Suunniteltu yh­tei­söl­li­syys ja ympäristö ovat perheasunnon valtteja Oulun Lipporannassa Länsi-Tuirassa

KUVA: Matti Lakkala
Asuntopuntari 10.6.2019 7:00
Matti Lakkala

Asunto Oy Lipporannan Koski, Lipporannantie 9. Health City Finland Oy (CorGroup-konserni), Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy. Asunto A1, 4h+kt+s, 88,5 neliötä. Mh. 74 900 euroa, Vh. 249 200 euroa.

Puhuttaessa merellisestä Oulusta ja asumisesta samassa yhteydessä, puhutaan käytännössä Toppilansalmen ja Hartaanselän eli Oulujoen suiston rannoista.

Seutu on myös Oulun kaupunkirakenteen kannalta varsin keskeinen. Asuinrakentaminen kurottautuu Meri-Toppilasta kohti keskustaa ja Länsi-Tuirasta merelle päin, yhdistyäkseen lopullisesti vuonna 2025 järjestettävien, Oulun kolmansien asuntomessujen myötä.

Hartaanselän alueen arkkitehtikilpailu ratkaistaan loppuvuodesta, jolloin saadaan maistiainen siitä, miltä merellinen Oulu näiltä osin tulee lopulta näyttämään.

Tulevan asuntomessualueen reunalle, Länsi-Tuiran kärkeen on jo nyt rakentunut varsin mielenkiintoinen osa edellä kuvailtua kokonaisuutta, nimittäin Lipporannan ensimmäinen, Kruunuksi kutsuttu vaihe.

Lipporannan konseptin erikoisuutena on juuri tässä ensimmäisessä vaiheessa sijaitsevat laajat, kauniisti sisustetut yhteiskäyttöiset tilat. Tämä yhteisöllisen kaupunkielämän tavoite on ennakkoluulottomuudessaan hatunnoston arvoinen.

Tulevasta rakennusryhmästä on nyt valmiina neljä kahdeksankerroksista pistetaloa, jotka soveltavat Tuiralle ominaista talotyyppiä nykyaikaisin vivahtein. Hillityin värikentin maustettu aineeton valkoisuus, loivat pulpettikatot sekä rakennusten hieman sattumanvaraiselta tuntuva kääntely toimivat hienosti osana suistomaisemaa.

Arkkitehtuurin positiivinen, raikas vaikutelma vahvistuu toteutusta lähemmin tarkasteltaessa. Erityisesti lasisten, printtikuvioitujen parvekekaiteiden ulottaminen parvekelaattojen alapintaan tekee julkisivuista mukavan vähäeleiset.

KUVA: Rakennusteho Oy

Tämänkertainen puntarikohde sijaitsee valmiina olevan talonelikon lounaisnurkassa, Lipporannan- eli entisen Koskitien varrella.

Yhtiön asuntokoot vaihtelevat yksiöstä neljän huoneen perheasuntoon, mahdollistaen erilaisten asukkaiden asettumisen taloon. Tämä vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, onhan tavoitellun yhteisöllisyyden määrä rakentua esimerkiksi eri sukupolvien kohtaamisista.

Yksi yhtiöstä toistaiseksi vapaana olevista asunnoista on maantasokerroksen kolmen makuuhuoneen asunto, jota tässä tarkastellaan lähemmin.

Asunnon pohjaratkaisu on toimiva. Eteinen rajautuu mukavasti omaksi tilakseen ja hukkaneliöitä ei juuri ole. Erillinen kodinhoitohuone on toimiva ratkaisu sekä vaatehuollon näkökulmasta, että pesutilojen tunnelman kannalta – pyykkivuori kun ei edistä saunomiskokemusta.

Valoisa keittotila rajautuu mukavasti hieman erilleen oleskelutiloista. Pieni kauneusvirhe keittiö­suunnittelun kannalta on, että lieden toisella puolella ei ole kunnollista laskutilaa.

Riittävän kokoinen parveke suuntautuu etelään ja lounaaseen. Ensimmäisessä kerroksessa kun ollaan, olisi hienoa, jos parvekkeelta olisi yhteys maantasoon ja sitä kautta kesäisille aamukävelyille Hartaanselän rannalle.

Toisaalta aivan kadun varressa sijaitsevan asunnon lattia on nyt riittävän etäällä katutasosta, jottei uteliaiden ohikulkijoiden katseet häiritse asumista.

Tämän sinänsä toimivan, mutta silti varsin tavanomaisen asunnon nostaa arkisesta mainioksi ainutlaatuinen ympäristö, niin tulevaisuuden jokisuiston kuin aidosti uudenlaisen, yhteisöllisen kotikorttelinkin osalta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:23
Imatranajossa kuollut kuljettaja oli 42-vuotias sveitsiläinen Mathias Gnägi – menetti pyöränsä hallinnan sadekelissä
11:00
Hautajaishuoneistosta tuli Puistopuutarhurin talo – Oulun hautausmaan portin pielessä oleva juhlatalo sai uusvanhan ilmeen
10:45
Jari Sillanpää esiintyy Meri Oulun Kesäteatterissa heinäkuussa – liput myyntiin juhannusviikolla
10:28
Poroja, joogaa ja koskenlaskua - Oulanka Festiä juhlitaan heinäkuussa Oulangan luontokeskuksessa
9:45
Imatranajoa jatketaan tänään normaalin aikataulun mukaan – eilisen kuolonkolarin tutkinta käynnissä
9:19
Haapaveteläinen Ari-Pekka Ruha valittiin Mr. Gay Finlandin 1. perintöprinssiksi
9:00
Vanhat kuvat: Rumputusta jo yli 50 vuotta – Oulun Päivillä on vuosien varrella nähty esityksiä, kulkueita ja vihitty silta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Allekirjoitan tuon hyvän kotikasvatuksen sairauksien pilkkaamisesta,kait siihen syyllistyvät vain PERSUT. Lue lisää...
kimmo45

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image