Lat­tia­läm­mi­tyk­sen asentaminen onnistuu vanhaankin asuntoon

Itsekin voi asentaa. Lämpömatto on kätevä vaihtoehto saneerauskohteisiin ja varsinkin tee-itse-asentajille, kodinkonemyyjä Jari Hassinen selvittää. KUVA: Matti Tuovinen
Koti 13.4.2003 20:26 | Päivitetty 13.4.2003 20:30
Ilpo Falin
Perinteiseen patterijärjestelmään verrattuna lattialämmityksellä on muitakin etuja kuin vapaus kalusteiden sijoittamisessa. Kenties tärkein niistä on mukavuus: kun jalat ovat lämpimät, olo on miellyttävä. Tällöin huoneilma voi olla hieman viileämpää, jolloin säästetään energiaa ja ilmanlaatu on miellyttävä.

Uudisrakennuksessa ratkaisu on nykyisin tavallinen, mutta vanhaankin asuntoon lattialämmityksen voi toteuttaa.

Markkinoilla on ohuita ja erityisesti saneerauskohteisiin sopivia sähkökaapeleita ja lämpömattoja, joiden asentaminen sähkötöitä lukuun ottamatta onnistuu ohjeita noudattamalla omatoimisesti.

Lisäksi saatavana on verkkolaitteella toimivia, lähinnä pienten alojen lämmittämiseen tarkoitettuja paketteja, jotka voi asentaa alusta loppuun itse.

Vaikka koko talon lämmittäminen niillä ei ole tarkoituksenmukaista, esimerkiksi eteis- tai pesutiloihin ne tuovat miellyttävää lämpöä ja lattiakin kuivuu nopeasti.Lattiapinta nousee
jonkin verran


Vesikiertoisen lattialämmityksen toteuttaminen vanhaan asuntoon on työläämpää, koska lattiapintaa joudutaan nostamaan selvästi enemmän kuin sähkökaapeleita käytettäessä.

Mahdotonta se ei kuitenkaan ole - keskuslämmityksellä varustetun omakotitalon lattiaremontin yhteydessä varsinkaan.

Ohuimpia sähkölämpöverkkoja käytettäessä voidaan selvitä jopa vain kolmen millimetrin korotuksella, jolloin ovia ei yleensä tarvitse sahata matalammiksi tai kynnyksiä uusia.

Huonona puolena ohuissa elementeissä on hinta: ne ovat yleensä 30-40 prosenttia kalliimpia kuin valun sisään tuleva "paksu" kaapeli.Käy betoni-
ja puulattioihin


Teoriassa lämmityskaapelin asentamisessa betonilattiaan on kaksi vaihtoehtoa: leikata siihen urat tai asentaa kaapeli sen päälle.

"Roilojen leikkaaminen tulee kysymykseen silloin, kun lattiapintaa ei saa nostaa yhtään. Se on kuitenkin työlästä ja pölyistä, parasta olisi tehdä se vesileikkurilla", selvittää kodinkonemyyjä Jari Hassinen Carlsonilta.

Lämmitettävän lattian voi rakentaa myös kipsilevystä. Kaapeli asennetaan levysuikaleiden väleihin ja kiinnitetään sopivalla tasoitteella. Päälle asennetaan ehjä levy ennen pinnoitetta.

Jos lämpökaapelit asennetaan koolatun lautalattian alle, villan ja laudan väliin jätetään noin kolmen senttimetrin ilmatila.

Hassisen mukaan jälkikäteen asennettavan lattialämmityksen suosio on ollut tasaisessa kasvussa.

"Esimerkiksi kerrostaloasunnoissa, joissa pesutilojen lämmitys on toteutettu normaalipattereilla, keväisin ja syksyisin niissä saattaa olla kylmä."

Sellaisiin kohteisiin lattialämmityksiä on asennettu paljon.Elementti lattialle
ja tasoitetta päälle


Tee-itse-asentajan kannalta helpointa on käyttää valmiita lämmitysmattoja, joissa kaapeli on kiinnitetty verkkoon valmiiksi oikealle etäisyydelle. Se painetaan lattiaan kiinni liimalla tai tarralla.

Tehon mitoitukseen löytyy ohjeita valmistajien esitteistä ja alan liikkeistä.

On muistettava, ettei kaapelia saa koskaan lyhentää leikkaamalla, joten sen pituus tulee valita lattiapinta-alan perusteella.

Hyvä vinkki on piirtää lattiasta kuva ja merkitä siihen lämpömaton tai kaapelin paikka tarkasti. Tämä helpottaa tulevaisuudessa, jos lattiaan joudutaan kiinnittämään jotakin poraamalla.

Yksityiskohtaiset neuvot kaapelin tai maton asentamisesta selviävät niiden mukana tulevasta käyttöohjeesta, mutta pääpiirteissään työ sujuu näin:

Ensimmäiseksi lattia puhdistetaan perusteellisesti ja pohjustetaan tasoitteen vaatimalla aineella. Vanha muovimatto on syytä poistaa, laatat sen sijaan voivat jäädä paikoilleen.

Kosteissa tiloissa tarvitaan lisäksi vesieristys. Sen asentaminen on tarkkaa työtä, johon ei pidä ryhtyä, jos vähänkään epäilee taitojaan.

Tasoitteeksi valitaan lattialämmitykseen sopiva tuote.Pinnoitteeksi
lähes mitä vain


Elementit tai kaapeli kiinnitetään lattiaan huolellisesti. Seinän kohdalla verkkomattoa leikataan, jotta voidaan vaihtaa suuntaa. Erittäin tärkeää on huolehtia siitä, ettei kaapeli vahingoitu.

Tasoitekerroksen paksuus riippuu pinnoitemateriaalista. Parketti, linoleum tai kokolattiamatto tarvitsevat paksumman kerroksen kuin laatat. Tasoitteen annetaan kuivua käyttöohjeissa kerrotun ajan. Virtaa elementtiin ei saa kytkeä, ennen kuin lattia on varmasti kuivunut.

Pinnoitteeksi lattialämmityksen päälle käyvät kaikki tutut vaihtoehdot.

Parkettien kohdalla on kuitenkin otettava huomioon, että osa puulaaduista reagoi ilmankosteuden muutoksiin erittäin herkästi ja elämisen seurauksena lautojen väliin voi tulla rako.

Pyökki ja koivu ovat sellaisia, sen sijaan lämpökäsitelty koivu käy lattialämmityksen kanssa mainiosti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Matalasokkelitaloihin sopii erinomisesti lattialämmitys,pysyy paikat paremmin kuivina sekä alaohjauspuut. Tämä kun olisi tajuttu jo silloin 70luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan pohdittu miten maakosteus käyttäytyy jos alapohja eristeet eivät ole riittävät?
Tässä on rakentamisen taso! En viitsi enempää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harkitsimme lattialämmityksen lisäämistä v. -78 rakennetun omakotitalomme lattiarempan yhteydessä. Talossa hyvin matala kivijalka ja lattia käytännössä maantasalla. Paikallinen rakennusviranomainen ei uskaltanut kommenoita puoleen taikka toiseen miten maakosteuden käy jos lattialämmitys asennetaan. Emme tohtineet päivittää lämmitystapaa pattereista lattialämmitykseen. Vain wc- ja pesutiloissa patterit on korvattu lattialämmityksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä asennettiin lattialämmitys remontin yhteydessä v1974 rakennettuun ns piilosokkelitaloon (lattia siis maan tasalla ja maakosteus varmasti haittona). Rakenteet pysyy hyvin kuivana ja lämmitysratkaisu on oikein onnistunut. Ainoa ongelma on, ettei perunat enää viihdy kellarissa koska lämpö karkaa myös alaspäin kellariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

50-luvulla rakennettuun isohkoon kouluun oli alunperin asennettu vesikiertoinen lattialämmitys. Siis hienon kapillaarisen hiekan päälle oli valettu betoni, jossa putket sisällä. Toimi hienosti, vaikka rakennus oli muuten vetoisa. 90-luvulla vesikierto katkaistiin, koska se mukamas kulutti liikaa energiaa. Seurasi useita homeremontteja, kunnes koko koulu oli 15 vuoden kuluttua purettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:04
Naisten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-urakan perjantaina Turkissa, kapteeni Laura Pihlajamäki: "Pelin tempo on nykyään haastavin juttu"
19:00
Mäkihypyn nuorten maailmanmestari Primoz Roglic ei koskaan toipunut kaatumisesta Planican lentomäessä – 12 vuotta myöhemmin hän on yksi maailman parhaista maantiepyöräilijöistä Tilaajille
18:04
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke starttaa Rotuaarilla – tarkoituksena tarjota testialusta ympäristöystävällisille keksinnöille
18:00
Rovaniemeläisen mökin pihalta löytyy viikatemies jos toinenkin – taiteilijalta kysytään nyt vinkkejä betonihaamujen tekoon: "Olen vienyt perinteiset puutarhatontut uudelle tasolle" Tilaajille
17:59
Putinin kehumasta kaasuputkihankkeesta vakuutetaan: kaasua virtaa heti vuodenvaihteessa – Itämeren pyöriäinen estää työt nyt Ruotsissa
17:48
Oululaissiskokset maistelivat Oulun kansainvälisillä suurmarkkinoilla kengurun- ja kamelinlihaa – "Tässä on ihan omanlainen jännä sävähdys, jota en ole maistanut missään muualla"
16:35
Aapo Rautiosta tulee Thunderbolt, kun hän henkihieverissä ja hikipäissään aikoo antaa lavalla 120 prosenttia itsestään
106
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
82
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
56
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
49
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
47
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
47
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
29
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image