ovat ilmeiset. Tilhet eivät kuulu rauhanyhdistykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mun mummi, joka syntyi 1800-luvun puolessa välissä, että syksyllä tilhet lensivät humalassa... samaa kertoi äiti ja isi 60-luvulla... Kukin tietää, että marjat ovat syksyllä käyneitä ja alkoholipitoisia... mitäpä tuosta kännilentelyistä lentelemään....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös taviokuurnat menevät humalaan sekä mustavarikset pihlajanmarjoista. Kyllä kansa tietää, aina on tiennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät tosiaan humallu.Käymistä ei edes tapahdu kylmässä. Linnut syövät ahneuksissaan liian paljon ja niillä on vaikeuksia lentämisen kanssa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlainen myytti on se, että hirvet tulevat humalaan esim. maahanpudonneista käyneistä omenoista. Ennen eläinlääkäri saattoi määrätä lehmälle ruokahaluttomuuteen pirtua joka on 98% alkoholia. Tästä tehdään sellainen coctailli, johon laitetaan puolilitraa pirtua ja puolilitraa vettä. Tämä coctáili kaadetaan kerralla lehmän suuhun ja sen jälkeen se ei vaikuta siihen mitenkään muuten kuin lehmä alkaa taas syömään.
Lehmä ja hirvi ovat samanlaisia märehtijöitä ja niiden ruunansulatus samanlainen. Hirvi painaa vielä enemmän

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö, täysikasvuinen lehmä painaa 600-750 kg ja sonni 1000-1250 kg. Aikuinen hirvi painaa 200-700kg, riippuen sukupuolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ainakin ne niistä sekaisin menee, itse olen nähnyt kun tilhilauma ekojen pakkasten jälkeen syöksyy pihlajanmarjoja syömään ja sen jälkeen lentelevät ja riehuvat kuin mitkäkin känniläiset. Suurin osa sammui pitkin pihoja. Seuraavana aamuna viimeiset lähtivät selvittyään "pöllystä" lentoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä. Törmäsimme vuosia sitten tilhiparveen joka ei meinannut päästä edes jalkapatikassa eteen päin, täysin kännissä. Harmi ettei ollut silloin vielä näitä dikikameroita, olisi tullut dosentille hyvä video. Seuraa lintuja, jos kerta olet lintuja seuraava dosentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysykööt biologi leilissään! Kyllä varmasti humaltuvat. Tilhet tulevat pihapiiriin viimeisinä parhaille marjamehuille ja silloin ne lentelevät hiprakassa päin omaa peilikuvaansa ja akkunalasista heijastuvaa pihlajan heijastumaakin. Näin on käynyt meidänkin pihassamme joka vuosi loppusyksy-alkutalvi-aikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image