Tornitalon kat­to­ker­rok­sen kaksiosta löytyy valtavan kokoinen parveke Oulun aseman lähellä

Ulkonäön osalta eroa aikaisemmin valmistuneeseen torniin ei juurikaan ole ja ilmiasu on pääpiirteittäin yhtenäinen, mutta asuntojakauma on hieman monipuolisempi.
Asuntopuntari 8.7.2019 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Asemantorni II. 29YIT koti. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkdesign Oy. Asunto B116, 2h+kt, 49,5m2. 29Mh. 66 930€ (vh. 223 100€)

Megaluokan maisemamullistus rautatieaseman nurkilla on päässyt jo täyteen vauhtiin, sillä ensimmäinen paljon puhetta useammallakin vuosikymmenellä aiheuttaneen matkakeskuksen kolmesta kahdentoista kerroksen korkeuteen kurottavasta tornitalosta on jo valmistunut.

Toinen, As Oy Oulun Asemantorni II, on parasta aikaa rakenteilla ja odottaa muuttajia ensi vuoden tammikuussa.

Eroa ensimmäiseen torniin on vain marginaalisesti: ulkonäkö on pääpiirteittäin yhtenäinen, mutta asuntojakaumaan on tällä kertaa mahtunut mukaan myös muutama kolmio vuokrakasarmimaisuutta tasapainottamaan, kun ensimmäisessä tornissa tarjolla oli vain yksiöitä ja kaksioita. Pienet asunnot dominoivat silti, sillä talon 120 asunnosta jo pelkkiä yksiöitä on 66.

Monet Suomen suurimmista opiskelijakaupungeista on muutamien viime vuosien aikana kyllästetty nimenomaan näillä pienillä asunnoilla, eikä tahti voi säilyä ikuisesti.

Keskeisen sijaintinsa puolesta tämä kohde tosin kiinnostanee asuntosijoittajien ohella myös huoneistomajoituspalveluita tarjoavia yrityksiä.

Näissä torneissa poikkeuksena aiempiin paikallisiin korkean rakentamisen hankkeisiin on se, että myös ylimmissä kerroksissa on pieniä asuntoja ja että ne ovat avoimesti kaikkien saatavilla.

Tavallista on ollut, että pari ylintä kerrosta korkeimmista torneista on käsittänyt lähinnä suuria asuntoja, jotka on myyty kaikessa hiljaisuudessa jo kauan ennen ennakkomarkkinointia.

Maksimaalisen voiton tavoittelu voi johtaa kuitenkin eriskummallisiin pohjaratkaisuihin, joista yksi nähdään tämän talon ylimmässä kerroksessa. Tässä tapauksessa sitä on edesauttanut julkisivun keventämistavoite.

Silmiinpistävänä erikoisuutena ylimmän kerroksen asunnossa on eteisen toiselle puolelle jäävä valtavan kokoinen ylimääräinen parveke, joka on kooltaan peräti noin puolet asunnon pinta-alasta.

Kaksion B116 49,5-neliöinen peruspohja on, kuten talon asunnot pääpiirteittäin muutenkin, sinänsä oikein toimiva ja laadukas, nykyaikainenkin.

Hukkatilaa on tuskin lainkaan ja makuuhuoneeseen on kokonsa ja muotonsa puolesta mahdollista sijoittaa myös työpiste.

Silmiinpistävänä erikoisuutena on kuitenkin eteisen toiselle puolelle jäävä valtavan kokoinen ylimääräinen parveke, joka on kooltaan peräti noin puolet asunnon pinta-alasta.

Se on kuin erillinen kesähuone, joka mahdollistaa esimerkiksi viherhuonetyyppisesti parvekeviljelyn tavallista suuremmassa mittakaavassa, mutta vaikuttaa silti kokonaisuutta tarkastellessa varsin irralliselta lisältä.

Vaikka kesäaika tarjoaa kekseliäälle mahdollisuuksia rajattomasti, talviaikaan näin suuren parveke­alan järjellinen hyödyntäminen on kuitenkin hankalaa.

Parhaiten tällaisen ylimääräisen tilan pystyisi kuitenkin hyödyntämään taloyhtiön asukkaiden yhteisen, maksimissaan yhden kaksion verran pinta-alaa vievän sauna- ja kerhotilan yhteydessä. Menneen talven lumia, sanotaan.

Kuitenkin monissa taloyhtiöissä, joissa tällainen tasokas kattoterassisauna komeilla näköaloilla on, se on myös aktiivisessa käytössä. Tässä yhtiössä tilausta voisi olla, sillä vain kolmioissa ja muutamissa kaksioissa on huoneistokohtainen sauna ja talosauna loistaa poissaolollaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Aikanaan Marko Paananen sanoi, että asunnot suunnitellaan huonosti ja ihmiset hyväksyvät sen. Olen samaa mieltä. Tämäkin mallipohja on kauhea esimerkki huonosta ja varmaan halvasta suunnittelusta. Pikkuasunto, joissa sisään tullaan suoraan keittiöön. Kammottavaa!! Hintaa kyllä otetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

49,5m². Joku vuosikymmen takaperin kaksioissa oli kymmenen neliötä enemmän. Eikä tämä ole edes pienimmästä päästä.
Ja noista hellekesistä ei ole opittu mitään, ei minkäänlaista jäähdytysjärjestelmää ja koita siinä tuuletella lämpimän parvekkeen kautta kun ei ole edes läpituuletusmahdollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä suomalainen rakentaminen on niin äärimmäisen mielikuvituksetonta ja tylsän näköistä. Aina vaan samannäköisiä betonilaatikoita joissa pieniä ikkunoita harvassa.
Ulkomailtakin voisi ottaa mallia. Kanadan Vancouver on kaupunki josta Helsinki ja Tampere ovat ottaneet mallia ja kaupungin päättäjät tehneet niihin tutustumismatkojakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On paikka kuulu kurjuuden, talo nousevan auringon....... tuli vain mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ihmiset tekee nykyisin muutakin kuin vain oleilevat kotona. Ja kaupaksi nuokin on menneet ei muuten olisi edes aloitettu rakentamista. Ja kyllä harva tarvitsee isoja turhia tiloja ja saunassakaan ei kaikki suomalaiset käy koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulipuvut ostaa🤑🤑🤑
Muutaman vuoden päästä voi ostaa ”sijoittaja hintaan”💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas taas negatiivista kommentointia. Ihmiset tarvitsevat asuntoja ja asemanseutu kasvojenkohotusta. Tämä on hieno juttu, että rakennetaan noita(kin) taloja lopultakin!

Kaupunki kasvaa ja kehittyy, yrittäkää pärjätä mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipa hienot itsemurhayksiö- ja airbnb-örvellyskoppitalot oikein Oulun paraatipaikalle! Rakentaminenkin on näköjään halpuutettu tehokkaasti ja mallia on haettu neuvostoliitosta. Kyllä asuntosijoittajat ja rakennusfirma kiittää!

Mitenkäs noiden yksiöiden muuntojoustavuus, kun airbnb-toiminta kielletään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä viipyy ne sirommat ja korkeammat rakennukset. Näitä möhkäleitä on jo ihan riittämiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Neuvosto-liitossakaan ollut arkkitehdillä suunnittelu-softassa kuin kuutio.😊😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollanen tontti on grynderille monta lottovoittoa. Vaikka ne näkymät on hyvät niin onhan tuossa hinnat vedetty huippuunsa. Ei rakentaminen sinällään oo tuossa kalliimpaa mutta hintaan sisältyy tuota ''ilmaa'' joka on asunnon ulkopuolella.
Joillekin tuo on varmasti haaveitten täyttymys, mutta ei mun juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko totta että asunnossa nuin pienet ikkunat, tuohan on talvella pimeä ku luola, Oulussa ei kyllä osata mitään :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image