Terassilla varustettu kaksio Pak­ka­huo­neen­ka­dun puolella Oulussa

KUVA: Lehto Asunnot
Asuntopuntari 23.4.2018 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Gibraltar (uudet osat). Lehto Asunnot. Suunnittelu LUO Arkkitehdit Oy. Asunto A42, 2h+kt, 51 neliötä. Mh. 71 254,48 euroa (vh. 236 900 euroa).

Jokin aika sitten tällä palstalla esiteltiin tutun ja kaupunkikuvallisesti varsin näyttävän oululaisen rakennuksen muodonmuutosta. Vuonna 1913 valmistunut Oulun Järjestötalo, tutummin Kansan Tahdon talo muuntautuu keskustakodeiksi tulevan puolentoista vuoden aikana.

Kuukauden takaisessa jutussa käsiteltiin paikallisen jugendhelmen tulevia asuntoja. Kyseessä on uutta ja vanhaa yhdistävä hybridikohde ja tällä kertaa esittelyssä ovat Mäkelininkadulle sekä Pakkahuoneenkadulle kulmatalon molemmin puolin sijoittuvat uudisosat.

Koska Oulun keskustaan on melko hankala rakentaa enää uutta purkamatta vanhaa, on aiempi rakennuskanta jälleen joutunut väistymään.

Purettavat siipirakennukset on rakennettu 1950-luvulla. Tiloissa toimineista yrityksistä muistetaan esimerkiksi Pakkahuoneenkadun puolelta Nightclub Tähti sekä Iskelmäbaari. Yökerhon poistuessa kulmakunta rauhoittunee kummasti.

Täysin uniikkia ei uudisrakentaminen tässä korttelissa ole, sillä Pakkahuoneenkadulla seinänaapurina tulee olemaan vuonna 2008 rakennettu kuusikerroksinen asuinkerrostalo. Uusi talo noudattelee niin naapurinsa valkoista värimaailmaa kuin räystäslinjan korkeuttakin.

Mäkelininkadun puolella väri on niin ikään valkoinen, mutta kerroksia vain viisi ja räystäslinja siten yhtenäinen kulmatalon kanssa. Molemmissa ensimmäinen kerros jää liikehuoneistokäyttöön.

KUVA: Lehto Asunnot

Pakkahuoneenkadun puolella huoneistoja on 57 ja Mäkelinkadulla 17. Asunnot ovat pääosin hyvin pieniä yksiöitä, lisänä muutama kaksio ja kolmio. Jakauman perusteella voisi päätellä niiden olevan tarkoitettu suoraan sijoitusmarkkinoille, mutta toisaalta keskusta-alueella pienten asuntojen määrää on myös viime aikoina painotettu.

Terassilla varustettu kaksio Pakkahuoneenkadun puolella on kooltaan 51 neliötä. On jokseenkin hankala ymmärtää, miksi eteinen täytyy rajata kiintokomeroilla pitkäksi ja pimeäksi putkeksi, kun pakollisen naulakkokaapiston voisi kääntää myös olohuoneen seinän suuntaiseksi. Tietenkään tällöin eteinen ei varsinaisesti rajaudu omaksi tilakseen, mutta asunto tuntuu heti väljemmältä ja sen toiminnallisuus paranee.

Vaatimaton keittokomeroratkaisu on huoneistosta riippumatta sama. Sitä voisi helposti laajentaa kiertämällä sen kylpyhuoneen seinän ympäri L-kirjaimen muotoon.

Ratkaisu saattaa tuntua hieman 1990-lukuiselta, mutta pelastaisi näin pienessä asunnossa paljon ja keittiössä työskentelyynkin jäisi vähän tilaa. Lienee julkisivutekninen kysymys, miksei ruokailupaikan kohdalla ole ikkunaa.

Pitkänomaiseen, mutta tilavaan makuuhuoneeseen mahtuu sängyn lisäksi myös työpiste tai muuta vaihtoehtoista kalustusta. Kaappitilaa ainakin on tarpeeksi.

Uudisrakennuksen luulisi tarjoavan helpommat hyvän pohjaratkaisun avaimet kuin asuntojen suunnittelu valmiiden jugendseinien sisään. Jälleen kerran näyttää kuitenkin siltä, ettei toimivan pienen asunnon suunnittelu olekaan niin helppoa kuin sen voisi kuvitella olevan.

MAINOS

Kommentoi

Arkkitehdit, nuo sisäilman pahimmat pilaajat. Kyllä on kaunista paperilla ja tietokoneella. Vaan rupeapa elämään ja olemaan. Karmeimpia nämä asuntomessutalot, kulmaa ja kurvia, älytöntä kohellusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En jaksa ymmärtää, miksi näitä minikeittiöitä tehdään. Alle 30 neliön yksiössä tuon kokoinen keittiö olisi ok, mutta kyseessä on reilu 50 neliöinen kaksio. Kai keskustassakin asuva joskus laittaa ruokaa?

Entisessä asunnossani oli juuri tuota kokoluokkaa oleva keittiö ja se oli yksi hyvä syy vaihtaa asuntoa. Ruoanlaitto on hankalaa, kun ei ole laskutilaa, leipomisesta puhumattakaan. Pelkkä kahvin- tai vedenkeitin tukkii keittiön.

Mielestäni keittiötä olisi ollut helppo laajentaa eteiseen tai ehkä vielä mieluummin saarekemaisesti olohuoneeseen päin (eteisen kaappien sijoittelua pitäisi toki silloin muuttaa). Laajennuksen ei tarvitsisi edes olla iso lisätäkseen oleellisesti keittiön toimivuutta. Nyt tuohon joutuisi todennäköisesti hankkimaan irtokaapin astioille ja apupöydän pienkodinkoneille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa ihmettelen. Vanhemmissa asunnoissa on reilun kokoinen keittiö, johon mahtuu myös ruokailemaan, joten olohuoneeseen ei tarvi varata ruokailutilaa. Mielestäni parempi vaihtoehto. Tuollainen "ruokasaliratkaisu" on hieman teennäinen, eikä se sovi pieneen asuntoon. Eri asia jos on huoneita useampia, voi yhdestä huoneesta tehdä "ruokasalin". Samoin tuo eteisratkaisu epäonnistunut: Vähät neliöt käytetään käytävämäiseen eteiseen, joka on enimmäkseen hukkatilaa. Pohjaratkaisu on mielestäni vanhanaikainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eteinen on ihan sopivan kokoinen, mutta kun rakennusliikkeet haluavat myydä osan porrashuoneesta asukkaille niin huoneiston oven sijainti on välillä aika hassu. Näin se menee, tehdään mahdollisimman tehokas pohjaratkaisu ja lopuksi lisätään kaksi neliötä käytävää eteiseen, koska porrashuoneestahan ei muuten tuottoa tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stadissa käydään ulkona syömässä. :)

Tällaiset asunnot on suunnattu omanlaiselle porukalle. On vain hyvä että tarjolla on erilaisia asuntoja, jolloin jokainen löytää itselle parhaiten sopivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

104
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
60
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
49
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
41
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
32
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
32
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image