Maakellarin haju varoittaa kos­teus­vau­rios­ta

Koti 18.10.2008 0:00
Peerit Tähtinen, tekstiAnne Leppänen, grafiikka

Pientaloista noin 30-40 prosentissa on merkittäviä kosteusvaurioita. Tällaiseen arvioon on päätynyt Ulla Haverinen vuonna 2002 ilmestyneessä väitöskirjatutkimuksessaan. Toisessa tutkimuksessa on arvioitu, että 1950-1990 rakennetuista pientaloista 55 prosenttia eli noin 475 000 taloa on kosteusvaurion vuoksi korjauksen tai rakenteiden tarkastuksen tarpeessa. Vaikka prosenttiluvut eri tutkimuksissa vaihtelevat, kyse on joka tapauksessa merkittävästä asiasta asunnon ostajien ja asunnoissa asuvien ihmisten kannalta.

"Laajalle levinnyt kosteusvaurio voi olla riski rakennuksen kestävyydelle, mutta hankalin puoli kosteusvauriossa on kosteudessa elävien homeiden ja muiden mikrobien enemmän tai vähemmän haitallinen vaikutus ihmisten terveydelle", asianajaja Jussi Laaka Asianajotoimisto Jussi Laaka Oy:stä muistuttaa.

Rakennuksen kosteusvaurio syntyy, kun rakenteisiin kertyy liikaa kosteutta, eivätkä rakenteet pääse kuivumaan. Joskus rakennuksen kosteusvaurion voi nähdä paljaalla silmällä. Vaurion merkkejä ovat vuotojäljet rakennuksen pinnoilla ja pinnoitteiden hilseily tai irtoaminen. Maakellarimainen haju on tyypillinen kosteusvaurion merkki.


Näkyvä homekasvusto vaatii
syntyäkseen kosteat olosuhteet, joten homekasvuston ilmestyminen kertoo aina jonkin laajuisesta rakennuksen kosteusvauriosta. Homeet ja muut mikrobit ovat terveydelle vaarallisia nimenomaan silloin, kun niiden itiöt tai aineenvaihduntatuotteet pääsevät jotakin kautta huoneilmaan.

Rakennukset eivät koskaan ole täysin tiiviitä, joten myös rakenteiden sisäosien mikrobikasvusto voi ilmavuotojen kautta aiheuttaa terveyshaittaa sisätiloissa oleskeleville. Altistuminen sisäilmaan päässeille mikrobeille tai niiden aineenvaihduntatuotteille saa aikaan monille ihmisille hengitysteiden ja silmien ärsytysoireita, jotka korjaantuvat altistumisen loppuessa.

Tyypillisiä yleisoireita kosteusvaurioituneessa rakennuksessa asuvilla ovat väsymys, kuumeilu ja nivelkivut. Myös toistuvien hengitystieinfektioiden taustalla voivat olla huoneilmaan päässeet mikrobit. Infektiokierre yleensä loppuu, kun kosteusvauriot korjataan tai kosteusvaurioituneesta rakennuksesta muutetaan pois.

Asunnon rakenteiden tai materiaalien kastuminen voi olla paikallista tai laajalle levinnyttä. Kosteus on voinut päästä asuntoon joko ulkoa tai sisältä. Kosteusvaurioita voi löytyä myös uusista rakennuksista. Vaurioiden kehittyminen saattaa kestää vuosia, mutta otollisissa olosuhteissa kosteusvaurio voi syntyä nopeastikin.

Kosteusvaurion taustalla voi olla rakennuksen rakennevirhe tai asukkaan oma toiminta, jotka molemmat voivat olla tahallisia tai tahattomia.

Rakentamisessa pyritään rakennusteknisen tietämyksen avulla luonnollisesti käyttämään sellaisia materiaaleja ja rakennustekniikkaa, että ulkona oleva tai rakennuksen sisällä syntyvä kosteus ei pääsisi pesiytymään rakenteisiin. Rakentamisessa ja rakennuksen peruskorjauksessa tulee huomioida rakennusmateriaalien kosteudenläpäisyominaisuudet ja kosteuden erilaiset siirtymistavat ja -suunnat.

Vakavaan rakennuksen alapohjan kosteusvaurioon voi johtaa esimerkiksi se, että rakennuksen suunnittelussa on liian huonosti huomioitu maaperästä tuleva kosteus. Rakennus- tai korjausvaiheessa on puolestaan voitu tehdä virheitä vedeneristyksessä tai ilmanvaihdon järjestämisessä. Asumisen aikana kosteusvaurio voi aiheutua äkillisestä putkistovuodosta tai yksinkertaisesti vanhojen rakenteiden käyttöiän loppumisesta.

Joskus hyvinä pidetyt rakenneratkaisut osoittautuvat vasta vuosikymmenten kuluttua kestämättömiksi tai kosteusvaurioille altistaviksi. Vaurio voi syntyä, vaikka rakentaja olisi toiminut kaikkien voimassa olevien ohjeiden mukaisesti ja huolellisesti, jolloin varsinaista "syyllistä" ei ole osoitettavissa. Näissäkin tapauksissa vauriot on korjattava ja korjauksille on löydettävä maksaja.

Terveydellisistä syistä pienikin kosteusvaurio tulee aina korjata. Korjaamisen suunnittelun yhteydessä tulee lisäksi selvittää vaurion syntymekanismi, jotta vaurion uusiutuminen voidaan ehkäistä.

Kosteusvaurion korjauskustannukset saattavat jäädä pieniksi, mutta pahimmillaan puhutaan kymmenien tai jopa yli sadan tuhannen euron kuluista. Lakimiestä tai kuluttajaneuvojaa tarvitaan avuksi silloin, kun kosteusvaurion korjaamisen tarpeesta ja korjaamiskustannusten maksajasta ei ole yksimielisyyttä.

Jos kosteusvaurio havaitaan pian asunnon ostamisen jälkeen, saattaa asunnon myyjällä olla velvollisuus hinnanalennuksen antamiseen tai jopa kaupan purkuun.

Asunto-osakkeen kaupassa myyjän vastuuaika asunnon virheistä on kaksi vuotta, mutta omakotitalon kaupassa myyjä on vastuussa pidempään eli viiden vuoden ajan. Kerrostalo- tai rivitalo-osakkeen kosteuden vaurioittamien rakenteiden korjauskustannukset tulevat pääosin taloyhtiön maksettavaksi. Asukkaalle kosteusvaurion korjaamisen kustannukset näkyvät mahdollisesti kohoavana yhtiövastikkeena.

Asunto-osakkeen kosteusvaurion korjaamisesta ostajalle ei välttämättä synny niin suurta taloudellista vahinkoa, että se oikeuttaisi vaatimaan hinnanalennusta myyjältä. Omakotitalon omistajan tilanne on hankalampi. Lähtökohtaisesti omistaja joutuu viiden vuoden virhevastuuajan jälkeen vastaamaan yksin korjauskustannuksista.

Asunnon myyjien lakisääteiset vastuuajat eivät päde niissä tapauksissa, joissa asunnon myyjä on toiminut erittäin moitittavasti antamalla esimerkiksi tahallisesti täysin väärää tietoa tai salaamalla tiedossaan olevan kosteusvaurion. Näissä tapauksissa myyjältä voi hakea hinnanalennusta myös vastuuajan jälkeen .

Moitittavasti toimineelta myyjältä ostaja voi lisäksi hakea vahingonkorvausta kärsimästään vahingosta, esimerkiksi korjausten aikaisesta sijaisasumisesta. Niissä tilanteissa, joissa myyjä ei ole tiennyt kosteusvauriosta, hän ei ole velvollinen hinnanalennuksen tai kaupan purkamisen lisäksi enää muuhun vahingonkorvaukseen.

Hinnanalennusneuvottelut voivat sujua hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta ymmärrettävää on sekin, että myyjä ei mielellään halua joutua palauttamaan ostajalle rahaa, kun asuntokaupasta on saattanut kulua jo useita vuosia.

"Asian pitkistymisen ja mutkistumisen ehkäisemiseksi sekä ostajan että myyjän kannattaisi neuvojen saamiseksi ottaa asuntokauppaerimielisyyksissä lakimieheen yhteyttä jo varhaisessa vaiheessa", asuntokauppariitoihin perehtynyt asianajaja Jussi Laaka rohkaisee.

Asuntokauppa- ja kosteusvaurioasioihin perehtynyt lakimies pystyy avustamaan asiakasta lain vaatiman reklamaation tekemisessä ja sovintoneuvottelujen järjestämisessä. Asuntokaupan juridisista vastuista ei asuntokaupan kummallakaan osapuolella välttämättä ole paljonkaan tietoa. Kun voimakkaat tunteet tulevat mukaan asian käsittelyyn, asiallinen neuvottelu ilman välittäjää saattaa muodostua turhauttavaksi.

"Herkästi käy, että myyjän roolissa oleva osapuoli ei vastaa reklamaatioon lainkaan tai ei halua neuvotella ja näin asukkaiden terveyden kannalta tärkeiden korjausten aloittaminen viivästyy", Jussi Laaka huomauttaa.

Myös ostajalla saattaa olla väärä käsitys myyjän vastuusta. Kosteusvaurio, josta myyjä ei ole tiennyt asuntokauppaa tehtäessä ei aina velvoita hinnanalennukseen saati sitten kaupan purkamiseen.

"Jos myyjä ei ole tiennyt kosteusvauriosta, vaurion tulee olla merkittävä, jotta myyjälle syntyy virhevastuu. Vain pienet korjauskustannukset aiheuttava vaurio ei oikeuta ostajaa hinnanalennukseen", Jussi Laaka jatkaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

"Kun itse kysyy ja itse vastaa.Saa mieleisiään vastauksia". Niinpä. Näin toimii Sipilän enemmistöhallitus ensi keskiviik... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image