Futuro jäi vain haaveeksi

Avaruusajan arkkitehtuuria edustava Futuro on kuin tehtaaseen jalustalle laskeutunut ufo. KUVA: Merja Männikkö
Koti 28.4.2012 0:00
Jorma Hynninen

Ufolta näyttävä Futuro katselee ellipsin muotoisilla silmillään Ekin Muovin tehdassalin hyörinää Virtasalmella. Tuhansien tuntien työn ansiosta se on yhtä eho kuin syntyessään 1960-luvun lopulla. Ajan patinakin on luotu huolellisella työllä.
1960-luvulla ajateltiin, että tällaisissa taloissa asuisimme tulevaisuudessa.
”Futuro edustaa avaruusajan arkkitehtuuria ja muotoilua. 1960-luvulla muovi koettiin uudeksi tulevaisuuden materiaaliksi ja epäiltiin, että se syrjäyttäisi jopa betonin”, kertoo Futuro-historioitsija ja WeeGeen Futuro-näyttelyn tuottaja Marko Home.
Futurojen sarjatuotannon aloittanut talo numero 001 pääsee viettämään eläkepäiviään juuri näyttelykeskus WeeGeen pihalle Espooseen.
Sisälle taloon tullaan kuin avaruusalukseen, laskuportaita pitkin. Muovisisustuksessa vuorottelevat punainen ja keltainen.
Vuoteiksi muuttuvat istuimet kiertävät 50 neliön laajuista taloa. Ellipsi kertautuu kaikkialla sisustuksessa.
”Käytännön tuotteena tämä on ihan toimiva. Se oli myös vastaus 1960-luvun visioihin, miten yhteiskunta kehittyy”, Home pohtii.
”Vuonna 1968 ajateltiin, että helikopterit halpanevat, ja että niillä siirrettäisiin loma-asuntoja. Futuroissa kiteytyvät uudet materiaalit, lisääntynyt liikkuvuus ja vapaa-aika.”

Miksi sitten emme asu Futurossa?
”Se oli 1960-luvullakin massamarkkinoille liian erikoinen ja kallis. Ihmiset kävivät mielellään katsomassa sitä, mutta ostaessaan he valitsivatkin perinteisen hirsimökin.”
”Vain pieni joukko ihmisiä on tänäkin päivänä valmis lähtemään uusiin kokeiluihin”, Marko Home muistuttaa.
Nyt jo kolmannen Futuron kunnostusta johtanut yrittäjä Erkki Lappi uskoo Futuron tarinan katkenneen paljolti siihen, että design-tuotetta yritettiin tunkea massamarkkinoille.
”Tämä saattaa tulla vielä uudelleen valmistukseen ja markkinoitavaksi niille, jotka tavoittelevat erikoista designia. Materiaalit olisivat vähän kehittyneemmät mutta samat.”
”Valmistustekniikka olisi uutta. Elektroniikkaa olisi enemmän ja eristyskerros ehkä vahvempi.”
Kestävyys ankarissakin oloissa on Futuron valtti. Marko Home kertoo, että entisen Neuvostoliiton Dombain vuoristoon 2 400 metrin korkeuteen ostettiin aikanaan yksi Futuro hiihtomajaksi. Se on yhä alkuperäisessä käytössään.
Sen sijaan nyt kunnostettu talo koki kovia, kun raskaat oksat, lumikuormat ja vaurioituneeseen rakenteeseen päässyt kosteus tekivät tuhojaan.
Nyt Futurolla on uusi tulevaisuus. ”Konservointi on onnistunut erittäin hyvin. Alkuperäisyyttä on säilytetty niin paljon kuin on pystytty. Se oli rehellinen kunnostus: ei menty tekemään mitään parannuksia, jotka eivät olleet tarpeen”, arvioi konservaattori Sami Supply.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Onkohan tuossa ollut jo viemäri- ja vesiliittymät vai kaatuiko hanke huussin hajuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Youtubesta löytyy video nimellä "Futuro. House of the Future". Kannattaa katsoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollainen lomamökki aerogeeli- eli silikaattivaahtoeristyksellä olisi futuristinen vieläkin:
"Aerogeelin lämmöneristyskyky on poikkeuksellisen hyvä. Aineen lämmönjohtavuus on 0,015–0,020 W/mK ilmakehän paineessa, mutta eristyskyky paranee alipaineessa. Tyhjiöimällä saadaan lämmönjohtavuudeksi 0,004 W/mK (50 Mbar paineessa). Nykyisin käytettyjen eristeiden lämmönjohtavuus on noin kymmenen kertaa suurempi."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image