Säväyttävä sahalaitainen Kiu­lu­kan­kaal­la – vastaavaa irrottelua tarvittaisiin uu­dis­ra­ken­ta­mi­sen pa­raa­ti­pai­koil­la­kin

KUVA: Rakennusteho Oy
Asuntopuntari 14.10.2019 7:00
Hanne Helminen

As Oy Kiulukankaan Terva II. Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Vauhtiviiva Oy. Asunto B15, 2h+kt+s, 43 neliötä. Mh. 45 700 euroa (vh. 125 900 euroa).

Asuntopuntarissa Kiulukangas on näyttäytynyt lähinnä pientalovaltaisena kotikontuna, vaikka joukkoon on mahtunut toki rivitalokohteitakin. 

Tässä suhteessa neljä uutta taloa käsittävä kokonaisuus Muuripadantien ja Raitotien välissä on poikkeus. Rakennettavista kohteista nimittäin kolme on kerrostaloja, maltillisen korkuisia toki, mutta kerrostaloja kuitenkin.

Näistä kolmesta Raitotien suuntaisesti sijoittuvasta nelikerroksisesta talosta As Oy Kiulukankaan Terva II on keskimmäinen ja muuttaminen uusiin koteihin on ajankohtaista ensi vuoden elokuussa.

Kartasta katsottuna lähiympäristö on näennäisesti lähinnä puistoa, mutta alueen maisemaa hallitsee silti yllättävänkin vaikuttava elementti: välittömästi Muuripadantien itäpuolella kulkevat suuret voimalinjat rajaavat rakennusalueen tavallaan hieman erilleen varsinaisesta Kiulukankaasta.

Varsinaista perheasuntoa kerrostaloista ei löydy, sillä kohteen suurimmissakin kolmioissa pinta-ala rajoittuu vain reiluun 60 neliöön. Toisaalta kun aluetta tarkastelee yleisellä tasolla, juuri pienet asunnot loistavat poissaolollaan ja siksi kaksiovoittoisille kerrostaloillekin lienee kysyntää. Tähän kohteeseen huoneistoja tulee 47.

Ulkoiselta olemukseltaan Kiulukankaan Terva II kuuluu ehdottomasti viime aikojen positiivisiin yllättäjiin. Raitotien suuntaan sahamaisena näyttäytyvä ulkomuoto on veikeä uutuus, jossa on uskallettu ottaa pieniä vapauksia.

KUVA: Rakennusteho Oy

Vastaavaa irrottelua näkisi laitakaupungin lisäksi ehdottomasti myös uudisrakentamisen kuumimmilla paraatipaikoilla, jotka edelleen tunnutaan täyttävän mielikuvituksettomilla laatikkoarkkitehtuurin edustajilla.

Toisella puolen taloa suoraan tummaan tiilipintaan sisäänkäynnin kohdalle tehty lämminsävyisen puupinnan paljastava viilto kruunaa kokonaisuuden. Idea ei ole uusi, mutta toimii.

Kaksioon sisään tultaessa näkymän päätepisteenä on parvekkeen ovi. Kulkemiselle varatut alueet erottuvat selvästi eikä niissä ole milliäkään liikaa, mutta pääväylän viistäessä makuuhuoneen seinää ei olohuoneen kalustaminen välttämättä olekaan ihan niin helppoa kuin olisi saattanut kuvitella.

Onneksi television voi tänä päivänä ripustaa seinällekin, sillä mikään kaluste ei seinän ja oven väliselle kaistaleelle mahdu.

Sen sijaan on virkistävää huomata, että kylpyhuoneeseen on varattu kunnolla pöytätasoa sekä tilaa pyykkikaapille. LTO-laitteen vaatima tila ei ilmeisesti mahdollista pyykkikoneen ja kuivausrummun sijoittamista pesutorniksi, sillä muuten kai pesuallas olisi sijoitettu pöytätason yhteyteen ja pyykkikaappi vastaavasti altaan paikalle.

Hyvästä ilmansuunnastaan huolimatta syvä oleskeluparveke tulee varastamaan leijonanosan huoneistoon suuntautuvasta luonnonvalosta, mikä – surullista kyllä – johtaa tässä asuntotyypissä väistämättä myös erittäin pimeään keittiöön ja ruokailutilaan.

Mikäli parvekkeen varustaa lämmittimin, voi ruokailun tosin hoitaa myös siellä pitkälle syksyyn asti.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
10:59
Oulaskankaan sairaala luopuu rajoitetuista asiakaspalvelun soittoajoista
10:32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
9:52
OP:n syksyn toiset yt-neuvottelut päättyivät – irtisanottuja tällä kertaa ainakin 270, ei vaikutuksia Pohjois-Suomeen
9:51
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
8:50
Hepokankaantien risteykseen jumittunut raskas ajoneuvo sulki Hyrynsalmentien Puolangalla yli tunniksi
8:28
Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli peruttiin
53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image