Yksiö onkin neljän tilan sarja Kempeleen Smartti-talossa

Kolmiharjainen betonitalo on poikkeava ilmestys Kempeleessä. KUVA: YIT Rakennus Oy
Asuntopuntari 18.12.2017 7:00
Essi Oikarinen

As Oy Kempeleen Jalava, Kauppatie 3A. YIT Rakennus Oy. Linja Arkkitehdit Oy. 1h+k+alk, 34,5 neliötä. Vh. 115 100–124 200 euroa (2.–3. krs.).

YIT on jo muutaman vuoden ajan rakentanut eri puolille Suomea samalla Smartti-periaattella. Jokainen Smartti-talo on eri näköinen ja eri suunnittelijan viimeistelemä, mutta tietyt massana optimoidut suunnitteluratkaisut toistuvat Kuopiosta Kirkkonummelle.

Smartin tunnistaa kooltaan tehokkaaksi hiotusta, tehtaalla valmistetusta kylpyhuone-elementistä, jossa pesutorni piiloutuu vinon seinäkkeen taakse. Keittiö sijoittuu konseptissa aina kylpyhuonekuution seinää vasten, jolloin kodin vesipisteet ovat viemäröinnin kannalta taloudellisesti toistensa lähellä.

Kempeleessä puolet asunnoista ovat yksiöitä. Toinen puoli jakautuu lähes tasan kaksioiksi ja kolmioiksi. Suurimmatkin kodit ovat vain 50-neliöisiä. Kertoo konseptikylpyhuoneen ja -keittiön tiiviydestä, että käytännössä kaksion neliöihin on saatu mahdutettua kaksi makuuhuonetta.

KUVA: YIT Rakennus Oy

34-neliöisessä yksiössä on toki neliöitä keskivertoa sijoitusyksiötä enemmän, mutta U-muodossa kylpyhuonekuution ympärille kiertyvät tilat antavat vaikutelman vielä kokoaankin isommasta kodista. Jos ei tarvitse täysleveää parisänkyä, niin alkovi käy jo lähes makuuhuoneesta. Yksiö on yhden huoneen sijaan oikeastaan neljän tilan sarja.

Alkoviin johtava välikkö on asunnon erityinen joustopala. Pienellä pöydällä sisustamalla siitä saa pikkuruisen työhuoneen. Ulkoseinän puolelle kaappeja lisäämällä se muuttuu pukeutumishuoneeksi.

Toisaalta tilantuntua selittää se, että neliöitä ei kulu keittiöön. Konseptiin kuuluva keittiöseinämä on auttamattoman lyhyt mikroruoan lämmitystä kummempaan kokkaukseen. Turhasta tiiviydestä kielii sekin, että jääkaappi on joutunut hyppäämään muusta keittiöstä erilleen eteiskaappien jatkoksi.

Itse asuinhuone on muodoltaan selkeä ja mahdollistaa monenlaisen kalustamisen. Sohvaryhmä ja ruokapöytä voivat vaihtaa paikkaa vaikka päittäin. Erityistä luksusta pikkuasunnossa on sijainti talon kulmassa ja iso ikkuna kahteen suuntaan.

Tiilisessä, loivakattoisessa keskustassa kolmiharjainen betonitalo on poikkeava ilmestys, kuin väärään paikkaan rakennettu. Suomalaisen harmaa versio keskieurooppalaisista kaupunkitalojen päädyistä tuntuu ennakoivan jo jotakin tulevaa aikaa, jolloin ympärillä on ehkä enemmänkin uutta ja erinäköistä.

Pienet asunnot häivyttävät omakotitalokunnan imagoa urbaanin pikkukaupungin suuntaan. Kaupunkilaisista arvoista kielii sekin, että vain reilulle puolelle asunnoista riittää pihalla parkkipaikka.

Parkkipaikattomuus epäilyttää niin kauan, kunnes vilkaisee tontin rajojen ulkopuolelle. Kaupunkielämää ei tarvitse odottaa tulevaisuuteen. Kulman takana on kahvila, kauppa ja bussipysäkki näkyvät ikkunasta ja linnuntietä on reilut 300 metriä juna-asemalle.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image