Kaksi mökkiä, kaksi erilaista maailmaa

Hailuodon Marjaniemeen on noussut uusi lomakylä. KUVA: Katariina Vuori
Koti 29.9.2012 0:00
Katariina Vuori

Atlanttia riepotelleen hurrikaanin rippeet ovat saapuneet Pohjanlahdelle ja aallot taputtelevat äänekkäästi Hailuoto-lautan kylkiä. Alkusyksystä, kesämökkisesongin jälkeen, lautalla on tilaa hyvin perjantainakin.
Automatka punamullan sävyisten hirsirakennusten ja hopeanharmaiden jäkäläkenttien reunustaman luotomaiseman halki johtaa saaren päähän Marjaniemeen.
Vanhat matalat vuokramökit ovat viime kesänä saaneet seurakseen uusia kaksi- ja kolmikerroksisia loma-asuntoja aivan rantaa reunustavan hiekkavallin viereen. Tuivertavasta tuulesta huolimatta alueesta tulee mieleen helteinen kalastusveneiden tuoksun ja lokinkirkunan täyttämä kesäpäivä jossakin kaukana.

Uudet, korkeat loma-asunnot ovat saaneet arkkitehtuurisia geenejä Hailuodon alkuperäisistä kalastajamökeistä.
Sisustussuunnittelija Noora Siurua Room Boomista sai suunnitellakseen kahden erikokoisen mökin sisustuksen.
”Mökkien omistajat Jorma ja Raija Autio antoivat täysin vapaat kädet huonekaluista ja kodinkoneista aina astioihin ja siivoustarvikkeisiin asti. Nämä ovat olleet sisustussuunnittelijan unelmaprojekteja myös sijaintinsa puolesta.”
Meren läheisyys ja Long Island -tyylinen, keskelle hiekkaa noussut mökkikylä inspiroivat Siuruaa antamaan luotolaismökeille omanlaisen leiman.
”Värimaailmaltaan pienempi, 50 neliön mökki on reippaammin merihenkinen. Isompi, Autioiden omassa ja vuokrakäytössä oleva noin 80 neliön loma-asunto puolestaan on väreiltään hillitympi.”
Tekstiileissä ja somistetavaroissa luonnonläheisyyttä heijastelevat juutti, sisal ja pellava. Oman haasteensa projektille toi se, että kaikki tarvikkeet parisängyistä hehkulamppuihin tuotiin lautalla mantereelta.

Marjaniemen Helmessä suurin osa uusista mökeistä on kolmikerroksisia, muutama kaksikerroksinenkin löytyy. Kun astuu sisään tornimaiseen loma-asuntoon, ylös vievät jyrkät ja kapeahkot rappuset tuovat mieleen majakan.
Molemmissa mökeissä alakerrassa on lasitettu terassi, oleskelutila sekä sauna ja kylpyhuone. Toisessa kerroksessa on avoin keittiö-ruokatila ja pieni parveke. Keittiön pöytätasot ovat kiveä. Alimmassa kerroksessa lattiat ovat laattaa, muualla parkettia.

Ylhäällä, majakkamaisen rakennuksen huipulla, sijaitsevat upealla maisemalla siunatut nukkumistilat.
Seinät on maalattu valkoiseksi, tuomaan tiloihin valoa ja ilmavuutta. Näin myös tauluille ja kalusteille saatiin neutraali tausta.
Pienemmässä mökissä on nukkumapaikat kuudelle, isommassa mahtuu majoittumaan kahdeksan henkeä.
Pienemmän mökin reippaampi merihenkisyys näkyy erityisesti tekstiileissä. Niihin on valittu valkoista, punaista ja sinistä, tähtiä ja farkkua. Pienempi mökki on myynnissä.
Isommassa mökissä kulunut puu, hillityt beiget ja harmaat ruutu- ja raitakuosit, rottinki ja valkoinen tuovat harmaaseen päivään valoa ja kepeyttä.
Tuntuu kuin mökin edessä aaltoileva hiekkadyyni jatkuisi simpukoiden ja meriruohon saattelemana koko loma-asuntoon.
!Marjaniemen helmessä suurin osa uusista mökeistä on kolmikerroksisia, muutama kaksikerroksinenkin löytyy.
Hiekkarannan ja dyynien tuntumaan noussut Marjaniemen uusi lomakylä koostuu 40 huoneistosta. Rakennusten ullkoasussa on haluttu säilyttää vanhan kalastajakylän tunnelma.
Popublistu conclatari, confina, vivat, conducterit, quod ret pratra adducem prae iustris tordium dicultum addumur nimenatum inatus, C. Sciissil hos eo, mandiconfit; num esceps, sidium poric tabus, conscridet for
Pienempi mökki on sisustettu raikkailla, merihenkisillä sävyillä.

Lasitettu terassi kutsuu kesällä vilvottelemaan helteiseltä rannalta. Tuulisena syyspäivänä tekisi mieli käpertyä viltiin Moby Dickin seuraan.
Kapeat, asunnon toisella seinustalla kulkevat rappuset luovat miltei majakkamaista tunnelmaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Huh, en voisi mitenkään kuvitella viettäväni lomaa mökissä, jossa sisustussuunnittelija on valinnut siivoustarvikkeetkin! Voiko olla teennäisempää??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo vain, kyllä varmasti löytyy omaa rauhaa ja autenttista saaristolaisromantiikkaa tuommosista melekeen toistesa päälle rakennetuista käkikelloista.

Vaan mikäpä. Kaippa sitä tuommosestaki joku tykkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

huh onneksi ei tarvi tuollasesta sumpusta ostaa mökkiä :D ketä toi palvelee. Jos mökille lähtään ni se mökki pitää olla niin kaukana naapureista ettei peru kuulu perille asti. Mä saan jo syyhyn pelkästä ajatuksesta et mökki on tollasessa slummissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilaa on vaikka kuinka paljon, niin olishan nuo voinu harvempaankin rakentaa. Sama tauti Oulussa. Maata on vaikka kuinka paljon, niin silti pitää 600 neliön tontteja ihan vieri viereen ahtaa. Ahneuttako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Flunssan sairastamisaika lyhenee, eikä jälkitauteja tule, kun heti ensimmäisenä sairauspäivänä painuu pehkuihin ja levähtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh . Nuot mökkeröiset sijaitsevat kunnan vuokraamalla leirintäalueeksi merkatulla alueella ,ja tämän perusteella kuka tahansa
saa pystyttää teltan lääkärin mökin takapihalle tai mihin vaan mökkikylän alueelle. Saattaa idyli hieman horjua kun tuumma ens juhannuksena telttailemaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana paikka ja varmasti mieluinen projekti, mutta miksi kaikki piti tuoda mantereelta? Jos saareen laittaa mökin niin eikös luonnollista olisi hankkia varusteet ensisijaisesti saaresta. Paikallinen K -kauppias tilaa ihan mitä vain tarvitaan, saaresta löytyy puuseppiä jne. Turhaa niitä tavaroita on kaupungista alkaa itse raahaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä sitten tiedä, jos pitäs valita Rantasaran caravanalueen ja tuon mökkikylän väliltä, tunnelma sama molemmissa. Eihän siinä mitään, jos joku haluaa näihin sijoittaa, niin mikä ettei. Minusta näiden todellinen arvo pyörii jossakin sadan tonnin huiteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin tutustumassa myytävään mökinpuolikkaaseen ja Ihan asiallisia mökkejä ne olivat, tosin epäkäytännöllisiä ja naapurusto nousukasvoittoista. Kiinteistövälittäjän mukaan huoneistojen ostajista 17 kipaletta on lääkäreitä, joten naapurusto saattaa olla hieman turhan herraskaista. Marjaniemen kalastajakylässä sitä vastoin ei ole arkkitehdit olleet maisemaa pilaamassa ja naapuritkin ovat tavallisia kunnon ihmisiä. Emme alkaneet kaupoille. Lääkärin saanti Luotoon työn tekoon näyttää olevan hankalaa, mutta tietyillä alueilla lomailevia lääkäreitä näyttää olevan haitaksi asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se ahneutta jos käy yli 16 vuotta kouluja ja sitten saa parempaa palkkaa? Sinulla on samat mahdollisuudet, älä käytä energiaasi olemalla negatiivinen vaan tee sama, jos muiden ihmisten parempi taloudellinen asema harmittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole ahneutta vaan tyhmyyttä jos käy 16 vuotta koulua. 6 vuotta "perus" lääkäriksi ja semmoset 6 vuotta max. erikoistuminen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärit ovat toki tarpeellisia, tosin eivät pyyteettömiä. Marjaniemen kalastajakylän asujaimisto on enimmäkseen aitoja pesunkestävä luotolaisia tai luotolaisten jälkeläisiä. Sumpun mökkikylän asujaimistoa puolestaan yhdistää se, että ylimääräistä rahaa on sen verran että voi investoida muutaman satatuhatta merinäköalaan. Miksiköhän Marjaniemen aito ja alkuperäinen kalastajakylä on viihtyisämpi?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihmisiä on huijattu ostamaan älyttömyyksiä järjettömän hintaan. Kämpät olleet vasta toista kuukautta käytössä ja nyt jo myynnissä - toki tuplahintaan. Toivon mukaan toista vaihetta ei aloiteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

30
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
26
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
25
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
23
Talviaika ja kesäaika saavat lähes yhtä suuren kannatuksen – ministeriö julkaisi tasaisen kellojensiirtokyselyn tulokset
20
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
9
Taistelu irtisanomislakia vastaan jatkuu – JHL:n lakko näkyy muun muassa siivouksessa, ruokapalveluissa ja kiinteistöhuollossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image