Jäälyhty ehtii vielä joulupäiväksi

Koti 23.12.2005 15:53 | Päivitetty 23.12.2005 15:54
Päivi Alasuutari
Vesi, pakkanen ja kymmenen litran ämpäri ovat perinteiset välineet jää-lyhtyjen tekoon. Niin helpolta kuin työ tuntuukin, tuttuja jäädyttäjille ovat myös epäonnistumiset. Jäätymisajan arvio menee usein pieleen, ja jäälyhty joko särkyy ämpäristä poistettaessa tai vesi onkin jäätynyt umpeen ja rikkonut ämpärin.

"Jos pakkasta on viitisen astetta, ämpäri on jäätynyt sopivasti noin vuorokaudessa. Viidentoista asteen pakkasessa jäätymisaika on jo selvästi lyhyempi", arvioi Taisto Mäntynen Pyhäjärven Lamminahon kylästä. Lamminaholaiset ovat jo toista kymmentä vuotta ilahduttaneet ohikulkijoita reunustamalla nelostien jäälyhdyillä. Taisto Mäntynen on jäädyttänyt tälle joululle noin 80 jäälyhtyä ämpärissä.

Lyhdyn jäädyttäminenhän perustuu siihen, että ämpäri jäätyy ensin reunoiltaan ja viimeiseksi keskeltä. Taisto Mäntysen kokemuksen mukaan lyhdystä tulee riittävän vahva, kun jääkannella on paksuutta kolmesta viiteen senttiin. Ohut jää on kaunis, mutta paksuuttakin pitää olla, että lyhty kestää, kun kynttilä sitä lämmittää.

"Sopivan paksuuden voi kokeilla tekemällä puukolla reiän pintaan niin että sormi sopii. Jäätymisasteesta saa myös käsityksen, kun ottaa ämpärin käteen ja heiluttaa", Mäntynen neuvoo.Älä kumoa, vaan nosta


Lamminaholaiset ovat huomanneet, ettei lyhtyä kannata tehdä ämpäriä kumoamalla, vaan nostaa jäätynyt lyhty ämpäristä käyttöön samoin päin kuin jäädytettäessä. Näin lyhty ei ole liian avonainen, eikä tuuli sammuta sitä niin helposti. Maata vasten jäävä pohja saa olla vaikka kokonaan auki ja sormella voi tehdä lumeen uran, että kynttilä saa tarpeeksi ilmaa palamiseen.

"Ja kynttilä ihan keskelle lyhtyä, ettei yläaukon reunasta tipahtava sulamisvesi sammuta liekkiä", Mäntynen sanoo.

Lyhdyn irrottamiseen ämpäristä jotkut käyttävät lämmintä vettä. Helpommalla pääsee, kun nostaa ämpärin hetkeksi sisälle ja odottaa, kunnes lyhty irtoaa ämpäristä helposti puukolla tehdystä aukosta nostamalla.

Valmiiksi jo lähes jäätymispisteessä olevaa vettä lyhdyn sisältä ei kannata heittää hukkaan, vaan kaataa ämpäriin, lisätä hanasta mahdollisimman kylmää vettä ja nostaa systeemi uudestaan pakkaseen töihin.

Lyhtyjä voi koristaa kiinnittämällä ämpärin reunoihin esimerkiksi pihlajanmarjaterttuja tai havunoksia. Veden voi myös värjätä karamelliväreillä. Mikään ei estä teippaamasta jäädytysastiaan vaikka jouluisia koristenauhoja, kunhan muistaa keväällä hakea koristeet talteen pihaa roskittamasta.

Monipuolisuutta lyhtyihin saa käyttämällä jäädytysastiana maitopurkkeja, joissa vesi jäädytetään harkoiksi. Näistä voi rakentaa kynttilöille lyhtyjä moneen malliin.

Jäänveistäjä Mauri Markkasen neuvo kotipihan jäätaiteilijalle on heittää hangen päälle pressu ja painella se hankeen jääpuikon muotoon, tyvi paksummaksi ja kärki ohuemmaksi. Pressukuoppaan vain vesi jäätymään ja jäätynyt taideteos pystyyn.

"Kannattaa kuitenkin muistaa, että jää on lähes yhtä painavaa kuin vesi. Kovin suuria töitä ei kannata ryhtyä jäädyttämään", Markkanen muistuttaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:28
Suomen "seitsemäs pelaaja" puuttuu Milanon MM-peleistä - suomalaisfaneista suurin osa kotiin, metelistä huolehtivat Italian fanit
14:25
Uutuuskirja: Venäläinen miljardööri lahjoitti Kiira Korvelle 300 000 euron auton
14:20
Vaalan seurakunnassa sopuvaalit – Muhoksella listamäärä kasvoi Tervareitti
14:15
Laulaja Tomi Metsäketo: Töistäni 90 prosenttia peruuntui halventavan nettikirjoittelun takia - kaikki syytetyt kiistävät loukanneensa Metsäkedon kunniaa Helsingin käräjillä käytävässä oikeudenkäynnissä
14:10
Helsingin huipputapaaminen käänsi venäläisten näkemystä USA:sta myönteisemmäksi
13:50
Tanskalainen kannabisfirma aikoo listautua pörssiin
13:38
Mikkelin opiskelijapuukotuksesta tuomio murhasta alentuneesti syyntakeisena - 12 vuotta vankeutta
34
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
28
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
17
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
14
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
12
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
7
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image