Sosiaalista se­nio­ria­su­mis­ta esitellään asun­to­mes­suil­la – tällaisessa ta­lo­yh­tei­sös­sä saattaisi viihtyä opiskelijakin

Yhteinen olohuone ja aulatila vaatii aina taiten tehtyä sisustusta, jotta tilasta saadaan oleskeluun kutsuva talon sydän. KUVA: Hanne Helminen
Asuntopuntari 5.8.2019 7:00
Hanne Helminen

Virkkulankylä, Kouvolan asuntomessujen 2019 kohteet 25–26. Rakennuttaja Virkkulankylä Oy. Suunnittelu Arkkitehtipalvelu Oy. 1h+k, 32,5m2 ja 2h+k, 46m2 + yhteistilat. Vuokrat 1h+k: 589,77 € ja 2h+k: 763,92 €.

Vanhusten asuminen ja siihen liittyvät palvelut ovat olleet viime aikoina tapetilla lähinnä negatiivisessa valossa. Kouvolan tämänvuotisilla asuntomessuilla esitelty senioriasumisen konsepti on kuitenkin varsin positiivinen uutuus – myös rakennuttajalle itselleen, sillä vaikka Virkkulankyliä on muuallakin Suomessa, ovat ne tyypiltään aivan erilaisia kuin nyt rakennettu senioreiden oma kyläyhteisö. 

Uudentyyppinen asumismuoto mahdollistaa sekä itsenäisen että kevyemmin tuetun asumisen ja tarjoaa siten vaihtoehdon, mikäli tavanomaiselle palveluasumiselle ei ole tarvetta. Lisäksi mukana tulee usein toivottu sosiaalisuus – neljän seinän sisälle ei siis tarvitse linnoittautua, ellei itse niin valitse. Sosiaalisuutta ja yhdessä viihtymistä tukee myös aktiivinen asukasyhdistys tai -toimikunta.

Itse asiassa Kouvolan Virkkulankylä on jo jatkoa sukupolvien kohtaamista edesauttavaan messukaavaan eli osaksi asuntomessualuetta nivottuun vanhusten palveluasumiseen. Virkkulankylä kun oli ensimmäistä kertaa taustavaikuttajana messuilla jo viime vuonna Porin Karjarannassa – silloin rakennettiin hieman perinteisempään muottiin sovitettu hoiva- ja palvelutalo Villa Luoto, joka käsitti paikallisen Virkkulankylän ensimmäisen rakennusvaiheen. Toinen kerrostalo odottaa siellä tosin edelleen rakentamistaan.

Myös Korialla kyläyhteisö rakentuu vaiheittain. Messuihin mennessä valmiina oli korttelitalon lisäksi viisi asuintaloa ja loput kolme valmistuvat lokakuun loppuun mennessä. Yhteensä kohteessa on 32 asuntoa, jokaisessa ”solussa” siis neljä. Messuvieraille avoinna olivat korttelitalo Kaislikko ja asuintalot Esikko sekä Rentukka, jotka edustavat kahta erilaista talotyyppiä. Niistä toinen käsittää vain yksiöitä, toinen kolme yksiötä sekä yhden kaksion. Molempia taloja yhdistää suuri yhteisolohuone saunatiloineen.

Tiiviisti aseteltujen talojen julkisivuissa näkyy maanläheisyys ja alueen henki. Hauskana yksityiskohtana tiililaatoista on jätetty ulospäin se osa, joka yleensä on käännetty sisäänpäin. KUVA: Hanne Helminen

Asuintilat eivät poikkea tämän päivän tavanomaisista yksiöistä tai kaksioista merkittävästi ja jokaiseen asuntoon kuuluu myös oma lasitettu terassi. Iäkästä asukasta on silti ajateltu monin tavoin: esteetön kulku on varmistettu kaikkialle ja valaistus on suunniteltu harkiten. Seinien väreissä on mietitty kontrastieroja niin asuin- kuin aputiloissakin. Lisäksi keittiön työtasot ovat hieman tavanomaista matalampia.

Tämän tyyppisessä taloyhteisössä saattaisi kyllä viihtyä opiskelijakin – vanhanaikaista soluasumista yhteisillä keittiö- ja wc-tiloilla toki kavahdetaan nykyään muun muassa yksityisyyssyistä, mutta tässä asumismuodossa ei ole pakko jakaa muiden kanssa kuin sauna, jos sitä käyttää. Yhteisessä oleskelutilassa voi kuitenkin ottaa vastaan vieraita ja viettää iltaa, joskin siinä piilee ainakin opiskelijoiden osalta mahdollinen ikävien lieveilmiöiden riski, jos naapuri päättää yllättäen järjestää tavallista iloisemmat ja kovaäänisemmät pirskeet.

Asuntomessut Korialla 11.8.2018 saakka.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image