Toimivia neliöitä rakennetaan tummaan tiileen verhottuna pohjoisen alikulun naapuriin Oulussa

KUVA: Rakennusteho Oy
Asuntopuntari 17.2.2020 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Arte II. Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunto B32, 3h+k+s, 67 neliötä. Mh. 121 400 euroa (vh. 289 400 euroa).

Kun Raksilan puoleista mullistusta vielä odotellaan, on Oulun rautatieaseman kaupunginpuoleisia kulmia moukaroitu uusiksi jo pidempi tovi. Uudistusten aalto tietää myös sitä, että aseman vanhat, suojellut puurakennukset jätetään massiivisten kerrostalomassojen puristukseen: molemmin puolin nousee kolme kerrostaloa.

Kerrosluvut ovat mahtipontisia, aina peräti kuuteentoista saakka. Tänään tuon korkeimman tornin lukemasta pudotetaan kuitenkin vielä puolet pois ja keskitytään pohjoisen alikulun naapurissa sijaitsevan tonttikokonaisuuden toiseen rakennusvaiheeseen.

Sitä edustaa lokakuussa 2021 uudet asukkaansa saava Oulun Arte II. Tarjolla on 49 asuntoa, kooltaan yhdestä kolmeen huonetta.

Arkkitehtuuriltaan aseman eteläpuolista uudisrakennuskantaa huomattavasti korkeatasoisempi talo muodostaa sisarusparin aiemmin valmistuvan Oulun Arte I:n kanssa.

Kokonaisuutta aivan pohjoisen alikulun viereen nousee täydentämään jo mainittu kuusitoistakerroksinen hujoppi. Tummalla tiilellä verhotun kerrostalon ensimmäistä kerrosta hallitsevat liiketilat, jotka toivottavasti piristävät kulmakunnan nuhjuista, takapihamaista olemusta ja tuovat alueelle merkittävästi aiempaa enemmän nostetta.

Kuudennessa kerroksessa sijaitseva kolmio poikkeaa pitkulaisella muodollaan perustuotannosta. Sisäänkäynnin tuominen asunnon keskivaiheille vähentää pimeitä kolkkia ja toisaalta myös hukkatilan määrää.

Keittiön työskentelyalue hyödynnetään käytännöllisesti myös asunnon läpi kulkevana liikkumistilana, mutta muuten keittiön järjestelyt herättävät kyllä kysymyksiä – erityisesti jääkaappipakastimen paikka on merkillinen ja sanalla sanoen hankala.

Keittiön olisi voinut varsin hyvin toteuttaa yhtenäisenä eteisen oviaukkoon päättyvänä kalusteseinänä ja jättää ruokapöydän vierustan kalustamisen asukkaan oman harkinnan varaan. 

Kyse lienee siitä, ettei keittiökalusteita ole haluttu tuoda olohuoneen kohdalle, mutta tyylikkäät tai ainakaan minimalistiset kalusteet tuskin häiritsevät ketään – varsinkin kun järjestelyllä saavutetaan huomattavasti toimivampi kokonaisuus.

Vaikka asunto on järkevästi suunniteltu, kolmioksi asunnossa on kuitenkin aavistuksen turhan vähän neliöitä. Olohuoneelle jäävä osuus asunnosta on kyllä selkeästi jo turhan pieni, vaikka makuuhuoneet ovatkin tavanomaista väljempiä. Päämakuuhuoneessa ylimääräinen ranskalainen parveke tuo luksuksen tuntua.

Säilytystilaa asunnossa on riittämiin, mutta vaatehuoneen säilytysjärjestelyitä kannattaa varmasti miettiä ajatuksen kanssa, jotta tilasta saadaan mahdollisimman toimiva.

Liiketilojen vallattua ensimmäisen kerroksen, on talon oleskelupiha nostettu liiketilaosan katolle, kuten monessa muussakin keskusta-alueen uudessa kerrostalokohteessa. Kivikukon kohuttu alennustilakin on tämän korttelin valmistumisen myötä päättymässä, mutta onko autohallin porttina toimiminen sille kuitenkaan arvoisensa paikka?

MAINOS

Kommentoi

Jopa 16 kerrosta, massiivinen, hujoppi.
Normaalin kokoisia kerrostaloja, yli 100 metriä kun olisi korkeutta niin voisi jo puhua hujopista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image