Rakenna naapurit huomioiden

Lapsille leikkimökki ja aikuisille kesäkeittiö on monien omakoti- ja rivitaloa asuvien mielessä.
Koti 7.7.2012 0:00
Neena Kuukasjärvi

Kesäaika houkuttaa laajentamaan niin arki- kuin juhlahetkiä pihamaan puolelle. Toimivassa ja käyttöönsä sopivin tiloin varustetussa pihassa viihtyy hyvin, eikä pihaelämä häiritse myöskään naapuria. Kaupunki- ja asemakaava-alueilla rakentamista ohjaa myös kaupunkikuva; niiltä osin kuin piha rakennuksineen näkyy kadulle, lähipuistoon tai naapuriin, täytyy ottaa huomioon myös, miten uudisrakennukset sopivat kokonaisuuteen. Hyvä suunnitelma ja yhteisymmärrys naapureiden kanssa ovat aina hyvä lähtökohta toimenpidelupien anomiselle.
Piharakentamiseen liittyviin kysymyksiin vastaa Oulun kaupungin tarkastusarkkitehti Esa Kauppi.

Milloin tarvitaan toimenpidelupa tai peräti rakennuslupa?
”Lähtökohtaisesti lupa tarvitaan aina, kun rakennetaan uutta, vaihdetaan rakennusten käyttötarkoitusta tai uudistetaan rakenteita tai pintamateriaaleja. Aina kun rakennelmaan liittyy umpinainen katto, on lupa haettava jo henkilöturvallisuussyistä. Epäselvissä tapauksissa on hyvä selvittää luvanvaraisuus.”
Markkinoilla on monenlaisia valmiita kesä- ja pihakeittiöitä, aittoja ja liitereitä. Tarvitseeko sellaisen pystyttäminen rakennuslupaa?
”Puuvarastot, huvimajat ja grillikatokset tarvitsevat aina rakennusluvan perustamistavasta riippumatta, samoin katetut terassit. Kun laajennus tai lisärakennus sijoittuu asemakaavan tai rakennusalan sallimalle alueelle, pitää olla toimenpidelupa ja hankkeesta riittää ilmoitus naapureille. Jos kaavamääräyksistä poiketaan, on naapureita kuultava, ja myös heidän näkemyksensä voi vaikuttaa luparatkaisuun. Alueen rakennusten tyylistä poikkeavien grillikotien ja latojen rakentamista tulisi kaupunkialueella välttää.”

Minkä kokoisen terassin saa kaava-alueelle rakentaa?
”Kattamattoman ja kevyesti aidatun terassin tai pergolan, jolla ei ole kaupunkikuvallista merkitystä ja joka ei häiritse naapuria, saa rakentaa ilman erillistä lupaa, mikäli se sijoittuu asemakaavaan mukaisen rakennusalan sallimalle alueelle. Mikäli terassi laajenee sallitun rakennusalan ulkopuolelle, on lupa haettava ja myös naapureita kuultava asiassa. Samoin olemassa olevien parvekkeiden ja terassien lasittaminen edellyttää lupaa.”

Millaiset säännöt ohjaavat avotulen ja tulisijojen käyttöä kaupunkipihoissa?
”Kaupunkialueella avotulen teko on yksiselitteisesti kielletty – tulta saa polttaa vain tulisijassa. Myös kevytrakenteinen rautahäkki katsotaan tulisijaksi. Savu ei saa kuitenkaan häiritä ympäristöä.”

Millaisen luvan vaativat pihan toimintojen uudelleenjärjestely tai viherrakentaminen?
”Kun taloyhtiön pihassa järjestellään uudelleen pysäköinti- tai leikkipaikkojen tai jätehuollon sijaintia, siihen tarvitaan lupa. Omakotitalon pihassa ajoneuvoliittymän leveyden tai sijainnin muuttamiseen tarvitaan lupa.
Yhdenkin puun kaataminen vaatii maisematyöluvan, sillä asemakaava-alueella puusto on osa maisemaa ja kaupunkikuvaa. Samoin esimerkiksi pergolan luvanvaraisuus määräytyy myös sen mukaan, miten se näkyy kadulle tai sopii rakennusten yhteyteen.
Sen sijaan kukkapenkkien, pensaiden perustaminen ei ole luvanvaraista. Kiviaidan kohdalla toimenpidelupa tarvitaan silloin, kun se perustetaan rakennusalan salliman alueen ulkopuolelle, esimerkiksi raja-aidaksi. Tällöin on naapureita asiassa myös kuultava.”

Millaisen luvan vaativat leikkimökit, tynnyrisaunat ja paljut?
”Alle 2 x 2 neliömetrin leikkimökin rakentamiseen lupaa ei tarvita. Tynnyrisaunan tai paljun pystyttämisestä kannattaa ehdottomasti neuvotella naapurin kanssa – vallankin, jos niiden liepeillä on määrä järjestää illanviettoja. Jos rakennelmat ovat rakennusalan sisäpuolella, ja ne voidaan katsoa vähäisiksi, toimenpidelupaa ei välttämättä tarvita.”

Onko tiilistä tai kivistä muuratulle grillille enimmäiskokoa ja kuinka lähelle naapuria sellaisen saa tehdä?
”Mitään kokomääräyksiä tai -rajoituksia ei ole. Tässäkin kohtaa on hyvä neuvotella naapurin kanssa ensiksi, ja mikäli rakennelma on rakennusalan ulkopuolella, hakea sille toimenpidelupaa.”

Lisätietoja: www.ouka.fi/rakennusvalvonta

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ihmetyttää, että tynnyrisaunan saa sijoittaa pienelle tontille omakotialueelle keskelle naapurustoa. Valtava savu nousee ja tuulen mukana naapureiden paitsi pihoille, ikkunoista ja rakenteista sisään. Saunahan on matalalla muihin rakennuksiin verrattuna. Naapuri näyttää polttavan mustasta haisevasta savusta päätellen kaiken roskansa ja jätteensä, kyllästettyä puuta ja mutä vain. Parhaillaan näen äitienpäiväsavustuksen naapurin tynnyrisaunasta leviävän koko kulmakunnalle tuulen mukana.

Pienessä rautakehikossa poltettu puhdas puu ei savuta ja haise, mutta sitä ei saisi käyttää. Savuttava sauna alle kymmenen metrin päässä naapureista on o.k. ??
Kummallisia Suomen säädökset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ajatellut laittaa jalkaani kengät.

Millaisen luvan tarvitsen, ja millaiset jalkineet ovat hyväksyttyjä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää hyvät ihmiset ottako tosissanne tuota lupapapatusta.
Silloo ku ihmine tarvii terassin, se sen rakentaa. Kyllä siihen on naapurin silmä tottunu. eikä ole valitusta kuulunu mistään päin.
Mutta jos sinä aina olet nöyränä lupaa kysymässä, sinä annat toisille vallan päättää omasta elämästäs, ja sitä valtaa sitte kans käytetähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs jos naapuri pelkkää kateuttaan ja ilkeyttään ei puolla terassin tai muun rakentamista? Voiko rakennusluvan saada kuitenkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni Oulun kaupungin rakennusvalvonta voisi edellyttää parempaa rakennuskuria. Monin paikoin näkyy rakennuksia ja rakennelmia, joilla ei ole varmasti rakennuslupaa. Onko niin, että vain rehelliset ihmiset hakevat rakennusluvan ja maksavat sen vuoksi myös kiinteistöveroa? Kaiken lisäksi nuo luvattomat rakennukset rumentavat maisemaa ja antavat Oulusta nurkkakuntaisen ja surkean kuvan. Olisiko syytä tehdä ekskursio vaikka Seinäjoelle tai Tukholman ympäristöön ja perehtyä, mitä on tyylikäs rakentaminen. Vai ovatko oululaiset vielä metsäläisiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos naapurit ja asemakaava eivät anna lupaa niin sen voi hakea rakennusvalvonnalta. Tästähän oli viime kesänä paljon juttua lehdissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapuri voi kiristää vaikka mitä että laittaa nimen paperiin ja Rakennusvalvonta kannustaa tähän toimintaan, Tällä toiminalla saadaan viivästettyä rakentamista tahallisesti ilman mitään korvaus vaatimuksia. Ainoa tie olisi haastaa naapuri oikeuteen turhasta valittamisetsa ja viivytyksestä mutta se on hankala ja epävarma tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trampat pitää kieltää kaupunkialueelta. Katsokoot lapset vaikka TV:tä iltaisin etteivät häiritse alueen terassirauhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei noita juttuja kannata kovin vakavasti ottaa. Kunhan selittelee byrokratian tuskissaan kaikenlaisia turhia määräyksiä. Höpön löpöä. Kaava-alueen rakentaminen..pöh..pilaahan rakennusliikkeetkin kokoajan kaupunkikuvaa minkä ehtivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi olla että "lähtökohtasesti lupa tarvitaan aina" jos omalle pihalle rakennat vaikka terassin? Eikait tämä nyt oikeasti voi mennä näin että lähtökohtasesti et voi omalle maalle rakentaa tai tehdä mitään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä ihmisiä, joiden pitää saada tehdä ihan mitä haluaa, vaikkakin omalle maalle. Huom. aina kun vieressäsi asuu muitakin ihmisiä, niin eikö voitaisi ajatella muitakin kuin itseään. Itsekin rakentaneena luvat on haettu ja naapureille ilmoitettu...toisin kuin eräät täällä rakentavat edes ilmoittamatta naapurille. Mutta ehkä täällä Oulun seudulla on tapana vain ajatella itseään eikä muita ollenkaan. Ei ole ihme, jos naapurisovut ovat koetuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapuri pykäsi omatekoisen katetun terassin. Arvaappa onko hieno... Eivät ole ilmoittaneet tai lupaa kyselleet mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image