Luonto

Ar­voi­tuk­sel­li­set megaliitit

Geometriaa. Vanhimmat megaliitit rakennettiin kolme tuhatta vuotta ennen pyramideja. Tunnetuin rakennelma on Englannin Salisburyssä sijaitseva Stonehenge, jonka vanhimmat osat valmistuivat 5 000 vuotta sitten. KUVA: Ari Turunen
Luonto 13.6.2004 0:00
Ari Turunen
Ruohikkokentällä seisoo kolmekymmentä kivipaasia. Ne muodostavat 20 metrin läpimittaisen kehän ison ympyränmuotoisen vallituksen sisällä. Puolet alkuperäisestä rakennelmasta on kadonnut ja osa kivistä on kaatunut.

Pystyssä olevien kivien päälle on pinottu vaakatasoon järkäleitä, joista kukin painaa kuutisen tonnia. Pystykivet painavat jopa 40 tonnia. Kivikehän rakentajista ei tiedetä mitään.

Salisburyssa, 150 kilometriä Lontoosta länteen, on yksi Britannian suosituimpia nähtävyyksiä. Kuuntelen selostusta nauhalta ja kierrän samalla kivikehää sadan muun vierailijan tavoin hartaasti kuin uskonnollisessa rituaalissa. Katselen tätä arvoituksellista rakennelmaa, joka on innoittanut vuosisatoja historioitsijoita ja taiteilijoita.Monia uskomuksia käyttötarkoituksesta


Jotkut uskoivat, että Stonehengen olivat rakentaneet jättiläiset. Toisten mielestä vain taikuri Merlin oli ollut tarpeeksi kyvykäs kivien pystyttämiseen.

Romantikkojen harmiksi Stonehenge ei ole myöskään kelttien pyhien tietäjien druidien rakentama: kivikehä on uhmannut Etelä-Englannin tuulia tuhansia vuosia ennen kelttien aikaa. Stonehenge kuuluu salaperäiseen megaliittikulttuuriin, joka rakensi Länsi-Euroopan rannikoille vaikuttavia kivilinjoja ja kehiä. Jotkut näistä rakennelmista ovat yli 7 500 vuotta vanhoja.

Stonehengen rakentajien on täytynyt olla mestari-insinöörejä. Tiedetään, että osa kivistä on kuljetettu Prescellyn vuorilta Walesista 225 kilometrin päästä. Kivien siirtäminen on ollut kova urakka.

Kivipaaseja on Stonehengessä ollut 79, ja niiden kuljettamiseen on tarvittu tuhansia ihmisiä. Vaakasuorat kivet on liitetty taidokkaasti pystykivien päälle tappiliitoksin, mutta vieläkään ei tiedetä varmuudella, miten pystyttäminen on tapahtunut.

Stonehengessä on omituista geometriaa. Rakennelmasta johtaa ulos linjoja, jotka päättyvät vallituksen ulkopuolella oleviin yksittäisiin kivipaaseihin. Mielenkiintoisin on koilliseen osoittava linja, joka päättyy kuusimetriseen kantakiveen.

Jos Stonehengessä vierailee juhannuksena auringonnousun aikana, kivikehän keskeltä näkee kuinka aurinko nousee kantakiven takaa. Vastaavasti talvipäivän seisauksena aurinko laskee kantakiven taakse.Muinainen observatorio?


Vielä vuoteen 1987 asti Stonehengeen kerääntyi juhannuksena druideiksi pukeutuneita juhlijoita ihastelemaan auringonnousua. Palvontamenot olivat kehittyneet niin massiivisiksi, että seuraavana vuonna viranomaiset kielsivät juhlimisen. Nyt paikka on valvottu ja aidattu.

Stonehengen suhde aurinkoon on tiedetty pitkään. Vuonna 1965 amerikkalainen tähtitieteilijä Gerald Hawkins väitti, että Stonehenge on esihistoriallinen laskukone, joka on rakennettu auringon ja kuun liikkeiden seuraamiseksi. Stonehengen vanhimmasta osasta, 5 000 vuotta sitten rakennetusta vallituksesta on löydetty 56 salaperäistä, metrin läpimittaista reikää.

Hawkinsin mukaan Stonehengen rakentajat pystyivät laskemaan kylvöajat ja tärkeät juhlapyhät siirtämällä merkkikiviä reikiin. Hawkins laski tietokoneella, miten aurinko, kuu ja kirkkaimmat taivaankappaleet olivat nousseet ja laskeneet Salisburyssä 1500-luvulla eKr. Hän huomasi, että reikien paikoilla oli yhteys taivaankappaleiden liikkeisiin.

Hawkinsin kirja Stonehenge Decoded oli menestys, mutta arkeologit eivät olleet täysin vakuuttuneita. Jos Stonehege olisi tällainen tähtitieteellinen laskukone, miksi muut vastaavat kivimuodostelmat eivät ole tarkoitukseltaan samanlaisia, arkeologit kysyivät. Vuonna 1973 professori Alexander Thom ryhtyi tutkimaan tätä mahdollisuutta. Hän kierteli Euroopan megaliittipaikoissa. Samanlainen auringon nousua seuraava suora linja löytyi Newgrangesta Irlannista ja Gavrinisista Ranskasta.

Thomin mielestä löydöt osoittivat, että megaliittien rakentajat olivat luoneet oman kiviseen geometriaan perustuvan astronomian. Kenties megaliittien rakentajat olivat tähtitieteilijöistä ja maagikoista koostuva eliittijoukko, hän pohti.

Thomin löydöt olivat kuitenkin enemmän poikkeuksia kuin sääntö. Geometriset linjat eivät ole pystyneet osoittamaan toistaiseksi muuta kuin sen, että megaliittiajan ihmiset pystyivät tarkkaan mittaukseen.

Vain Stonehengestä voidaan löytää viitteitä observatoriosta. Ehkä siksi Stonehenge on niin suosittu vierailukohde. Se herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.Kivipaaseja
Ruotsista Maltalle


Megaliitit ovat vanhimpia tunnetuimpia rakennelmia. Useimmat niistä on rakennettu neoliittisella kaudella ensimmäisten maanviljelijöiden aikana.

Megaliitteja on pystytetty jo kolme tuhatta vuotta ennen Gizan pyramideja. Niitä on löydetty Ruotsin Bohusläänistä Espanjan rannikolle, Hebridien hyisiltä kalliorannoilta Maltalle. Maltan Hal Saflienin megaliittirakennelma muistuttaa hämmentävän paljon Stonehengeä.

Mikä oli tämä kulttuuri, jonka kivenhakkaajat tekivät samanlaisia rakennelmia kaikkialla Länsi-Euroopassa?

Maltaa lukuunottamatta megaliitit sijaitsevat Euroopan länsirannikolla. Rakentajat olivat rannikolle asettautuneita maanviljelijöitä, jotka toivat mukanaan uuden elämäntavan Lähi-idästä. Tämän teorian mukaan maanviljelijät asettuivat aloilleen vasta Atlantin tyrskyt nähtyään.

Vain Maltalta ja Brittein saarilta on megaliitteja, jotka on rakennettu kivikehiksi. Brittein saarilla niitä on yli 9 000. Muualta on löydetty yksittäisiä pystyyn nostettuja kiviä tai tuhansia kivien muodostamia yhdensuuntaisia rivistöjä. Pelkästään Ranskassa näitä paikkoja on yli 6 000. Vaikuttavimmat kivirivistöt löytyvät Carnacista Bretagnen rannikolta

Megaliitti-kulttuurin yleisin tunnusmerkki on kivipaasien päälle laitettu iso leveä kivi, dolmen. Megaliitti-kulttuurin ihmiset hautasivat vainajansa dolmenin alle. Domenin päälle he kasasivat ison hautakummun.

Voi vain kuvitella, kuinka iso hautakumpurakennelma on ulkomaailmalle paljastunutta dolmenia joskus ympäröinyt. Megaliitti-kulttuurin ihmiset pelkäsivät kuolleita.

Suuri kivi laitettiin haudan päälle varmistamaan, että kuolleet pysyisivät viimeisessä lepopaikassaan. 6 000 vuotta vanha hauta Pontcharaud Clermont-Ferrandissa on tästä hyvä osoitus: vainajan kädet ja jalat on hakattu poikki ja ruumis oli laitettu sellaiseen asentoon, että sen toivottiin liikkuvan vain yhteen suuntaan, syvemmälle hautaan.

Jos megaliiteilla haluttiin tehdä vaikutus, siinä onnistuttiin. Vaikuttavuutta lisää toki se, että megaliittien pystyttäjien kulttuuri jää todennäköisesti ihmiskunnan ikuiseksi arvoitukseksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image