Punainen tähti on joulun ykköskukka

Osaon Kempeleen yksikön puutarhalta lähtee liki 10 000 joulutähteä pohjoissuomalaisiin koteihin. Kolmannen vuoden puutarhuriopiskelijat Veera van der Meer (vas.) ja Anu Roininen (oik.) sekä Satu Saastamoinen ovat kaapanneet syleihinsä mieluisat joulukukat: valkoisen ja punaisen joulutähden sekä flamingonkukan.
Koti 12.12.2009 0:00
Marjukka Mäkikangas, teksti Risto Rasila, kuvat
Kaleva
Jos haluaa tänä jouluna hieman erilaisen joulukukan perinteisen joulutähden sijasta tai sen rinnalle, voi valita vaikkapa valkoisen perhoskämmekän, tuon orkideojen sukuun kuuluvan.

"Orkideahan on jalo ja arvokas kukkien kuningatar. Valkoinen väri on neutraali, klassinen ja tyylikäs", Oulun seudun ammattiopiston Osaon Kempeleen yksikössä koulunkäyntiohjaajana toimiva ja Opinkukka-kukkakaupassa työskentelevä Satu Saastamoinen teroittaa.

Perhoskämmekkä ei ole niitä edullisimpia kukkia, mutta sen kukinta kestää jopa kuukausia. Siitä siis riittää iloa vielä pitkään joulun jälkeenkin - oikein hoidettuna vuosia.

Pitkäaikaiseksi ihailtavaksi voi hankkia myös ardisian tai skimmian. Ne ovat monivuotisia ja komistavat kesällä puutarhaa ulos istutettuina.

Hoidoksi riittää kastelu silloin, kun pintamulta on kuivahtanut, eli noin kerran tai kaksi viikossa ilmankosteudesta ja valosta riippuen.

"Kannattaa muistaa, että multaa on kokeiltava käsin, jotta tietää, milloin se oikeasti on kuiva ja kasvi tarvitsee vettä", Saastamoinen huomauttaa.

Joulukukan ei aina tarvitse olla suuri ja näyttävä. Satu Saastamoinen ihastui tänä vuonna pieniin mehiruusukkeisiin, joiden lehdille on lisätty kimallusta.

"Tyylikäs ruukku ja kauniit värit tekevät jo paljon. Itse kasvi voi olla yksinkertainen ja vaatimatonkin. Mielikuvituksestahan se on kiinni, miten tavallisestakin saadaan näyttävä ja erikoinen", Saastamoinen näkee.

Myös korallikaktus ja hileillä koristeltu rentohaarikko sopivat pienempään budjettiin ja vaatimattomampaan makuun.

Joulutähti pitää sinnikkäästi pintansa joulun ykköskukkana. Kempeleen yksikön kasvihuoneista lähtee tänä vuonna liki 10 000 joulutähteä myyntiin Oulun seudulle.

Punainen on joulutähtien ykkösväri, mutta valkoistakin menee varsinkin itsenäisyyspäivän aikaan.

"Rungotettu joulutähti on minulle aivan uusi tuttavuus. Todella upeita ovat myös monilatvaiset tähdet. Vähän erikoisempi on persikkainen Da Vinchi -lajike", Saastamoinen esittelee perinteisen joulukukan muunnoksia.

Muiden perinteisten joulukukkien, kuten amarylliksen, atsalean ja hyasintin, myynti on pientä joulutähteen verrattuna.

"Amaryllis on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, kun taas atsalean ja hyasintin kysyntä on hiipunut", puutarhuri Tapani Vähämäki Osaon Kempeleen yksiköstä kertoo.

Kukkien joulukauppa kiihtyy kiihtymistään aaton lähestyessä. "Tällä hetkellä kukkia menee eri laitoksiin ja pikkujoulutarpeisiin. Kodeissa tehdään ensin joulusiivoukset ja viimeisenä vasta haetaan joulukukat", Vähämäki tietää vuosien kokemuksella.

Kukkakauppa Opinkukassa ja Osaon Kempeleen yksikön puutarhalla,
Piriläntie 145, pidetään tänään
joulumyyjäiset kello 10-16.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image