Hyvä peitto on pehmeä ja lämmin

Jätä vuode hetkeksi aamuisin petaamatta ja anna peiton tuulettua, jotta kosteus haihtuu niin peitosta kuin vuoteestakin. Muista myös pestä peitto vähintään kerran vuodessa.
Koti 16.1.2010 0:00
Peerit Tähtinen, teksti Jukka Leinonen, kuvat
Tutustuminen kauppojen peittovalikoimiin saa pään pyörälle, hintahaitari vaihtelee parista kympistä satoihin euroihin. Ensimmäiseksi pitäisi ainakin päättää, oletko lämpimän, keskilämpimän vai viileän peiton ystävä. Entäpä makuuhuoneesi lämpötila, oletko säätänyt sen suositusten mukaan muutamaa astetta viileämmäksi kuin muissa huoneissa.

Haluatko luonnon materiaalia kuten puuvillaa, silkkiä, villaa tai untuvaa vai tekokuitua täytteeksi.

Päällyskankaallakin on vaikutusta nukkumismukavuuteen. Edullisemmat kankaat ovat yleensä puuvilla-polyester -sekoitetta ja kuosillisia. Laadukkaammat ovat kokopuuvillaa ja usein yksivärisiä. Kalleimmat erikoistiiviit kankaat ovat pinnaltaan silkkimäisiä.

Peiton hintalappu on hyvä tietolähde. Laatu kulkee pääsääntöisesti käsi kädessä hinnan kanssa. Vähän enemmän maksamalla saat todennäköisesti laadukkaamman peiton.

Jos palelet usein nukkuessasi, valitse paksu peitto, jossa on paljon täytettä. Jos et juuri palele tai hikoile nukkuessasi, tai kehon lämpötilasi vaihtelee yön aikana, on sopivin vaihtoehto keskilämmin peitto. Lämminverinen nukkuja valitsee viileämmän peiton vähemmällä täytteellä.

Jos nukkuessa on välillä vilu ja välillä hikoiluttaa, niin ratkaisu saattaa löytyä peitosta, jonka päällysmateriaalin ja kuidun välissä oleva erikoiskangas varastoi itseensä kehon lämmön ja luovuttaa sitä taas pois tarvittaessa.

Mikäli valitset kuitupeiton, sen lämpöisyyteen vaikuttaa kuidun lämmöneristyskyky. Mitä useampia onteloita kuitu sisältää, sitä kevyempi peitto on. Jos kuitu on käherrettyä (pallokuitua), jää kuitujen väliin enemmän ilmaa ja peitolle tulee parempi lämmöneristyskyky.

Tekokuituiset peitot ovat kehittyneet huomattavasti viime vuosina. "Yhden uutuuspeiton mekanismi toimii siten, että täytteen vahakuulat sulavat sekä lämmittävät että viilentävät tarpeen mukaan", fysioterapeutti Juha Mäntylä Unikulmasta kertoo.

Toiseen käytetään täytteenä urheiluvaatteistakin tuttua thinsulatea, joka päästää kehosta vapautuvan kosteuden haihtumaan vapaasti ja pitää samalla lämmön tallessa. Peiton ei silloin tarvitse olla kovin paksu.

Alun perin astronauttien tarpeisiin kehitetyt täytemateriaalit säätelevät rakenteensa ansiosta peiton lämpöä kehon tarpeen mukaan. Ne imevät, varastoivat sekä luovuttavat lämpöä.

Mikäli valitset untuvapeiton, sen lämpöisyys riippuu täytteen kantavuudesta sekä untuvan ja höyhenen suhteesta. Mitä enemmän untuvaa, sitä lämpimämpi ja pöyhkeämpi peitto.

Peiton täytteenä käytettävä hanhenuntuva on ankanuntuvaa kimmoisampaa ja sillä on parempi kantavuus, joten se on myös lämpimämpää. Ylellisin untuva saadaan keräämällä haahkan hylätyistä pesistä Turun saaristosta.

Untuva myös johtaa pois kehon liiallisen lämmön, mutta säilyttää sopivan lämmön kehoa ympäröivässä ilmakerroksessa.

Peittoon mahdollisesti ommellut väliseinät täytelokeroiden välissä tekevät peiton ilmavaksi ja siksi lämpimäksi. Väliseinällinen peitto on lämpimämpi myös siksi, ettei peitteen saumoja ole läpitikattu.

Allergia- ja Astmaliiton kanssa on kehitetty untuvatuotteita, jotka sopivat useille allergisillekin.

Kuitu- ja untuvatuotteen ero on nykyään pienempi kuin aiemmin, joten valinta on yhä enemmän mieltymiskysymys.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hyvät ja täysin steriilit untuvapeitteet valmistetaan Hanhen untuvasta johon ei pesussa tarvitse jättää "tuppirasvaa" kuten ankanuntuvassa......eli suosi hanhenuntuvaa! Hieman kalliinpi mutta parempi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image