Vanhatullin viimeinen vinkkeli – Etu-Lyötyn katukuvaan nousee veis­tok­sel­li­nen erikoisuus

KUVA: Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy
Asuntopuntari 19.2.2018 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Figuuri. Hartela Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunnot A31 ja A32,1h+alk+kk , 31,5 neliötä.

Etu-Lyötyn massiivisen uudisrakentamisen aloittamisesta alkaa olla kulunut jo viisitoista vuotta. Valmista on ollut tietenkin jo vuosia, mutta alueella liikkuneet ovat kuitenkin ehkä pistäneet merkille vielä yhden, pitkään rakentamattomana viruneen tontin Tullipuomin korttelissa.

Enää tämä Oulun kaupunginarkiston takapihalla sijaitseva, ajoittain epävirallisena parkkipaikkanakin toiminut tontti ei ole tyhjä.

Joitakin vuosia sitten hyväksytyn kaavamuutoksen jälkeen rakennustyöt on päästy aloittamaan viime vuoden keväällä ja valmista olisi tarkoitus olla kuluvan vuoden lokakuussa.

Suuri osa tämän viisikerroksisen talon asunnoista avautuu Tullipuominpuistoon. Kaikki 133 asuntoa ovat saunattomia, ranskalaisella parvekkeella varustettuja yksiöitä. Niiden koko vaihtelee 23,5–35,5 neliön välillä ja sisältä päin talo muistuttaa yhden porrashuoneen ratkaisulla toteutettuna jälleen hotellia pitkine huoneisto-oviriveineen.

Rakennuksen valkoista, satunnaisia väripilkkuja ja punatiiltä yhdistelevät julkisivut liittävät uuden kerrostalon osaksi alueen aiempaa rakennuskantaa.

Paikallinen Forum24-lehti luonnehti vuonna 2012 kaavamuutosluonnoksen tultua julki Figuuriksi nimetyn uudisrakennuksen tuovan ilmettä alueen tasapaksuun toteutukseen, ja että tämän kaltaisilla yksittäisratkaisuilla on mahdollista kohentaa lähes valmiin asuinalueen ilmettä.

Luonnos on nyt toteutumassa lähes aiotun kaltaisena ja toden totta, tästä tavallista veikeämmän ja lennokkaamman näköisestä rakennuksesta on tulossa nimensä mukaisesti Etu-Lyötyn katukuvaan veistoksellinen erikoisuus.

KUVA: Hartela Oy

Vinkkelin tekevästä talosta löytyy niin suoraa kulmaa kuin vinoseinäisiäkin asuntoja. Oli kyse sitten kummasta tahansa, on 27,5 neliöön mahdutettu alkovi ahtaanpuoleinen.

Suoraseinäisessä asunnossa oleva erillinen ikkunaton makuusoppi on periaatteessa ihan hauska, mutta parisängyn saaminen paikoilleen saattaa vaatia tovin jos toisenkin kääntelyä ja sovittamista. Yksi pieni yöpöytä mahtuu, vinoseinäisessä versiossa ei täysleveällä sängyllä sitäkään.

Keittokomeron varustelu on nykyaikainen, mutta mitoitus tiukka. Ikkunan sijainti on kummassakin asuntotyypissä ruokapöydän paikkaa ajatellen huono, eikä näissä asunnoissa ikkunapinta-alan perusteella tulla luonnonvalossa kylpemään, varsinkaan pohjoisen puolella.

Vinokulmaisessa asunnossa on ehkä lievästi enemmän kodin tuntua ja avaruutta, mutta sisustaminen tuottaa päänvaivaa, mikäli haluaa katsoa televisiota sohvalta, pieneltäkin. Suora asunto sen sijaan tarjoaa oleskelutilan järjestämiseen jonkun verran paremmat mahdollisuudet.

Asunnoissa on näennäisesti paljon komerotilaa kylpyhuonetta lukuun ottamatta, mutta lähempi tarkastelu osoittaa naulakon ja pyykkikaapin haukkaavan siitä leijonanosan. Toisella tavalla järjestettyyn kylpyhuoneeseen olisi mahtunut säilytystilaa pyykkikaappeineen, jolloin komerotilaa olisi vastaavasti saanut eteisen puolelle lisää.

Mutta kuka kumma sijoittaa työpöytänsä eteiseen?

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:00
Hotellin verhot heilahtelivat, kun Henry Theel lauloi Puistolan parvekkeella – Iskelmätähden ja oululaisen hammaslääkärin romanssia seurattiin herkeämättä 1950-luvun Oulussa Tilaajille
18:43
Poliisille kävi karmea virhe - kuolinviesti vietiin väärän ihmisen omaisille
18:13
Täytetty wrap ja pestopasta käyvät tuhdista välipalasta – itse voi tehdä maistuvia välipalapatukoita
18:09
Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa, kaksi pidätettynä – KRP:n etsinnät sujuivat odotettua nopeammin
18:00
Paljastaako muinais-DNA-tutkimus, keitä Leväluhdan lähteeseen on haudattu? Kauhukirjailija uskoo, että arvoitus osin säilyy Tilaajille
17:58
Lähteenmäki, Lindstedt, Lappi, Niskanen ja Kari juhlivat Alastarossa
16:51
Suomi jakaa MM-lentopalloilussa 13. sijan - sijoitus varmistui jo ennen illan Suomi-Venäjä-ottelua
81
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
67
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
57
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
30
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
21
KRP:n operaatio: Uusi kiinniotto, lisätietoa lauantaista, kuulustelut jatkuvat – KRP puhuu yhä vain "osakeyhtiöstä"
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
19
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Minä saan 1400 euroa puhtaana eläkettä kuukaudessa. Nyt olen säästänyt 3 vuotta ja 8 kuukautta , että saan teetettyä... Lue lisää...
ikuiset valittajat

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image