Sivakan uusi savuton Hamina löytyy Top­pi­lan­sal­mes­ta

Kadunpuoleisia julkisivuja hallitsee valkoiseksi rapattu seinäpinta, jota on elävöitetty raikkaan värikkäillä yksityiskohdilla. KUVA: Hanne Helminen
Asuntopuntari 24.10.2016 7:00
Hanne Helminen

Hamina. Oulun Sivakka Oy. Suunnittelu Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy. Asunnot B16/24/32, tk+alkovi, 28 neliötä. Vuokra 393–401 euroa.

Toppilansalmen kehittyvällä alueella osoitteessa Satamakatu 23 sijaitseva Hamina on Sivakan uusin vuokrakohde ja samalla yhtiön suurin yksittäinen investointi kautta historian. Eteläsuomalaisen rannikkokaupungin mieleen tuova nimi viittaa luonnollisesti lähellä olevaan Toppilan entiseen satamaan.

Kolmeen taloon kahdessa rakennusvaiheessa valmistuneet 103 asuntoa ovat syksyn mittaan ehtineet jo saada uudet asukkaansa. Osa heistä on vielä varsin tuoreita tulokkaita, sillä toisen rakennusvaiheen valmistuttua vuokrasopimukset ovat alkaneet vasta tämän kuun alussa.

Taloista yksi on kaksikerroksinen ja kaksi nelikerroksisia, joista toisen katutasoon sijoittuu myös päiväkoti.

Alueelle aiemmin rakennettujen talojen tapaan kadunpuoleisia julkisivuja hallitsee valkoiseksi rapattu seinäpinta, jota on elävöitetty raikkaan värikkäillä yksityiskohdilla. Sisäpihan puolelta talot ovat tummanruskeita, sekin alueelle tyypillistä värimaailmaa.

Hamina on myös Sivakan ensimmäinen täysin savuton kohde. Se tarkoittaa, että tupakointi on kielletty koko kiinteistön alueella, siis parvekkeilla ja myös pihalla. Tupruttelusta kiinnijääminen voi pahimmillaan olla peruste vuokrasopimuksen purkamiseen.

Täysin uusi asia savuton talo ei kuitenkaan enää koko maan mittakaavassa ole, sillä esimerkiksi Tampereelle vastaavantyyppinen vuokrakohde valmistui jo kolmisen vuotta sitten. Uudiskohteissa järjestely tullee yleistymään, mutta vanhojen talojen muuttaminen savuttomiksi on huomattavasti hankalampaa.

Asuntojen koot jakautuvat 27 ja 66 neliön välille. Läpitalon asuntoja ei tästäkään kohteesta juuri löydy, mutta sitäkin enemmän mielenkiintoisia huoneistopohjavariaatioita.

Vuokrien suuruudet asunnoissa ovat hyvinkin kohtuullisia kokoa ja sijaintia ajatellen, varsinkin kun talo on uusi ja vuokriin sisältyy myös talopesulan ynnä kuivaushuoneen käyttömahdollisuus, vaikka kaikissa asunnoissa on omallekin pyykinpesukoneelle tilaa.

Talon pienimpiin asuntoihin lukeutuva 28 neliön yksiö vaikuttaa varsin näppärältä paketilta.

Säilytystilan määrä on kuitenkin jopa näin pieneen asuntoon nähden todella onneton ja sitä on melkein pakko omilla kalustevalinnoilla täydentää, koska kaksi normaalia paljon kapeampaa kaappia riittää lähinnä todelliselle minimalistille.

Mallikalustuksen mukainen ruokapaikka on ikkunallinen, mutta kaukana keittoseinästä. Ennemmin tälle kohdin laittaisi vaikka työpöytänsä. Positiivista on kuitenkin se, että alkovin voi helposti kevyillä ratkaisuilla erottaa omaksi tilakseen.

Kohteesta julkaistujen kuvien perusteella sisätilat on käsitelty pääosin modernein ottein ja varustelukin on tätä päivää.

Ainoastaan vilkaisu keittiöön herättää lieviä pettymyksen tunteita sekä kysymyksen siitä, olisiko esimerkiksi suklaanruskeaa kaakelivalintaa valkoisin saumoin kannattanut miettiä vielä tovi lisää. Tai sitten kyseessä on ihan tarkoituksellinen tuulahdus menneisyydestä.

Kommentoi

Hajusteet,pakokaasut,ruoan käryt yms aiheuttavat välitöntä oireilua esim. Hengityksen vinkuminen,hengenahdistus,astmakohtaus, silmäoireita,nenäoireita, 3pvän kamalan migreenin jne. Samat tupakanvastustajat saattavat itse hankaloittaa ja estää muiden elämisen,osallistumisen(teatteri,elokuvat,ravintolat,taloyhtiön pesutupa,kuivaushuone jne). Miten tuo tupakka on semmoinen, että voidaan täysin kieltää..Itse en polta mutta mielestäni pihalle pitäisi tehdä tupakkapaikka,tarpeeksi kauas ikkunoista ja ovista sekä ilmanvaihtoaukoista. Muuten se on jokaisen oma asia. Vieraissa, jotka tulevat kylään,voi olla tupakoitsijoita ja täytyy olla pihalla tupakointipaikka. Kamalaa ja naurettavaa,että pitää mennä jonnekin metsään piiloon kuin joskus kouluaikoina,ettei jää kiinni. Itse voisin haluta savuttomaan taloon mutta kielto pihalla on kohtuutonta. Ja/tai samalla logiikalla muutkin hajut/tuoksut kieltoon.Terv. Allergikko,astmaatikko ja vaikeaa migreeniä sairastava,50v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole itse koskaan tupakoinut, mutta onkohan tällainen täyskielto nyt ihan järkevääkään? Eikö meidän ihmisten pitäisi olla entistäkin sallivampia ja ymmärtää erilaisuutta. Joka torvesta nyt toitotetaan että pitää ymmärtää maahan muuttajia ja heidän tapojaan (ja hyvä niin). Nyt sitten omassa maassaan ikänsä asuneita aletaan rajoittaa elintavoissa. Jonkin asteen tupakointi on osa suomalaista kulttuuria. Ei sitä saisi kokonaan kieltää. Rakennetaan mieluummin taloon tupakkahuone, josta on hyvä ilmanpoisto suoraan katolle. Eli sallitaan nämäkin tupakoitsijat keskuudessamme.
Muutenhan kohta pitäisi kieltää samoilla perusteilla alkoholin käyttö, sitten ylensyönti ja liikalihavuus, sitten vaikkapa röyhtäily ja piereskely. Kyllähän näitä löytyy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei sitä voikaan kieltää ei kukaan. sitten pitää kieltää hajuvesillä leikkiminen, piereminen, hajusteellisten ruokien tekeminen, hielle haiseminen, eläminen.
Että se siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvä jyssäys. Onko käynyt mielessä, että tupakointi tullaan kieltämään tulevaisuudessa kokonaan, koska se on todistetusti hengenvaarallista touhua. Sun tupakointis haittaa myös sivullisten terveyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että löytyy täysin savuton vaihtoehto niille, jotka eivät polta ja eivät voi sietää tupakan hajua. Se ei ole tupakoijilta pois, kun on kuitenkin muitakin vaihtoehtoja niille, jotka polttavat. Ei varmaan tupakoijat edes halua asumaan savuttomaan taloon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image