Toinenkin mylly asutetaan Toppilassa – ”loft­mai­suu­den” ydin löytyy läpitalon kaksiosta

KUVA: Rave Rakennus Oy
Asuntopuntari 21.10.2019 7:00
Matti Lakkala

As Oy Oulun Tervahovin Mylly, Siilotie 25. Rave Rakennus Oy. Suunnittelu Pave Arkkitehdit Oy. Asunto B29, 2h+kt+s, 53 neliötä. Vh. 215 500 euroa.

Oulun ”Tervahovin” toiminta loppui 1900-luvun alussa. SOK rakennutti teollisuuskäyttöön otetulle alueelle 1920-luvulla myllyrakennuksen siiloineen, jota täydennettiin suuremmilla pyöreillä siiloilla myöhemmin.

Myllytoiminnan loputtua tarkoituksena oli muuttaa maisemallisesti tärkeä kokonaisuus asuinkäyttöön. Rakennusten kunto ei tätä kuitenkaan sallinut. Näin ollen vuonna 2014 paikalle valmistui uudisrakennus, joka vastaa hahmoltaan siiloja.

Pyöreistä siiloista on jäljellä vain ulkomuoto, kun taas alkuperäisen, katedraalimaisen korkean ja ka­pean siilorakennuksen alkuperäisiä ulkoseiniä voitiin hyödyntää. Silloisen rakentajan konkurssin myötä itse myllyn osa jäi kuitenkin vaille korjausta. 

Sittemmin vettä on Oulujoessa virrannut jo sen verran, että myllyrakennuksen suhteenkin on uusi rakentaja ryhtynyt toimeen. Myös myllyn kohtalona on pelkän hahmon säästäminen ja 1920-luvun klassististen aiheiden toistaminen nykyajan menetelmin.

Kohdetta on suunniteltu museoviraston kanssa, mutta myös vapauksia on otettu, joskaan ei yhtä reippaasti kuin Toppilan Höyrymyllyssä. Julkisivuja koristavat uudet parvekkeet, joissa on käytetty siilo-osasta tuttuja värillisiä lasituksia.

Vaikka suojelun kautta merkkirakennuksen hahmo säilyykin maisemassa, tavallaan on sääli, että Suomessa teollisuusrakennuksen muuntaminen asuinkäyttöön säilyttäen vanhoja rakenteita, etenkin asunnon sisällä, tuntuu olevan mahdollista pelkissä romanttisissa kuvitelmissa.

KUVA: Rave Rakennus Oy

Rakennushistorian alle kätkeytyy kuitenkin myös mielenkiintoista uutta toiminnallista ajattelua. Myllyn kolme ylintä kerrosta on varattu asunnoille, yhteensä 63 yksiölle, kaksiolle ja kolmiolle. Kahteen ensimmäiseen kerrokseen sijoittuu vanhusten palvelutalo, josta myös talon muut asukkaat voivat ostaa palveluita.

Sisätiloissa rakennuksen historiaa henkivää tunnelmaa on luotu pääasiassa materiaalivalinnoilla, jotka ovat rouheampia kuin normaalin uudisrakennuksen. Asuntopohjien tasolla loft-henkeä on pyritty luomaan väliseiniä ja -ovia karsimalla.

Tässä mielessä onnistunein on B-rapun päädyssä oleva läpitalon kaksio. Asunto toistuu kerroksittain samanlaisena, lukuun ottamatta ylintä kerrosta, jossa ikkunat ovat pienempiä ja korkeammalla kuin muissa kerroksissa.

Todellista ullakkohuoneiston tunnelmaa vielä korostaisi, jos rakennuksen harjakattomuoto heijastuisi myös sisäkaton muotoon, mutta ainakaan markkinointimateriaalien perusteella näin ei valitettavasti ole.

Asunnon pohjamuoto on varsin pitkä ja kapea, mutta koska sisään tullaan keskeltä, on pohja todella toimiva ja tehokas, ja siten myös hyvin kalustettavissa. Oleskelutiloista pääsee lounaaseen suuntautuvalle parvekkeelle, josta on kauniit näkymät Toppilansalmen yli.

Ulkoseinältä toiselle ulottuva asunto on miellyttävä tilasarja, jota ei katkaista väliovilla. Ainoastaan saunalliseen pesuhuoneeseen on ovi, makuuhuone on märkätilojen ja kaapistojen rajaama tila.

Juuri tässä on huoneiston suurin ansio, sekä ”loftmaisuuden” ydin. Kohtuullisen suurena asuntona se on silti yhtenäistä tilaa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image