Puutarha löytyy keskeltä ker­ros­ta­lo­pi­haa Möljänsillan kupeessa Toppilassa

KUVA: SRV Yhtiöt Oy
Asuntopuntari 29.1.2018 7:00
Essi Oikarinen

Asunto Oy Satamarannan Ruori, Höyrymyllyntie 4. SRV Yhtiöt Oyj. Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy. 3-4h+k+s, 97,5 neliötä. Vh. 390 690 euroa.

Vieressä kohoaa 16-kerroksinen torni, mutta yhdeksän asunnon pikkuinen tiilitalo on maantason katseenvangitsija.

Möljänsiltaa vartioivan Maston valmistuttua sen juureen on alettu suunnitella matalampaa asuinkorttelia pihapiiriä täydentämään. Markkinointikuvissa vaaleaksi rapattu kerrostaloasuntojen muuri kiertää pihan reunoja ja keskellä nököttää punatiilinen rakennus.

Talossa on ainoastaan yhdeksän asuntoa. Yläkerroksiin kuljetaan tavallisen kerrostalon tapaan rappukäytävän ja hissin kautta. Ensimmäisen kerroksen asunnoilla on jokaisella oma sisäänkäynti.

Aktiivinen maantasokerros tuo eloa pihalle. Oville toivottavasti ilmaantuu aikanaan kransseja, kukkapurkkeja ja muita elämän merkkejä.

Asunnot on kuitenkin sijoitettu suomalaisittain varoen niin, että aivan kaikki oleminen ei näy naapureille. Kotiovi aukeaa ikkunattomaan tuulikaappiin.

Pienikin siivu luonnonvaloa monipuolistaisi hieman ankean tuulikaapin käyttöä ja ikkuna elävöittäisi pihaa, paljastamatta kuitenkaan koko kotia. Isoon tuulikaappiin nostaa kätevästi lukon taakse niin pulkat, sukset kuin pyöränkin.

Tiilikuoren suojista löytyy yksi kaksio, mutta lopuissa asunnoissa on kaksi tai jopa kolme makuuhuonetta.

KUVA: SRV Yhtiöt Oy

Vajaan sadan neliön kodin sisääntulopääty on arkinen. Tuulikaapista astutaan vaatimattomasti kulmikkaaseen käytävään. Varsinaiselle eteiselle ei ole kengät ja takit nielevän tuulikaapin lisäksi oikeastaan tarvetta, joten sisääntulossa olisi voinut irrotella enemmän.

Vasemmalle jää pesuhuone. Isossa perheessä kaksi suihkua on tarpeen, mutta nyt ne on ripoteltu hassusti kylpyhuoneen eri nurkkiin. Pesutiloihin kaipaisi lisää neliöitä, jolloin kodinhoidollekin liikenisi linjakkaampi kulmaus lavuaarin viereen puserretun pesukoneen ja pyykkikaapin sijaan.

Oikealla käytävän päässä sisään tulvii valoa ja salminäkymä koko seinän vallanneista ikkunoista. Avara oleskelutila jatkuu terassille ja siitä vielä reilun kokoiseksi pihaksi. Omaa nurmea pääsee harvoin leikkaamaan keskellä kerrostalokorttelia.

Pohjapiirroksen katkoviivat ohjeistavat lisäseinien paikkoja. Keittiötä ei mielellään kopittaisi erilliseksi tilakseen, mutta sitä voisi laajentaa saarekkeella ja antaa olohuoneen levitä viereisen makuuhuoneen puolelle. Joustava huone venyy lisämakuuhuoneesta lasiseinäiseksi työhuoneeksi.

Valkoisen korttelin keskellä pikkuinen tiilitalo vaikuttaa ensi katsomalla teollisuuden jälkeensä jättämältä. Salmen puoleisen päädyn parvekkeet puupalkkeineen on kuin kuorittu esiin tiilten alta.

Kaikki on kuitenkin perustuksista harjaan uutta. Viereisen Toppilan Myllyn satavuotiasta estetiikkaa ja patinaa ei ole edes lähdetty etsimään, vaan ulkomuoto on varastorakennusmaisen suoraviivainen. Poikkeava materiaali ja harjakatto tuovat silti vaihtelua salmen rannan rakennusriviin.

Persoonallinen rakennuspaikka antaa odottaa enemmän myös asunnoilta. Tutun ja turvallisen sijaan korttelin koruksi sopisivat esimerkiksi loft-henkiset kodit.

MAINOS

Kommentoi

Ja hinta on kohdallaan! Voisi luulla että sijaitsee Nizzan rantabulevardin varrella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

103
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
86
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
63
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
52
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
42
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
40
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Suomen koko järjestelmä on läpeensä korruptoitunut, jos korruptio määritellään globaalisti. Suomessa on piilokorruptioa ... Lue lisää...
Virkamies itsekin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image