Tuiran korkein rakennus valmistuu Lipporantaan – asuntoja aivan messualueen kylkeen

Valmistuessaan Lipporannan Lohesta tulee Tuiran korkein rakennus. KUVA: Rakennusteho Oy
Asuntopuntari 16.3.2020 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Lipporannan Lohi. Health City Finland Oy (CorGroup-konserni), Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy. Asunto A93, 2h+kt+s, 45 neliötä. Mh. 53 200 euroa (vh. 212 900 euroa).

Viime vuonna Oulussa hyväksyttiin suistokaupunkivision nimellä kulkeva strateginen suunnitelma, jonka valovoimaisimpana kehityskohteena on varmasti Hartaanselänrannan tuleva asuntomessualue.

Tuiran läntisimpään nurkkaan nouseva Lipporanta jää hyvin niukasti strategia-alueen ulkopuolelle, vaikka rakentuukin aivan messualueen kylkeen. Kohteen vaikutuksia suistoalueen identiteettiin ei sovi kuitenkaan vähätellä – onhan kyseessä sentään kymmenen taloa käsittävä massiivinen kokonaisuus, joka on melkein kuin oma pieni kaupunginosansa.

Kruunuksi kutsuttu ydintalonelikko on valmis ja rakentamisen painopiste siirtyy nyt sen ympärille. Kotikatu365-hankkeenakin tunnetun Lipporannan toinen rakennusvaihe aloitetaan mahtipontisesta maamerkistä eli 14-kerroksisesta Lipporannan Lohesta.

Valmistuessaan vuonna 2022 siitä tulee myös Tuiran korkein rakennus, mutta näillä kerrosluvuilla ei kaupungin korkeimman titteliä kuitenkaan hätyytellä.

Talossa on 98 huoneistoa. Positiivista on, että erikokoisia asuntoja on tasaisesti jokaisessa kerroksessa, eikä ylimpiä kerroksia ole häivytetty tavallisen asunnonostajan ulottumattomiin, kuten joissakin vastaavissa hankkeissa.

Niin näköalat kuin kaksion pohjakin lukeutuvat talon parhaimmistoon.

Asunto numero 93 on keskimmäinen länteen avautuvan parvekkeiden täyttämän julkisivun puoleisista asunnoista. Ikkunoita on siis vain yhteen suuntaan ja tästä syystä ruokapöydän joutuu sijoittamaan pimeään nurkkaan, mutta niin näköalat kuin kaksion pohjakin lukeutuvat silti talon parhaimmistoon.

Tilavaan makuuhuoneeseen mahtuu joko vaihtoehtoisesti työpiste tai lapsen sänky, mutta liukuovi palvelisi huonetta ehkä tavanomaista ovea paremmin. Lisäksi kaappitilaa on vähänlaisesti, mutta sitä on toki eteisessä lisää jonkin verran.

Kaksi jääkaapin viereistä komeroa olisi varmasti kannattanut liittää osaksi liukuovikaapistoa. Kaapistoa olisi myös mahdollista ja järkevääkin jatkaa aina ulko-oviseinään saakka. Sähkökaappi ei nimittäin vaadi hassun näköistä koloa komerokalusteeseen, jos sen siirtää vastapäiselle seinälle.

Esteettisesti laadukkaiden korkeiden rakennusten suunnittelu on haastavaa ja esimerkkejä siitä on paikallisessa kaupunkikuvassa nähtävillä jo useita.

Tornitalon takana oleva arkkitehtitoimisto ei ole korkean rakentamisen kanssa ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, mutta ikävä kyllä arkkitehtoninen onnistumisen elämys jää jälleen kokematta.

Talon ulkonäköä voisi kuvailla monotoniseksi valkoiseksi toteemiksi, joka näyttäisi paljon paremmalta ilman parvekkeilla kyllästettyä julkisivuaan.

Kaikessa tylyydessään rakennus istuu tietysti Tuiran betonikolhoosien täyttämään maisemaan hyvin, mutta Lipporannan aiempiin rakennuksiin peilaten odotukset olivat kyllä huomattavasti korkeammalla.

Saman suunnittelijan käsialaa olevaan Tampereen Torni-hotelliin nähdenkin tämä on kuin varjo vain – lennokkaita ideoita selvästi olisi, mutta miksi ne jäävät Oulussa käyttämättä?

MAINOS

Kommentoi

14-kerroksinen ei enää Oulussakaan ole mikään erityisen korkea. Ja miksi nämäkin rakennetaan kaikki samoilla piirustuksilla. Tuohan on kopio Toppilansalmen "tornista", paitsi pari kerrosta matalampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

29.3.
Tuhdissa humalassa ollut kuljettaja pakeni poliisia Rovaniemellä – takaa-ajo päättyi tieltä suistumiseen ja ilmalentoon
29.3.
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
29.3.
Metsä Groupin Kemin kartonkitehtaalla syttyi pieni palo sunnuntaina
29.3.
Kaikkien aikojen pisin pre season ei RoPS:n Tauriaista naurata – "Onneksi keskuskenttä on auki, siellä pelaajat ovat käyneet omatoimisesti pallottelemassa" Tilaajille
29.3.
Koronakaranteenissa on aikaa harrastaa seksiä – sairaanhoitajan rooliasu kiinnostaa, verkkokauppa yrittää tyydyttää kysyntää
29.3.
Poliisi käännytti yli 300 autoa Uudenmaan rajoilla – Työmatkaliikenne ruuhkauttaa tarkastuspisteet maanantaina
29.3.
Elämme virusten maailmassa ja kuljetamme niitä itse – emeritusprofessori: "Vuosikymmeniä on puhuttu tauti X:stä, joka tulee joskus ja voi tehdä pahaa jälkeä, mutta tämä ei ole sitä luokkaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Ylivoimaisesti vilkkaimman sijoituskeskustelun koronan aikana sai aikaan aloittaja, mielestä sairastuneiden ja heidän lä... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image