Voiko taloyhtiö estää lii­ke­toi­min­nan asunnossa?

KUVA: Pekka Peura
Koti 3.8.2016 14:15
Annamari Nurminen

Kun taloyhtiön osakas haluaa aloittaa liiketoiminnan asunnossaan, keneen hänen kannattaa olla yhteydessä, isännöitsijä Tero Jarmas Pirkanmaan isännöitsijät ry:stä?

–  Aivan ensimmäiseksi on hyvä soittaa isännöitsijälle, joka voi sitten olla yhteydessä myös taloyhtiön hallitukseen. Isännöitsijä tarkistaa huoneistoselitelmän, jossa määritellään yhtiöjärjestyksen mukainen käyttötarkoitus. Asunto-osakeyhtiössä pääasiallisen käytön tulee olla asuminen.

– Jos huoneiston pääasiallisena käyttötarkoituksena säilyy asuminen ja liiketoiminta ei aiheuta ylimääräisiä kuluja tai rasitteita yhtiölle, ei yhtiö voi liiketoimintaa kieltääkään. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tilitoimiston pitäminen yhdessä huoneessa tai hierontapalvelujen tarjoaminen ovat täysin hyväksyttäviä, vähäisiksi katsottavia toimintoja.


Entä jos asukas haluaa perustaa asuntoonsa vaikkapa kampaamon?

– Jos esimerkiksi hammaslääkäripalvelua voi tarjota asuinhuoneistossa päiväaikaan, niin miksi ei siis voisi tarjota myös parturipalveluita. Pitäisi siis periaatteessa onnistua, jos huoneiston käyttötarkoituksena säilyy asuminen eivätkä rakennusmääräykset vaikuta tilan käyttötarkoitukseen. Mahdollisille muutostöille tulee olla taloyhtiön lupa sekä tarvittaessa viranomaisluvat.


Miten onnistuisi autopesupalveluiden pyörittäminen rivitalon pihassa?

– En usko, että autopesulan pyörittäminen taloyhtiön piha-alueella tulee onnistumaan, piha-alueiden viemäristöjä ja pintamateriaaleja ei ole suunniteltu niin suurelle kuormalle.  Autojen pesua pihoissa rajoittavat hyvinkin tiukat määräykset. Liuotinpesuaineita käytettäessä autonpesupaikalla tulee olla hiekan- ja öljynerotuskaivo. Lisäksi jo yhdenvertaisuusperiaate saattaa olla esteenä piha-alueen tasapuolisen käytön kannalta, viranomaisvaatimuksista puhumattakaan.


Voivatko muut osakkaat estää liiketoiminnan, jos he kokevat sen häiritseväksi?

– Rajanveto siitä, minkälainen toiminta on häiritsevää, on tunnetusti todella vaikea. Useinhan niitä asioita puidaan oikeudessa asti.

– Toki tosin kalabaliikkia saadaan aikaiseksi, jos asiakkaat esimerkiksi käyttävät asukaspaikkoja parkkeeratessaan ja osakkaat eivät saa omia autojaan maksamilleen paikoituspaikoille. Uuden yrittäjän kannattaa siis huomioida, että asiakkaista ei synny häiriötä muille asukkaille.

MAINOS

Kommentoi

Vastatkaas joku joka tietää: Onko taloyhtiön hallituksella mitään mahdollisuuksia kieltää Oulun kaupungin välivuokraus toiminta taloyhtiössä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi asun omakotitalossa, ettei tarvitse puida noita kommuuniasumisen probleemia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin Klikkiotsikon vastakohta! :D Otsikko ja ensimmäinen lause kertoo kaiken oleellisen, ILMAN KLIKKAUSTA!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole edes haarakonttoreiksi osannut epäillä, tiennyt ainoastaan, että toiminta pohjautuu edestakaiseen liikkeeseen.
Liiketoimintaa sekin, tulee aina kukoistamaan ja se on mainio asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaraliiketoiminta lisää veden kulutusta ja on tarpeellista asentaa huoneistokohtainen mittaus. Muut toiminnat ovat lähes asumiseen verrattavia, ukko-ovi on hieman useammin käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen ähinän vielä kestää mutta ne teeskennellyt äänekkäät orkut ottaa päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku yritti kerran perustaa vuokra-asuntoonsa kirpputorin. Onneksi vuokranantaja kielsi sen. Asuminen toki olisi säilynyt pääkäyttönä, mutta juuri se pysäköinti olisi ollut ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:09
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
11:53
Suomen suurimman petosvyyhdin WinCapitan korvauspäätökset annettaneen maaliskuussa – Korvauksia on haettu 29,7 miljoonan edestä
11:53
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset
11:39
Hakesiilossa syttyi tulipalo Kajaanissa
11:32
Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut Chilen mielenosoituksissa – Metrolippujen hinnannousu sai aikaan väkivaltaisia protesteja
11:25
Suomalaistutkimus selvitti saksanpaimenkoirien lonkkavikaan liittyviä geenejä – löytönä mahdollisesti taudilta suojaava muutos
10:35
Myös kotiaskareet, kauppareissut ja muu kevyt liikuskelu edistävät terveyttä – UKK-instituutti julkisti uuden aikuisten liikkumisen suosituksen
200
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
49
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
39
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
22
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
16
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
15
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
13
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

37 Etelä-Suomen Vasemmistonuoret tekivät taannoin bussiretken pääkaupunkiseudun vauraille asuinalueille, joissa asuu ”to... Lue lisää...
Elävästä elämästä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image