Lastenhuoneen kalusteet ovat kotoisin vuo­si­kym­men­ten takaa

Fanni-Lotta Karjalaisen, 9, mielestä parasta lastenhuoneessa on oma pulpetti, johon mahtuvat talteen niin päiväkirjat kuin muut tärkeät tavarat. Pulpetti on vanhan kyläkoulun jäämistöä. ”Omaan huoneeseen toivoisin kerrossänkyä.” KUVA: Mimmi Pentikäinen
Koti 25.10.2014 0:00 | Päivitetty 29.10.2014 10:49
Neena Kuukasjärvi, kuvat

Tämän hetken lastenhuoneissa on yksi trendi ylitse muiden: monen lapsen kalusteet ovat kotoisin muutaman vuosikymmenen takaa. Isän tai äidin vanha sänky tai mummon vanha lipasto on raikastettu tähän päivään uudella maalipinnalla tai yksityiskohtien tuunauksella.

”Vielä 80-luvulla tehtiin kalusteita, jotka oikeasti kestävät ja joita on mahdollista muokata ja uudistaa tähän päivään. Nämä liikkuvat vilkkaasti myös kierrätyksessä ja kirpputoreilla”, tietää bloggaaja Tarja Leponiemi, jonka omassa Tarja’s Snowland -blogissa sisustetaan myös lastenhuoneita.

Monella perinteisellä suomalaisella valmistajalla on valikoimissaan kalusteita, joita voi muokata, jatkaa ja lisäosin uudistaa lapsen kasvaessa. Uusi ja vanha yhdistyvät esimerkiksi linjakkailla värivalinnoilla. Eri tyylitkin sopivat samaan huoneeseen, kun tila pidetään selkeänä, ja paikkansa on sekä leikeille että rauhoittumiselle.

Lapsen huoneen persoonallisen sisustuksen tai muutoksen ei aina tarvitse olla isotöinen: tarjolla on paljon erilaisia käsityö- ja askartelumateriaaleja, joilla syntyy uutta pienellä vaivalla. Esimerkiksi vanha tuttu liitutaulumaali pitää edelleen pintansa: liitutauluseinälle syntyy sisutustaidetta lasten omaan tahtiin.

”Erilaiset sisustustarrat ja kontaktimuovit taipuvat moneen: niillä pintaremontoi kätevästi vaikka nukkekodin uuteen kuosiin tai luo kontrasteja yksiväriseen seinäpintaan”, vinkkaa Leponiemi.


Monikäyttötilana lastenhuoneessa on hyvä kiinnittää huomiota myös valaistukseen. Kadonneen nukenkengän etsimiseen ja siivoukseen tarvitaan erilaista valoa kuin iltasadun lukemiseen – yövalaistusta unohtamatta.

Niin itse tehdyissä kuin tuunatuissakin kalusteissa ja sisustuselementeissä kannattaa panostaa käytettävyyteen ja turvallisuuteen. Pitkälle ajateltujen yksityiskohtien sijasta tilaa saa antaa lapsen omalle mielikuvitukselle: sirkusteltta ja seikkailu syntyvät yksinkertaisesta kevyestä kankaasta, ja helppotekoisella viirinauhalla voi sekä juhlistaa että jakaa tilaa.

Luovuutta kannattaa käyttää myös lasten tilajaon suunnittelussa – alle kouluikäiset eivät välttämättä tarvitse ikiomaa huonetta, mutta jos tilaa ja huoneita on jaettavaksi asti, sisaruksilla voi hyvin olla yhteinen nukkumahuone ja erillinen leikkitila. Makuusopessa ei tarvita mahdottomasti tilaa, leikille ja liikkumiselle kylläkin.

”Jos neliöitä riittää, seinään kiinnitettävät puolapuut tai kivasti verhoillut patjat tuovat liikunnallisuutta myös sisäleikkeihin”, Leponiemi ideoi.

Eri-ikäisten sisarusten yhteisessä huoneessa tärkeää on se, että mieluisan yhteisen lisäksi jokaisella on myös jotain omaa - ennen kaikkea säilytystilaa tärkeille tavaroille. Lastenhuoneen tilojen ikuisuusongelma eli lelujen säilytys on sekin ratkaistavissa pienellä vaivannäöllä. Pienissä tiloissa saa paljon aikaan kerrossängyillä, parvilla ja puoliparvilla, joissa on myös säilytystilaa.


Vaikka hyvin pienten lasten huoneiden sisustus useimmiten etenee äitien maun mukaan ja vanhempien ehdoilla, kannattaa lapsi ottaa mukaan huoneen tai oman sopen suunnitteluun – lapsen ikä ja valmiudet huomioiden. Yhdessä ideoiden löytyy varmasti molempien makuun sopiva ratkaisu lapsen toivomuksiin.

”Jokainen jokainen muistaa omastakin lapsuudestaan tärkeitä tavaroita ja mieleen jääneitä kalusteita. Onhan niistä tullut monelle niin tärkeitä, että samoja tai samantyylisiä tavaroita halutaan myös oman lapsen huoneeseen.”

Helpot käsityöt ja askartelut ovat mukavaa yhteistä puuhaa, ja itse tehdyt taulut ilahduttavat vaihtuvana taidenäyttelynä. Seinä säilyy kauniina, kun sinitarran tai nastojen sijasta ripustaa työt pyykkipojilla tai muilla nipistimillä seinään pingotetulle vaijereille.

Oman huoneen tyyli ja tunnelma voi syntyä vaikka väreistä, joihin lapsi saa itse vaikuttaa. Jos sähäkänsokerinen pinkki ei aikuista innosta kokonaisena seinäpintana, voi lapsen omalla lempivärillä tehostaa ja somistaa, vaikka yleisilme luotaisiinkin tämän päivän lastenhuoneiden hittiväreillä mustavalkoisella ja harmaalla. Lasten omassa huoneessa tärkeintä on tunnelma ja hyvä olo, joista syntyvät myös mieluisat muistot.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:01
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
21:43
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta
21:24
Pekka Rautio löysi uuden intohimon politiikasta – vaalityön tekeminen oli raahelaislähtöiselle kitaristille yhteiskuntaopin jatkokurssi
21:14
Autotalli palaa Haapajärvellä, tuli tarttui läheiseen päärakennukseen – palo uhkasi myös naapuritaloa
20:53
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä: Lapissa tulee lunta tai räntää, tienpinnat voivat jäätyä Pohjois-Pohjanmaalla
20:10
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
20:00
"Allegriasia, sevillanasia ja muita etelän sairauksia" – Oululainen flamenco täyttää 30 vuotta, flamencon alkeita opetettiin myös siviilipalvelusmiehille Tilaajille
115
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
66
Postinjakajat ja -kuljettajat uhkaavat kahden viikon lakolla marraskuussa, jollei sopua työnantajan kanssa synny
54
Yle: Suomalaisten lentomatkat aiheuttavat asukaslukuun suhteutettuna toiseksi eniten päästöjä, kärjessä singaporelaiset
47
Raportti: Liikenteen päästökauppa nostaisi polttoaineen hintaa, mutta veisi Suomen liikenteen päästövähennystavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä
44
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
41
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
40
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

127 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image