Turkulaiset rakentavat ovaalin tornin opis­ke­li­joil­le

Ikkunoiden sijainnit vaihtelevat kerroksittain. Sijainnit julkisivujen mukaan.
Asuntopuntari 20.2.2010 0:00
Kuittinen Riikka
Turku valittiin Oulun ohi vuoden 2011 kulttuuripääkaupungiksi. Turun keskusta on kaupunkimaisen korkea. Turussa on uusi hieno kirjasto, jonka yksityiskohtien kertomaa kulttuuritahtoa köyhän pohjoisen säästöliekki-arkkitehti voi vain kadehtia. Ja nyt siellä rakennetaan jo opiskelijoillekin kuparipäällysteinen ovaalitorni.

Turkulaisten torni rakennetaan koska Helsingintien varteen halutaan maamerkki uuden Nummenrannan opiskelija-alueen lippulaivaksi.

Myös oululainen Otokylä ry haluaa rakentaa opiskelijoille 16-18-kerroksisen tornin. Oululaisten torni rakennettaisiin, koska valtio maksaa tänä vuonna 10 000 euroa jokaisesta rakenteille tulevasta vuokra-asunnosta ja "Ototornin" 150 asuntoa toisivat rakentajalle puolitoista miljoonaa. Hankkeella on kiire.

Luultavasti myös turkulaiset saavat samat tukieurot, mutta silti hanketta ei perustella ensisijaisesti rahalla. Ei rahaperustein tämän näköistä taloa tulisikaan. Kohteesta järjestettiin arkkitehtuurikutsukilpailu ja kilpailun tuloksesta pidettiin kiinni.

Projekti on toki Turussakin kiistelty. Kuuluisan nuorisosäätiökohteen tapaan tämäkin tontti on yleiskaavassa merkitty melualueeksi, ja siksi turvallisen, terveellisen ja viihtyisän asuinympäristön muodostumista on epäilty.

Kilpailuvaiheen opiskelijaravintola ja liiketilat karsittiin katutasosta ja sokkelin kivimuuri halvennettiin betoniksi.

Mutta pahimmin melulle alttiissa pohjakerroksessa on kuitenkin asuntojen sijaan pyöräparkkeja ja väestönsuoja, ja asukkaiden yhteispiha on nostettu meluisasta maantasosta kahdennentoista kerroksen kattoterassille. Kyseessä on myös eräänlainen ekohanke, sillä asunnot lämmitetään maalämmöllä.

Kahdeksankymmenenneljän asunnon talossa katon sataneliöinen pihaterassi tosin tuntuu pienehköltä, eikä sen yhteyteen suunniteltu saunaosastokaan selviytynyt kustannuskurilta toteutukseen.

Asunnot ovat keskenään varsin samankaltaisia, vaikka niiden pinta-alat vaihtelevat huoneen verran. Kaikissa on erillinen makuuhuone, jonka koko pienimmissä 30-neliöisissä asunnoissa lähentelee enemmän alkovia.

Yksin asuva opiskelija ei sängylleen toki enempää tilaa tarvitsisikaan, ja nuoriparikin pystyy hyppelemään vielä patjalleen vähän hankalammin.

Keittokomeroista pienasunnoissa taidetaan olla jo kokonaan luovuttu. Näissäkin huoneistoissa pääoleskelutila on oikeastaan keittiö, johon astutaan vielä suoraan sisään ilman erillistä eteistilaa.

Suuremmissa asunnoissa oleskelutilojen kalustettavuus paranee lisäneliöiden myötä huomattavasti, ja lisäksi ikkunat kahdella parvekesivustalla tuovat avaruutta pieniin asuntoihin. 43-neliöisiin asuntoihin mahtuu myös jo kunnolla parisänky.

Ehkäpä tällaisessa tornissa opiskelijavuotensa majaillut tutkija pitää kuitenkin opiskelukaupunkiaan kiinnostavana ja yllätyksellisenä paikkana, jonne kannattaa jäädä ja perustaa vaikka yritys.

Usein toistellun totuuden mukaanhan luovan luokan viihtyminen kilisee lopulta rahana kaupungin kirstuun.

Pitäisiköhän meidän löytää edes tämän verran kulttuuritahtoa Oulunkin rakennushankkeisiin?

Riikka Kuittinen

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:11
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
6:00
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta
6:00
Kansainvälinen sopimus on jo vuosia vaatinut suostumuksen puutetta raiskauksen määritelmäksi – Suomi ryhtyy toimeen vasta nyt Tilaajille
6:00
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen
22.1.
Hurrikaani kävi näyttämässä Ettalle puolustuspelin mallisuorituksen
22.1.
Jäälinjärven kunnostukseen halutaan lisärahaa - yhteensä haussa 21 000 euroa
22.1.
Pateniemen vuosia ruostuneet proomut halutaan käyttöön – nyt mietitään, mihin käyttöön
8
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
5
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
4
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
4
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
2
"Tarkoituksena kehittää maanpuolustushenkeä" – Tällainen oli kohutun Lemmenjoen kertausharjoituksen ohjelma
1
Eurooppa on pysyvä taistelutanner Britannian konservatiiveille – brexit pahensi puolueen jakolinjoja entisestään
1
Kärpät porskuttaa Liigan kärkipaikalla ja seuran junioriputki pursuaa laadukkaita lupauksia – Kaleva listasi lahjakkaimmat nuoret pelaajat Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image