Valoisa kaksio ja kattoterassi löytyvät tiilitalosta Myllytullissa – iso parveke muotoutuu jatkoksi asunnolle

Juuri valmistunut kerrostalo on onnistunutta punatiiliarkkitehtuuria. Arvioitavan asunnon hulppea parveke sijoittuu kattokerroksessa kahden oikean puolimmaisen puuseinän väliin. KUVA: Lakkala Matti
Asuntopuntari 23.3.2020 7:00
Matti Lakkala

Asunto Oy Åströmin Lehto. Lehto Asunnot. Suunnittelu LUO Arkkitehdit Oy. Asunto D97, 2h+kt+s, 39,5 neliötä. Vh. 197 900 euroa.

Myllytullin kaupunginosaan, Oulun vankilan ja Kasarmintien väliselle alueelle on valmistumassa hienoon jokimaisemaan uusi punatiilisten kerrostalojen kortteli.

Korttelin kulmiin Kasarmintien varteen sijoittuu kaksi pistemäistä kahdeksankerroksista taloa, joista toinen on valmistunut ja toinen valmistuu tulevana kesänä.

Vankilan puolelle, Salmelantien varteen on viime vuoden lopulla valmistunut pitkä seitsemänkerroksinen luhtikäytävällinen rakennus nimeltään Åströmin Lehto.

Korttelin sisäpiha on vaikutelmaltaan suojainen, sillä uudisrakennusten ohella sitä reunustaa idän puolella Pikku-Moskovan reunimmainen rakennus. Autot sijoittuvat matalaan parkkitaloon, joka taas rajaa pihaa lännen puolella.

Korkeiden rakennusten väliin jäävä tila on suuri, mutta maantasossa pihan jakaa kahteen pienempään osaan keskelle sijoittuva suojeltu, entinen nahkatehtaan rakennus, joka on uudisrakentamisen yhteydessä korjattu asunnoiksi.

Inhimillisessä jalankulkijan mittakaavassa pihatilaa rajaavat myös erilaiset katokset ja piharakennukset muun muassa taloyhtiön pihasauna.

Korttelista näyttää muotoutuvan kaiken kaikkiaan hyvin viihtyisä onnistuneiden tilajärjestelyiden, harmonisen materiaalimaailman ja ylipäätään esteettisesti korkealuokkaisen arkkitehtuurin ansiosta.

Rosoinen käsinlyöty punatiili sekä erityisesti erilaiset limitykset, joilla tiilet on seiniin muurattu yhdessä lämpimien puuosien ja valupintaisen betonin kanssa, tarjoavat vaihtelevaa visuaalista stimulaatiota eri etäisyyksiltä tarkasteltuna.

Luhtitalon ylin kerros on etelän puolella sisäänvedetty ja verhoiltu puulla, mikä tekee rakennuksen hahmosta tunnistettavan.

Lisäksi sisäänvedon ansiosta ylimmän kerroksen asunnoilla on koko huoneiston levyiset terassit, joita kattaa korkea ja pitkälle ulottuva niin ikään puuverhoiltu veistoksellinen räystäs.

Vaatesäilytystilaa on saunallisessa kaksiossa mukavasti makuu- huoneen tilavan vaatehuoneen ansiosta, jossa sijaitsee myös asunnon siivouskaappi. KUVA: Lehto Asunnot

Rakennuksessa on vielä muutama viimeinen asunto kaupan. Yksi niistä on vajaa 40 neliöinen, ylimmän kerroksen kaksio, jonka leimallinen erityispiirre on sen suuri parveke, joka on vielä viitisen metriä itse asuntoa leveämpi.

Tämä saunallinen kaksio on todella valoisa korkeiden, lattiasta alkavien ikkunoiden ansiosta. Kauniin vankila-alueen yli avautuvat maisemat ovat läsnä niin ruokaa laittaessa tai syödessä, kuin sohvalla tai sängyllä maatessakin.

Vaikka asunto on tilallisesti miellyttävä, on olohuoneessa kalustettavia ehjiä seiniä vain yksi. Makuuhuoneeseen kuljetaan oleskelutilojen läpi, mikä tuo hieman lisävaikeutta kalustettavuuteen.

Keittiö on rakentajan muista kohteista tuttuun tapaan kompakti, mutta riittänee tämän kokoiseen asuntoon. Vaatesäilytystilaa on mukavasti makuuhuoneen tilavan vaatehuoneen ansiosta, jossa sijaitsee myös asunnon siivouskaappi.

Parveketta ei ole lasitettu. Näyttävän räystään korkeudesta suhteessa parvekkeen lattiaan, voi lasittaminen olla haastavaa. Silti lasitus parantaisi juhlavan parvekkeen käyttömahdollisuuksia huomattavasti pitäen sateen ja tuulen loitolla.

Parvekkeelle kuljetaan lasiliukuoven kautta, joten etenkin kesäaikaan parveke muotoutuu kuitenkin luontevaksi jatkeeksi asunnolle.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

29.3.
Tuhdissa humalassa ollut kuljettaja pakeni poliisia Rovaniemellä – takaa-ajo päättyi tieltä suistumiseen ja ilmalentoon
29.3.
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
29.3.
Metsä Groupin Kemin kartonkitehtaalla syttyi pieni palo sunnuntaina
29.3.
Kaikkien aikojen pisin pre season ei RoPS:n Tauriaista naurata – "Onneksi keskuskenttä on auki, siellä pelaajat ovat käyneet omatoimisesti pallottelemassa" Tilaajille
29.3.
Koronakaranteenissa on aikaa harrastaa seksiä – sairaanhoitajan rooliasu kiinnostaa, verkkokauppa yrittää tyydyttää kysyntää
29.3.
Poliisi käännytti yli 300 autoa Uudenmaan rajoilla – Työmatkaliikenne ruuhkauttaa tarkastuspisteet maanantaina
29.3.
Elämme virusten maailmassa ja kuljetamme niitä itse – emeritusprofessori: "Vuosikymmeniä on puhuttu tauti X:stä, joka tulee joskus ja voi tehdä pahaa jälkeä, mutta tämä ei ole sitä luokkaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Ylivoimaisesti vilkkaimman sijoituskeskustelun koronan aikana sai aikaan aloittaja, mielestä sairastuneiden ja heidän lä... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image