Kesäkukkien klassikko ei hätkähdä yöpakkasia

Marketta viihtyy paahteessa, kunhan muistat riittävän kastelun.
Koti 23.5.2009 0:01
Silja Aitoaho, tekstit Eljas Sallmén, kuvat
Kesäkukkien maailmassa 10. kesäkuuta on legendaarinen päivämäärä, johon saakka asiantuntijat neuvovat odottamaan, ennen kuin kesän kukkaloistoa kannattaa istuttaa ainakaan ulkosalle.

Päivämäärä perustuu pitkän aikavälin keskiarvoihin: Varsinkin Pohjois-Suomessa lämpömittari voi vielä touko-kesäkuun vaihteessa painua pakkasen puolelle, eivätkä kesäkukat orvokkia lukuun ottamatta kestä hallaöitä.

Tästä huolimatta kesäkukat käyvät Oulun korkeudella kaupaksi jo täyttä päätä. Lasitetulla, aurinkoisella parvekkeella kesäkukat saakin jo pärjäämään, kunhan parvekelasit muistaa yön ajaksi sulkea.

"Lämpimät ja aurinkoiset säät saavat ihmiset ostoksille. Moni ei malta odottaa kesäkuun puolelle. Erityisesti nyt ostetaan orvokkeja, mutta myös pelargoniat ja petuniat ynnä muut kesäkukkien kestosuosikit tekevät kauppansa", kertoo Tuire Mankinen Aleniuksen puutarhalta.

Myös Oulun Kodin Ykkösen osastopäällikön Anna-Mari Outilan mukaan kesäkukat käyvät kaupaksi. "Orvokkeja menee meilläkin eniten, mutta myös muita perinteisiä kesäkukkia, kuten markettoja, pelargonioita ja samettikukkia. Lisäksi rungolliset kesäkukat ja silkkikukat kiinnostavat."

Outilan mukaan moni ostaa nykyään useammat kukat kesän mittaan.

"Jos ensimmäiset paleltuvat, ne korvataan uusilla. Kesäkukkia hankittaessa kannattaa aina muistaa, että eri kukat kestävät eri tavoin erilaisia olosuhteita. Kannattaa reilusti kysyä neuvoa myyjiltä."

Orvokki on Suomen suosituin kesäkukka. Sitä myydään joka kesä noin 13 miljoonaa kappaletta, joka on neljännes koko kesäkukkien myynnistä. Syynä tähän on paitsi orvokin edullisuus, myös sen kylmänkestävyys.

Kauppapuutarhaliitto ry:n toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen uskoo, että orvokin suosiota selittävät myös mielikuvat, joita tähän kesän ensimmäiseen kukkaan liitetään.

"Orvokit ovat värikkäitä ja tuovat kevätfiilistä", Jalkanen sanoo.

Myös klassinen kesäkukka pelargonia on lisännyt suosiotaan viime vuosina. Sitä ja toista kestosuosikkia, betuniaa, myydään joka kesä viisi miljoonaa kappaletta kumpaakin.

"Yhteensä kesäkukkia myydään Suomessa joka vuosi 45 miljoonaa kappaletta. Myyntimäärissä ei ole viime vuosina tapahtunut suuria muutoksia", Jalkanen kertoo.

Kesäkukkien keskihinta on noin 90 senttiä ja niiden kotimaisuusaste on korkea, yli 90 prosenttia. Toinen ääripää on ensi viikonloppun sesonkikukka, leikkoruusu, jonka tuonti ulkomailta on lisääntynyt voimakkaasti kotimaisen tuotannon kustannuksella.

"Halvan kappalehinnan takia kesäkukkia ei kannata tuoda Hollannista. Ne ovat myös hyvin paikallisia. Moni kauppapuutarha kasvattaa itse kesäkukkansa", Jalkanen sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
13:28
Yle: Suomenlapinkoirien kenneliä pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta
38
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
21
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
17
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
15
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
14
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image