Yksiön kokoinen kaksio löytyy kerrostalosta Oulun Met­so­kan­kaal­la

KUVA: Rakennusliike Lapti Oy
Asuntopuntari 2.10.2017 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Vuokko. Rakennusliike Lapti Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. Asunto D25, 2h+kt, 39,5 neliötä. Mh. 29 300 euroa (vh. 107 800 euroa).

Herralan alue Metsokankaalla on tähän mennessä ollut pientalovaltainen. Nyt kuitenkin puhaltavat uudet tuulet, kun Metsokankaantien, Savottatien ja Ukkoherrantien rajaamalle tontille on kaavoitettu kerrostaloja, joskin maltillisen korkuisia sellaisia.

Asunto Oy Oulun Vuokko on harvinaisen tuore kohde, sillä sen ennakkomarkkinointi on alkanut vasta tällä viikolla ja sen vuoksi odotettu valmistumisaikakin on vasta vuoden 2018 joulukuussa. Valtaosa asunnoista on silti jo varattu.

Ensimmäinen tontille nouseva kerrostalo se ei kuitenkaan ole, vaan seuraa tekevät näillä hetkillä valmistuva As Oy Oulun Kanerva ja rakenteilla oleva As Oy Oulun Varpu.

Uusi nelikerroksinen talo rakennetaan muurimaisena massana Metsokankaantien suuntaan esittäytyvän korttelin lounaiskulmaan.

KUVA: Rakennusliike Lapti Oy

Sen väritys ja ulkoinen ilme noudattelevat aiempien talojen yllätyksetöntä toteutusta – ulospäin perusturvallista punatiiltä, sisäpihan puolelle vaaleampaa pintaa. Ulkoarkkitehtuurilta jää kaipaamaan enemmän, mutta tärkeämpää on homogeenisuus.

Asuntoja on 57. Määrä jakautuu 25–28 neliön yksiöihin ja käytännössä yksiön kokoisiin 39,5 neliön kaksioihin. Rauhallista aluetta melko kaukana keskustasta ei ehkä ensisijaisesti ajattele näin pienille asunnoille otollisimpana maaperänä, sillä esimerkiksi korkeakouluihin on matkaa.

Toisaalta pienet asunnot yhdessä muiden talojen suurempien asuntojen ja samaan pihapiiriin valmistuvien seniori- ja palveluasuntojen kanssa mahdollistavat alueen asukaskunnan muodostumisen erilaisessa elämäntilanteessa olevista.

Asunnot ovat pääosin saunattomia, ainoastaan porraskuilun molemmin puolin sijaitsevista yksiöistä löytyy pieni sauna, joka kyllä haukkaa alle 30-neliöisessä asunnossa vähän turhan paljon neliöitä, eikä pitkä käytävä kapeassa asunnossa ole enää vältettävissä.

Sen sijaan muut asunnot ovat kohtuullisen fiksusti suunniteltuja.

Kaksion mahduttaminen vähäisiin neliöihin ei yleensä ole kovin suositeltavaa, mutta tällä kertaa lopputulos on kuitenkin kohtalainen.

Toisaalta makuuhuone on nyt vain kuin seinällinen ja ikkunallinen alkovi, sillä komerotilaa ei ole ahtaiden tilojen puolesta pystytty sinne sijoittamaan.

Onneksi oleskelutilojen puolella sijaitsevat komerot ovat kuitenkin seinään upotettuja ja melko huomaamattomia. Jos kapeampi sänky riittää, säilytystilaa on mahdollista rakentaa makuuhuoneen puolelle periaatteessa lisääkin.

Toisaalta juuri tuo yksi seinä lisää olohuoneen kalustusmahdollisuuksia merkittävästi, sillä ehjää seinää on nyt enemmän.

Olohuone on muutenkin kalustettavissa melko vapaasti, sillä asunnossa liikkumiseen käytettävän tilan määrä on onnistuttu minimoimaan. Myös kylpyhuone on puristettu käytännössä minimineliöihin.

Pienessä asunnossa ikkunallinen ruokapaikka on luksusta. Koillisparveke ei ole auringon puolesta järin häävi, joten päätyasunnon suurin ilo ovat kahteen suuntaan avautuvat puistomaiset näkymät.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Niinkö, ainakin 750 000 kansalaista ulosotossa ja määrä senkun kasvaa, josta kiittäminen pikavippifirmojen koskeva heikk... Lue lisää...
Mutta osa kansaa voi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image