Topp­pi­lan­sal­men Salmenrannan kaksio on valoisa – per­soo­nal­li­sen kodin niukat neliöt on käytetty huolella

KUVA: Rakennusteho Oy
Asuntopuntari 16.4.2018 7:00
Essi Oikarinen

As Oy Salmenrannan Ryyni. Rakennusteho Oy. Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. 2h+kk, 32 neliötä. Vh. 108 900–126 300 euroa (1–4. krs).

Rapatut valkoiset rakennukset, golfmailan kilahdukset palloa vasten ja naapuritalojen välistä kimaltava vesi. Välimeren lomakylän sijaan ollaan kuitenkin Toppilansalmessa.

Uusiksi rakennettu höyrymylly valmistuu pian, joten työmaakuhina siirtyy naapureiden ympärille. Asunto Oy Salmenrannan Ryyni on pihapiirin seuraava rakennus ja parhaillaan ennakkomarkkinoinnissa. 

Talojen keskelle jää salmen tuulilta suojattu sisäpiha. Rakennusten tähyilyn lisäksi Toppilansalmessa kannattaa aikanaan iltakävelyllä kurkistaa myös pihoille.

Naapurikorttelin sisäpihalle rakennetaan parhaillaan pihasaunaa. Ryynin, myllyn ja naapureiden pihan taas valtaa aikanaan minigolfrata. On tervetullutta, että hiekkalaatikkojen ja senioriliikuntavekottimien väliin putoaville asukkaillekin kehitellään erilaisia piha-aktiviteetteja.

Aikuisista asukkaista kertovat nimittäin myös asunnot. Neljäkerroksisen Ryynin 44 asunnosta yksikään ei ole yli 60-neliöinen, joten talo houkutellee lähinnä yksin- ja kaksinasuvia.

Jokaisen kerroksen halkaisee käytävä, jonka molemmilla puolilla on asuntoja.

Kaikkein kustannustehokkainta toki olisi, jos asuntojen ovia olisi käytävällä vieri vieressä ja kerroksessa mahdollisimman suuri määrä koteja, jotka kapeina kurottelisivat koti ulkoseinää ja ikkunoita.

KUVA: Rakennusteho Oy

Ryynissä pienet asunnot on kuitenkin sijoitettu juuri päinvastoin, minkä vuoksi ne ovat poikkeuksellisen valoisia.

Pohjaratkaisultaan suorakulmioisen kodin lyhyet sivut jaetaan naapureiden kanssa, mutta pitkät sivut nuolevat käytäväseinää ja ulkoseinää. Suurin etu on, että näin pienellekin asunnolle on saatu ulkoseinälle yhden sijaan kaksi ikkunaa.

32 neliötä on vähemmän kuin useassa yksiössä, mutta kahden ikkunan vuoksi tila on voitu jakaa kahtia. Eteinen ja wc erottavat oleskelutilan ja makuuhuoneen toisistaan.

Makuuhuone on 2010-luvun mittapuulla jopa kookas, tosin kiintokaapit ja niiden avautuvat ovet nappaavat avaruudesta osansa. Kun huoneen keskelle läväyttää leveän sängyn, ei tilaa kuitenkaan jää juuri muuhun kuin sängyn ympäri kiertämiseen.

Eteisen toisessa päässä oleskelutilassa neliöitä on lähes saman verran kuin makuuhuoneessa, mutta nukkumisen sijaan huoneessa pitäisi mahtua niin kokkaamaan, syömään, katsomaan televisiota kuin ehkä tekemään töitäkin.

Kalustevalinnoissa valttia on pienuus. Nipistäminen näkyy myös keittiöseinämällä, joka häviää koossa jopa edellisvuosikymmenten komeroille. Toisaalta keittopisteestä löytyy kaikki tarpeellinen: harva tarvitsee kerralla neljää keittolevyä, vaan kaksi riittää mainiosti.

Persoonallisen kodin niukat neliöt on käytetty huolella hyödyksi. Lähes symmetrisillä huoneilla tosin voisi olla suurempikin kokoero. Ainakin yksinasujan kodissa sänky pärjäisi hyvin alkovimaisessa, pienemmässä huoneessa, jolloin hereilläolotuntien vaihteleville puuhille jäisi muutama sentti enemmän tilaa.

MAINOS

Kommentoi

Kuvan pohja eriyttää makuuhuoneen kun pesuhuone jakaa keskellä tilan.
Itse suosisin olohuoneen viereen sijoitettua, liukuovilla tai taittuvilla lasiovilla jaetun makuuhuoneen, näin tarvittaessa tilan avaruutta voi maksimoida.

Useamman asunnon rakentajan kohteista ostanut, tyytyväinen sijoittaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
57
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
47
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
39
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
29
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
26
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Vaurauden esittelyn sijaan, varakas voi arvostaa omaa ja lähimmäistensä terveyttä niin paljon, että ostaa ison kalliin ... Lue lisää...
Motoman

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image