Omalla voimalalla irti sähköverkosta

Asuinalueen voimalassa tuotetaan sähköä tuulella ja puuhakkeella. KUVA: Mimmi Pentikäinen
Koti 17.2.2014 11:02
Merja Aakko

Tässä tehdään sähköä: Omakotitaloalueen laidalla seisovassa pienessä tuulivoimalassa ja sen vieressä pienessä lämpövoimalassa.

Näitä rakennuksia lukuunottamatta Kempeleen ekokortteli ei paljasta vieraalle erityisyyttään. Kymmenen talon muodostamassa väljässä korttelissa on eri kokoisia ja muotoisia taloja, ja niiden pihoissa autoja, polkupyöriä ja lastenvaunuja. Ekokortteli näyttää miltä hyvänsä väljästi kaavoitetulta pohjoisen lähiöltä.

Energiaa vain ei tule alueelle mistään ulkopuolelta. Kaikki taloissa tarvittava sähkö on syntynyt vuodesta 2009 saakka asukkaiden omistamassa voimalaitoksessa, puuhakkeen kaasusta ja tuulivoimasta.

Aino-Maija Mäkelä avaa kotinsa oven vauva kainalossa. Mäkelät hakivat viisi vuotta sitten tonttia juuri täältä, sillä lähellä tuotettu energia ja väljä tontti kiinnostivat. ”Tekniikan ihmisenä arvostan paikallista kokeiluhanketta”, Tapio Mäkelä toteaa.

Voimalaitoksen tekniikan on luonut Volter Oy (aiemmin Fortel Components), jonka toimitusjohtaja Jarno Haapakoski on tyytyväinen ekokorttelin kokeiluun. Sähkö on tuotettu taloihin omavaraisesti koko ajan, ja jakelussa on ollut vain muutama korkeintaan minuutteja kestänyt katkos.

”Viisi vuotta omavaraista energiantuotantoa on merkittävä saavutus”, Haapakoski toteaa.
Volter on toteuttanut voimalaitoksia myös toisenlaisiin kohteisiin, esimerkiksi isoille yksityiskiinteistöille, kyläkoululle, oppilaitoksille sekä maatiloille Suomessa ja Englannissa.

Arki on haluttu tehdä ekokorttelissa asukkaille helpoksi. Voimalaitos toimii lähes automaattisesti, ja yritys huolehtii hakkeen hankinnasta.

Sähköä ja lämpöä varastoidaan osuuskunnan omistamiin akkuihin ja varaajaan.
Kodeissa taas on vesikiertoiset lämmitysjärjestelmät ja lämminvesivaraajat. Kulutuspiikkejä on tasoitettu yhteisillä ratkaisuilla.

”Kellään ei esimerkiksi ole sähkökiuasta, sillä kymmenen talon kiukaat ylittäisivät sähköntuotantokapasiteetin”, Tapio Mäkelä mainitsee.

Omavaraisesti tuotettu sähkökään ei ole ilmaista. Perheet ostivat rakennusvaiheessa osuuden energiaosuuskunnasta, ja kustannus vastasi kaukolämpöverkkoon liittymistä.

Vastuut on jaettu osuuskunnan jäsenten kesken niin, että esimerkiksi Mäkelät omistavat lämmön- ja sähkönjakoverkon.

Mäkelät maksavat osuuskunnalle sähköstä nyt kulutuksensa mukaan.
Tapio arvioi, että perheen lämmitys- ja energiakulut ovat noin viidesosan matalammat kuin olisivat ulkopuolisen toimittajan varassa.

Yhteisiä käytännön vastuita ei kuitenkaan ole, paitsi yhteinen puiston hoito.
”Sen nurmen leikkaamisessa menee nelisen tuntia, kerran kesässä.”

Mäkelän talossa on 180 neliömetriä ja autotallissa 33 neliömetriä. Pariskunta on varsin tyytyväinen sekä taloon että alueeseen. Tapio Mäkelä korostaa arjen sujuvuutta ja sitä, että lähisähkö on realistista ympäristöajattelua.
”En ole ollut niinkään torjumassa globaalia ilmastonmuutosta kuin suojelemassa lähiympäristöä. On hienoa, että on mahdollista tuottaa hinnaltaan kilpailukykyistä energiaa näin lähellä.”

Naapureihin Mäkelät tutustuivat jo suunnitteluvaiheessa. Asumisen sosiaalinen puoli onkin alueen toinen hyvä puoli, Aino-Maija lisää.

”Ekokorttelissa asuu samassa elämäntilanteessa olevia ja samanhenkisiä perheitä. Yhteinen leikkipuisto on ahkerassa käytössä päivisinkin.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Lisää tällaisia ekokortteleita. Ei tarvittas silloin laisinkaan lisää atomivoimaloita rakentaa. Eikä maksaa kalliita siirtomaksuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tämä ole Keskustapuolueen puheenjohtajan käsitys ekologisuudesta?

”Ekokorttelissa asuu samassa elämäntilanteessa olevia ja samanhenkisiä perheitä. Yhteinen leikkipuisto on ahkerassa käytössä päivisinkin.”

No tarviiko asiasta enää keskustella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Energialta saisi samaan hintaan enertiaa kun jättäisivät voiton kaupungille tilittämättä. Miksi kaupungin omistama laitos ei voi olla osuuskunta vaan voittoa takova yritys?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimala ja/tai aurinkovoimala yhdistettynä valtakunnan verkkoon ois järkevin? Tosin vanhemmissa kiinteistöissä olisi jo valmiina sähköliittymä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ollaan valtakunkanverkossa ja ollaan silloin myös tietyn verkonomistajan asiakas, silloin pitää myös maksaa kalliiita sähkönsiirtomaksuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image