Hyvä peitto on pehmeä ja lämmin

Jätä vuode hetkeksi aamuisin petaamatta ja anna peiton tuulettua, jotta kosteus haihtuu niin peitosta kuin vuoteestakin. Muista myös pestä peitto vähintään kerran vuodessa.
Koti 16.1.2010 0:00
Peerit Tähtinen, teksti Jukka Leinonen, kuvat
Tutustuminen kauppojen peittovalikoimiin saa pään pyörälle, hintahaitari vaihtelee parista kympistä satoihin euroihin. Ensimmäiseksi pitäisi ainakin päättää, oletko lämpimän, keskilämpimän vai viileän peiton ystävä. Entäpä makuuhuoneesi lämpötila, oletko säätänyt sen suositusten mukaan muutamaa astetta viileämmäksi kuin muissa huoneissa.

Haluatko luonnon materiaalia kuten puuvillaa, silkkiä, villaa tai untuvaa vai tekokuitua täytteeksi.

Päällyskankaallakin on vaikutusta nukkumismukavuuteen. Edullisemmat kankaat ovat yleensä puuvilla-polyester -sekoitetta ja kuosillisia. Laadukkaammat ovat kokopuuvillaa ja usein yksivärisiä. Kalleimmat erikoistiiviit kankaat ovat pinnaltaan silkkimäisiä.

Peiton hintalappu on hyvä tietolähde. Laatu kulkee pääsääntöisesti käsi kädessä hinnan kanssa. Vähän enemmän maksamalla saat todennäköisesti laadukkaamman peiton.

Jos palelet usein nukkuessasi, valitse paksu peitto, jossa on paljon täytettä. Jos et juuri palele tai hikoile nukkuessasi, tai kehon lämpötilasi vaihtelee yön aikana, on sopivin vaihtoehto keskilämmin peitto. Lämminverinen nukkuja valitsee viileämmän peiton vähemmällä täytteellä.

Jos nukkuessa on välillä vilu ja välillä hikoiluttaa, niin ratkaisu saattaa löytyä peitosta, jonka päällysmateriaalin ja kuidun välissä oleva erikoiskangas varastoi itseensä kehon lämmön ja luovuttaa sitä taas pois tarvittaessa.

Mikäli valitset kuitupeiton, sen lämpöisyyteen vaikuttaa kuidun lämmöneristyskyky. Mitä useampia onteloita kuitu sisältää, sitä kevyempi peitto on. Jos kuitu on käherrettyä (pallokuitua), jää kuitujen väliin enemmän ilmaa ja peitolle tulee parempi lämmöneristyskyky.

Tekokuituiset peitot ovat kehittyneet huomattavasti viime vuosina. "Yhden uutuuspeiton mekanismi toimii siten, että täytteen vahakuulat sulavat sekä lämmittävät että viilentävät tarpeen mukaan", fysioterapeutti Juha Mäntylä Unikulmasta kertoo.

Toiseen käytetään täytteenä urheiluvaatteistakin tuttua thinsulatea, joka päästää kehosta vapautuvan kosteuden haihtumaan vapaasti ja pitää samalla lämmön tallessa. Peiton ei silloin tarvitse olla kovin paksu.

Alun perin astronauttien tarpeisiin kehitetyt täytemateriaalit säätelevät rakenteensa ansiosta peiton lämpöä kehon tarpeen mukaan. Ne imevät, varastoivat sekä luovuttavat lämpöä.

Mikäli valitset untuvapeiton, sen lämpöisyys riippuu täytteen kantavuudesta sekä untuvan ja höyhenen suhteesta. Mitä enemmän untuvaa, sitä lämpimämpi ja pöyhkeämpi peitto.

Peiton täytteenä käytettävä hanhenuntuva on ankanuntuvaa kimmoisampaa ja sillä on parempi kantavuus, joten se on myös lämpimämpää. Ylellisin untuva saadaan keräämällä haahkan hylätyistä pesistä Turun saaristosta.

Untuva myös johtaa pois kehon liiallisen lämmön, mutta säilyttää sopivan lämmön kehoa ympäröivässä ilmakerroksessa.

Peittoon mahdollisesti ommellut väliseinät täytelokeroiden välissä tekevät peiton ilmavaksi ja siksi lämpimäksi. Väliseinällinen peitto on lämpimämpi myös siksi, ettei peitteen saumoja ole läpitikattu.

Allergia- ja Astmaliiton kanssa on kehitetty untuvatuotteita, jotka sopivat useille allergisillekin.

Kuitu- ja untuvatuotteen ero on nykyään pienempi kuin aiemmin, joten valinta on yhä enemmän mieltymiskysymys.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hyvät ja täysin steriilit untuvapeitteet valmistetaan Hanhen untuvasta johon ei pesussa tarvitse jättää "tuppirasvaa" kuten ankanuntuvassa......eli suosi hanhenuntuvaa! Hieman kalliinpi mutta parempi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:33
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
48
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image