Rivitalokoti kerrostalossa Karjasillalla – huoneiston sisäänkäynti on omalta asuntopihalta

KUVA: Bonava Suomi Oy
Asuntopuntari 8.1.2018 7:00
Hanne Helminen

AsuntopuntariAsunto Oy Oulun Säihke. Bonava Suomi Oy. Suunnittelu Linja Arkkitehdit Oy. Asunto C1, 1h+kt, 31,5 neliötä.

Karjasillan kirkon kupeeseen vauhdilla rakennettu uusi asuinkortteli on pientä verrattuna niihin volyymeihin, mitä tuleman pitää sen lähimaastossa, Ahjo-Kalevan kortteliksi kutsutuilla kulmilla Lintulammentien varressa. 

Höyhtyä ja Karjasilta mielletään paikallisten keskuudessa laadukkaiksi ja tavoitelluiksi asuinalueiksi. Karjasillan uudispunatiilikorttelin suuri suosio ennustanee hyvää menestystä myös tälle tontille, jolta lehtitalo jokin aika sitten pakkasi tavaransa.

Kalevan toimitalon paikalle nousee peräti kymmenen uutta kerrostaloa seuraavien vuosien kuluessa, joten maisema muuttuu radikaalisti. Tuleva asuinkortteli ei ole naapuruston ainoa puheenaihe, sillä myös Karjasillan entisen koulun ja sisustustavaratalojen kohtaloa on pohdittu aika ajoin.

Korttelin asuinkäyttöön osoittamisella soisi olevan vaikutusta myös radanpuoleisen, parhaat päivänsä nähneen yrityskortteliston ilmeeseen ja tarjontaan.

Kuusikerroksinen As Oy Oulun Säihke rakennetaan Lekatien varteen, ensi vuoden alkupuolella valmistuvan As Oy Oulun Ukonkiven viereen. Säihkeen luvataan valmistuvan vuoden 2018 loppuun mennessä.

Huoneistoja on 49, huoneluvuiltaan yhdestä kolmeen. Nämä asunnot houkuttelevat sinkkujen ja pariskuntien ohella lähinnä korkeintaan pieniä perheitä. Lisäksi talossa on yksi suurempi neljän huoneen asunto.

Suurimpaan osaan asunnoista kuuluu kookas parveke tai jopa kaksi. Niiden ilmeellä on haettu vaihtelevuutta talon arkkitehtuuriin. Ruskean ja valkoisen rappauspinnan liittoa korostavat julkisivut noudattelevat sisartalon ilmettä.

KUVA: Bonava Suomi Oy

Ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvan 31,5 neliön yksiön toimintaperiaate on kerrostaloasumiseen suhteutettuna poikkeava. Erikoisuus on, että huoneiston sisäänkäynti on vain parvekkeen korvaavalta omalta asuntopihalta, ei siis talon porrashuoneesta - vähän kuin asuisi rivitalossa, vaikka rivitaloissa harvemmin yksiöitä näkee.

Asialla on merkittävä vaikutus asunnon pohjaratkaisuun, joka on varmasti mielipiteitä jakava harvinaisuus.

Amerikkalaissävytteiseen tapaan varsinainen eteinen puuttuu kokonaan ja naulakko on osa yhdistettyä keittotila-säilytyskalustekokonaisuutta, jonka päätteenä on erillinen makuusoppi.

Alkovissa paluumuuttavana oivalluksena ovat yläkaapit, joiden toivoisi ottavan enemmän jalansijaa nykypäivän rakentamisessa. Tavallisten korkeiden komeroiden puute asettaa vastaavasti haasteita. Komeroita olisi kyllä saanut lisää siirtämällä ulko-oven keskemmälle ja jatkamalla kalusteriviä ulkoseinään asti.

Tavallisesti yksiöissä sänky on hallitseva osa huonetilaa. Tässä asunnossa oleskelutilan voi kalustaa vapaammin ja painottaa haluamiaan toimintoja - ruokailua, oleskelua tai työskentelyä.

Periaatteessa tämän tyyppinen yksiö toimisi asuinkäytön asemesta myös pienen liikeyrityksen toimistona tai työtilana, jossa on helppo vastaanottaa myös asiakkaita. Tällöin makuualkovitilaa voisi hyödyntää esimerkiksi varastotilana.

Ehkä tässä on yksi vastaus muuntojoustavuuden tavoitteeseen?

MAINOS

Kommentoi

Tämän kodin asukas ei siis tarvitse vaatteita, eihän niille ole säilytystilaa --- ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonekalukaupathan ovat täynnä lipastoja, senkkejä, kaappeja sun muita. Eiköhän jokainen osaa itse hankkia jonkunlaisen lokerikon asuntoonsa. Eihän asunnoissa ole myyntihetkellä ruokapöytää tai telkkariakaan? Miten nykyajan oma-aloitteinen asukas ilman niitä sitten pärjää? Vai pitääkö rakennuttajan käydä nekin ostamassa asukkaalle ja tietenkin myös koota ja asettaa paikalleen. En ymmärrä noista kiintokalusteista vinkumista. Jos niitä ei saa järkevästi integroitua rakenteisiin, parempi ratkaisu on jättää pois kuin laittaa ruma kaappi keskelle seinää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
47
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image