Vanha ja uusi paiskaavat kättä Tuiran Tyynessä – uusi ker­ros­ta­lo­kort­te­li sijoittuu keskelle ikonista ele­ment­ti­lä­hiö­tä

KUVA: VGR / Vizgravity Oy
Asuntopuntari 3.6.2019 7:00
Hanne Helminen

Asuntopuntari. Asunto Oy Tuiran Tyrske. Rakennusliike Lapti Oy. Suunnittelu Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Oy. Asunnot C3/10/17/24/31/38/45/52, 1–2h+kt, 36 neliötä. Mh. 29 500–41 500 euroa (vh. 119 000–166 000 euroa).

KUVA: VGR / Vizgravity Oy

Asunto Oy Tuiran Tyyni on uusinta uutta asuntomarkkinoilla. Viime tiistaina ennakkomarkkinointiin saapunut kohde on osa Tuiran uutta viiden asuinkerrostalon käsittävää korttelia. Se sijoittuu keskelle ikonisinta Itä-Tuiran elementtilähiötä, jonka mainetta on paikallisten puheissa koeteltu.

Historia ja nykyaika paiskaavat täällä kättä. Uudet talot on aseteltu maisemaan rikkomatta paikallista perusrakennetta, mutta huomiota herättävä mustavalkoinen väritys on uutta. Naapuruston tuotanto alkaa kuitenkin vähitellen olla sen ikäistä, että julkisivujen korjaaminen tulee ajankohtaiseksi. On mielenkiintoista seurata, millaista esimerkkiä uudet tulokkaat vanhojen ilmeelle näyttävät.

Edellinen kohde, As Oy Tuiran Tyrske, valmistuu tänä syksynä ja As Oy Tuiran Tyyni korttelin kolmantena talona noin vuotta myöhemmin. Kahdeksaan kerrokseen mahtuu 56 asuntoa, niistä valtaosa kaksioita.

Talon yksiöt ovat pääosin äärimmäisen pieniä eli 24–25,5-neliöisiä ja lisäksi vielä harmillisesti parvekkeettomia. Niissä korostuu ajatus yksiöstä yhden hengen tilapäisenä asumuksena. Kaksioissa neliöitä taas on ihan tarpeeksi, mutta ne on käytetty huonosti ja lähes kaikki asunnot kärsivät mitoituksellisista ongelmista.

Arkkitehti itse kuvailee asuntoja hyvin kalustettaviksi, mutta pohjat eivät kerro ihan samaa tarinaa – huoneet ovat kummallisen muotoisia ja hukkatilaa jää paljon.

Pienimmillä muutoksilla parannuksia saadaan näihin 36 neliöön, jotka taipuvat kerroksissa 1 ja 2 yksiöksi sekä kerroksissa 3–8 kaksioksi. Merkittäviä eroja ei ikkunoiden sijoittelua lukuun ottamatta ole.

Lähempi tarkastelu osoittaa, että yksiössä voidaan siirtää sänky myös molemmin puolin kuljettavaksi, mutta kaksiossa sama ei onnistu laittamatta sänkyä osittain ikkunan eteen. Työpöydän makuuhuoneeseen sijoittaminen on hieman ongelmallisen oloista. Mitä tälle sitten pitäisi tehdä?

Alkovin/makuuhuoneen seinää noin 50 senttiä olohuoneeseen päin siirtämällä voisi sängyn kääntää toisin päin, jolloin työsoppi mahtuisi tilaan fiksummin. Silloin alkovi muuttuisi myös oikeaksi huoneeksi. Varjopuolena naulakko pienenee.

KUVA: VGR / Vizgravity Oy

Kaksiossa onnistuu myös toinen ratkaisu, jossa seinää siirtämättä huoneeseen puhkaistaan toinen oviaukko pohjaan merkityn, muutenkin huonossa paikassa olevan tv-tason kohdalle. Sänky on tällöin ovien väliin jäävän seinän kohdalla ja toisen ikkunaseinän puolelle saadaan näppärästi esimerkiksi työpiste.

Näin neliöt käytetään huomattavasti viisaammin.

Mallikalustus muuttuu siten, että tv-taso siirtyy olohuoneen ikkunan eteen ja sen nykyiselle paikalle saa esimerkiksi lipaston. Sohvaa 90 astetta kääntämällä (ja ehkä vähän pienemmän sohvan valitsemalla) television katselukin helpottuu ja olohuoneesta muodostuu yhtenäinen kokonaisuus.

Tänä päivänä arkkitehtien työtä erityisesti kerrostalojen suunnittelussa varjostaa kiire ja hyvien suunnitteluratkaisujen tekeminen vaatii aikaa. Olisiko nyt ollut liian hoppu ja aika hiljentää tahtia?

Hanne Helminen

MAINOS

Kommentoi

Nyt vanhuuseläkeläisenä olen tutkailemassa kerrostalo asumista ja ko. arkit.toimisto vain pienentää asuntojen kokoja ja suunnittelee kalliiksi. Pakko tyytyä katselemaan vanhempia asuntoja on huoneet kunnolla tilavat ja edullisemmat hinnat samoin kuin yhtiövastikkeet. Kellä on vara näihin uusiin pieniin lukaakeihin ihmettelen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain niillä jotka saavat valtiolta tätä tulonsiirtoa gryndereille eli asumistukea saavilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohi ajaessa ei voinut kuin ihmetellä talojen ankeaa värivalintaa. Musta vain näytti siinä valossa ruskealta. No, sopii alueen tyyliin tavallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjat vaikuttaa siltä, että on pakolla pitänyt saada luotua jotain uutta sen sijaan, että olisi käytetty vuosikymmeniä hyväksi ja toimiviksi osoittautuneita kerrostalon yksiö- ja kaksiopohjia. Rakennuttaja on laiminlyönyt suunnittelunohjauksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiminnallisesti huonosti (törkeästi) suunnitelluissa taloissa elämäni asuneena voin sanoa, että tälläiset kohteet juuri lisäävät ja ylläpitävät ongelmia perheissä ja asuma-alueilla, jotka talojen tapaan ovat nekin "kustannustehokkaasti" tekaistuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ikoninen elementtilähiö": miten sana ikoninen tähän liittyy? "Ikävä ja harmaanhalpa elementtilähiö on osuvampi ilmaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image