Voiko taloyhtiö estää lii­ke­toi­min­nan asunnossa?

KUVA: Pekka Peura
Koti 3.8.2016 14:15
Annamari Nurminen

Kun taloyhtiön osakas haluaa aloittaa liiketoiminnan asunnossaan, keneen hänen kannattaa olla yhteydessä, isännöitsijä Tero Jarmas Pirkanmaan isännöitsijät ry:stä?

–  Aivan ensimmäiseksi on hyvä soittaa isännöitsijälle, joka voi sitten olla yhteydessä myös taloyhtiön hallitukseen. Isännöitsijä tarkistaa huoneistoselitelmän, jossa määritellään yhtiöjärjestyksen mukainen käyttötarkoitus. Asunto-osakeyhtiössä pääasiallisen käytön tulee olla asuminen.

– Jos huoneiston pääasiallisena käyttötarkoituksena säilyy asuminen ja liiketoiminta ei aiheuta ylimääräisiä kuluja tai rasitteita yhtiölle, ei yhtiö voi liiketoimintaa kieltääkään. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tilitoimiston pitäminen yhdessä huoneessa tai hierontapalvelujen tarjoaminen ovat täysin hyväksyttäviä, vähäisiksi katsottavia toimintoja.


Entä jos asukas haluaa perustaa asuntoonsa vaikkapa kampaamon?

– Jos esimerkiksi hammaslääkäripalvelua voi tarjota asuinhuoneistossa päiväaikaan, niin miksi ei siis voisi tarjota myös parturipalveluita. Pitäisi siis periaatteessa onnistua, jos huoneiston käyttötarkoituksena säilyy asuminen eivätkä rakennusmääräykset vaikuta tilan käyttötarkoitukseen. Mahdollisille muutostöille tulee olla taloyhtiön lupa sekä tarvittaessa viranomaisluvat.


Miten onnistuisi autopesupalveluiden pyörittäminen rivitalon pihassa?

– En usko, että autopesulan pyörittäminen taloyhtiön piha-alueella tulee onnistumaan, piha-alueiden viemäristöjä ja pintamateriaaleja ei ole suunniteltu niin suurelle kuormalle.  Autojen pesua pihoissa rajoittavat hyvinkin tiukat määräykset. Liuotinpesuaineita käytettäessä autonpesupaikalla tulee olla hiekan- ja öljynerotuskaivo. Lisäksi jo yhdenvertaisuusperiaate saattaa olla esteenä piha-alueen tasapuolisen käytön kannalta, viranomaisvaatimuksista puhumattakaan.


Voivatko muut osakkaat estää liiketoiminnan, jos he kokevat sen häiritseväksi?

– Rajanveto siitä, minkälainen toiminta on häiritsevää, on tunnetusti todella vaikea. Useinhan niitä asioita puidaan oikeudessa asti.

– Toki tosin kalabaliikkia saadaan aikaiseksi, jos asiakkaat esimerkiksi käyttävät asukaspaikkoja parkkeeratessaan ja osakkaat eivät saa omia autojaan maksamilleen paikoituspaikoille. Uuden yrittäjän kannattaa siis huomioida, että asiakkaista ei synny häiriötä muille asukkaille.

MAINOS

Kommentoi

Vastatkaas joku joka tietää: Onko taloyhtiön hallituksella mitään mahdollisuuksia kieltää Oulun kaupungin välivuokraus toiminta taloyhtiössä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi asun omakotitalossa, ettei tarvitse puida noita kommuuniasumisen probleemia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin Klikkiotsikon vastakohta! :D Otsikko ja ensimmäinen lause kertoo kaiken oleellisen, ILMAN KLIKKAUSTA!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole edes haarakonttoreiksi osannut epäillä, tiennyt ainoastaan, että toiminta pohjautuu edestakaiseen liikkeeseen.
Liiketoimintaa sekin, tulee aina kukoistamaan ja se on mainio asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaraliiketoiminta lisää veden kulutusta ja on tarpeellista asentaa huoneistokohtainen mittaus. Muut toiminnat ovat lähes asumiseen verrattavia, ukko-ovi on hieman useammin käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen ähinän vielä kestää mutta ne teeskennellyt äänekkäät orkut ottaa päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku yritti kerran perustaa vuokra-asuntoonsa kirpputorin. Onneksi vuokranantaja kielsi sen. Asuminen toki olisi säilynyt pääkäyttönä, mutta juuri se pysäköinti olisi ollut ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Kuusamolainen Svante Määttä taltutti pelättyjä susilaumoja vuonna 1963 – suurena susitalvena lukuisia nälkäisiä hukkia jolkotteli itärajan yli Suomeen Tilaajille
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
7:00
Tv-poiminta: Aku Hirviniemi ja muut nolostelevat parinvaihtokomediassa
27
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
5
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
3
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image