Punatiiltä löytyy pellon reunasta kerrostalossa Kempeleessä – olohuoneeseen mahtuu monenlaista toimintaa

KUVA: Rakennusliike Lapti Oy
Asuntopuntari 6.1.2020 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Kempeleen Peltokruunu. Rakennusliike Lapti Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy. Asunto A32, 4h+kt+s, 110,5 neliötä. Mh. 98 500 euroa (vh. 329 000 euroa).

Harva yhdistää mielessään kerrostaloasumisen ja peltomaiseman, ne kun tuntuvat olevan aivan eri maailmoista: toinen viittaa maaseutuun, toinen kaupunkimaiseen asumiseen.

Tänään puntaroitava kohde on kuitenkin kerrostalo, jossa tuo mahdottomalta tuntuva yhtälö toteutuu – talon idänpuoleisista ikkunoista näkyy täällä ihan oikea viljavainio. Lisäksi rakennus sijaitsee aivan Kempeleen keskustaajaman tuntumassa, joten palvelutkin löytyvät lyhyen kävelymatkan päästä, vaikka ikkunamaisema muuhun viittaisikin.

Syksyllä 2020 uudet asukkaansa saava As Oy Kempeleen Peltokruunu on osa kahden uuden kerrostalon kokonaisuutta.

Niistä ensimmäinen, As Oy Kempeleen Peltokartano, valmistuu jo tulevan kevään aikana. Viisikerroksiset talot ovat kulmakunnan korkeimpia, mutteivät sentään aivan ensimmäiset laatuaan.

Keskustaajaman rakennusten ulkokuoria hallitsee punatiili ja siksi onkin luontevaa, että sama materiaali on pääosassa myös uusien kerrostalojen julkisivuissa. Arkkitehtuuriltaan talot ovat hyvin perusmallisia laatikoita sen kummempia revittelemättä, mutta ehkä juuri siksi ne muodostavat suhteellisen harmonisen kokonaisuuden ympäristönsä kanssa.

Asukkaiksi tavoitellaan perheitä, sillä Peltokruunun 32 asunnosta valtaosa on kolmioita, joita on tarjolla useampaa eri kokoluokkaa 66,5 ja 102,5 neliön välillä. Ouluun verrattuna asuntojakauma on siis kuin päälaellaan, mutta toisaalta on varsin luonnollista, että pienten asuntojen tarve on suurempi alueen kasvukeskuksessa kuin ympäristökunnissa.

Peltokruunun asuntoja voisi yleisellä tasolla kuvata mitoitukseltaan todella väljiksi. Toisaalta tämä väljyys on muutamissa asunnoissa hieman väärässä paikassa ja neliöitä saattaa olla vaikea hyödyntää järkevästi.

KUVA: Rakennusliike Lapti Oy

Ylimmän kerroksen 110,5-neliöinen asunto on talon suurin, mutta pohjaratkaisultaan myös kaikkein laadukkain. 

Keittiö ja ruokailu on rajattu omaksi selkeäksi alueekseen ja ruokapöydän ääreen mahtuu helposti suurempikin perhekunta. Olohuone taas on niin tilava, että sinne voi helposti sisustaa kaksikin eri tyyppistä oleskelukokonaisuutta – toisen esimerkiksi television katseluun, toisen seurusteluun ja istuskeluun.

Kolmannen makuuhuoneen ovi olisi ollut järkevämpää sijoittaa huoneen toiseen päähän, jolloin työpöydän saisi ikkunan eteen. Komerotkin mahtuvat, kun kalustuksen miettii toisella tavoin. Samalla olohuoneen kalustaminen helpottuu, kun liikennetilaa ei tarvitse varata päätyyn saakka.

Luksuksen tuntua saadaan suuresta parvekkeesta ja erillisestä kodinhoitohuoneesta, joka tullee myös tarpeeseen suuressa perheasunnossa. Lisäksi on vielä erillinen wc, jossa tosin bideelle yltäminen vaatii nyt yliluonnollisen pitkiä käsiä. Lavuaaria olisi toki mahdollista siirtää lähemmäs wc-istuinta, jolloin altaan viereen saisi vähän lasku- ja säilytystilaakin.

Paikallisena erikoisuutena mainittakoon, että pihalla olevista erillisinä osakkeina myytävistä autokatospaikoista muutamia on varattu myös asuntoautojen säilyttämistä varten.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image