Säväyttävä sahalaitainen Kiu­lu­kan­kaal­la – vastaavaa irrottelua tarvittaisiin uu­dis­ra­ken­ta­mi­sen pa­raa­ti­pai­koil­la­kin

KUVA: Rakennusteho Oy
Asuntopuntari 14.10.2019 7:00
Hanne Helminen

As Oy Kiulukankaan Terva II. Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Vauhtiviiva Oy. Asunto B15, 2h+kt+s, 43 neliötä. Mh. 45 700 euroa (vh. 125 900 euroa).

Asuntopuntarissa Kiulukangas on näyttäytynyt lähinnä pientalovaltaisena kotikontuna, vaikka joukkoon on mahtunut toki rivitalokohteitakin. 

Tässä suhteessa neljä uutta taloa käsittävä kokonaisuus Muuripadantien ja Raitotien välissä on poikkeus. Rakennettavista kohteista nimittäin kolme on kerrostaloja, maltillisen korkuisia toki, mutta kerrostaloja kuitenkin.

Näistä kolmesta Raitotien suuntaisesti sijoittuvasta nelikerroksisesta talosta As Oy Kiulukankaan Terva II on keskimmäinen ja muuttaminen uusiin koteihin on ajankohtaista ensi vuoden elokuussa.

Kartasta katsottuna lähiympäristö on näennäisesti lähinnä puistoa, mutta alueen maisemaa hallitsee silti yllättävänkin vaikuttava elementti: välittömästi Muuripadantien itäpuolella kulkevat suuret voimalinjat rajaavat rakennusalueen tavallaan hieman erilleen varsinaisesta Kiulukankaasta.

Varsinaista perheasuntoa kerrostaloista ei löydy, sillä kohteen suurimmissakin kolmioissa pinta-ala rajoittuu vain reiluun 60 neliöön. Toisaalta kun aluetta tarkastelee yleisellä tasolla, juuri pienet asunnot loistavat poissaolollaan ja siksi kaksiovoittoisille kerrostaloillekin lienee kysyntää. Tähän kohteeseen huoneistoja tulee 47.

Ulkoiselta olemukseltaan Kiulukankaan Terva II kuuluu ehdottomasti viime aikojen positiivisiin yllättäjiin. Raitotien suuntaan sahamaisena näyttäytyvä ulkomuoto on veikeä uutuus, jossa on uskallettu ottaa pieniä vapauksia.

KUVA: Rakennusteho Oy

Vastaavaa irrottelua näkisi laitakaupungin lisäksi ehdottomasti myös uudisrakentamisen kuumimmilla paraatipaikoilla, jotka edelleen tunnutaan täyttävän mielikuvituksettomilla laatikkoarkkitehtuurin edustajilla.

Toisella puolen taloa suoraan tummaan tiilipintaan sisäänkäynnin kohdalle tehty lämminsävyisen puupinnan paljastava viilto kruunaa kokonaisuuden. Idea ei ole uusi, mutta toimii.

Kaksioon sisään tultaessa näkymän päätepisteenä on parvekkeen ovi. Kulkemiselle varatut alueet erottuvat selvästi eikä niissä ole milliäkään liikaa, mutta pääväylän viistäessä makuuhuoneen seinää ei olohuoneen kalustaminen välttämättä olekaan ihan niin helppoa kuin olisi saattanut kuvitella.

Onneksi television voi tänä päivänä ripustaa seinällekin, sillä mikään kaluste ei seinän ja oven väliselle kaistaleelle mahdu.

Sen sijaan on virkistävää huomata, että kylpyhuoneeseen on varattu kunnolla pöytätasoa sekä tilaa pyykkikaapille. LTO-laitteen vaatima tila ei ilmeisesti mahdollista pyykkikoneen ja kuivausrummun sijoittamista pesutorniksi, sillä muuten kai pesuallas olisi sijoitettu pöytätason yhteyteen ja pyykkikaappi vastaavasti altaan paikalle.

Hyvästä ilmansuunnastaan huolimatta syvä oleskeluparveke tulee varastamaan leijonanosan huoneistoon suuntautuvasta luonnonvalosta, mikä – surullista kyllä – johtaa tässä asuntotyypissä väistämättä myös erittäin pimeään keittiöön ja ruokailutilaan.

Mikäli parvekkeen varustaa lämmittimin, voi ruokailun tosin hoitaa myös siellä pitkälle syksyyn asti.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
7:00
Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista Tilaajille
7:00
Limingassa puhaltaa kehityksen myötätuuli, mittarit ovat parhaalla puolella Lukijalta
7:00
Al-Holin leirin suomalaisten tilanteeseen uutta selvyyttä? – Koillis-Syyrian itsehallintoalueen "ulkoministerin" Suomen-vierailu alkaa
7:00
Unirytmin voi saada kuntoon helpoilla ohjeilla – Tiededokumentissa tavataan ihmisiä, joiden elämä on ristiriidassa sisäisen kellon kanssa
7:00
Päivän leffapoiminnat: Hiljainen mies saa kyytiä – tarjoilija tempautuu tapahtumien keskiöön kreikkalaisessa jännityselokuvassa
24
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
7
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
4
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
4
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
3
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
2
Lapti irtisanoo 30 työntekijää – ratkaisujen taustalla on muuttunut markkinatilanne, yhtiö kertoo

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image