Punainen tupa päivittyy Ki­vik­ko­kan­kaal­la – avaimet napakkaan tilankäyttöön

KUVA: Visote Oy
Asuntopuntari 4.12.2017 7:00
Essi Oikarinen

As Oy Oulun Liikkujantie 2. Visate Oy. Matti Veikko Salo . 4–5h+k+s, 103,0 neliötä. Vh. 229 900 euroa.

Kivikkokankaan Liikkujantielle suunnitellaan 12 pientalon rivitaloyhtiötä. Perinteisen punaiseen vaakalaudoitukseen puettu rivistö innostaa rallattelemaan vanhaa lorua tuvista ja perunamaista. 

Asumistoiveita on yhtä monta kuin asujiakin ja haaveet urbanisoituvat vauhdilla. Liikkujantiellä helakka idylli on tuotu nykyaikaan ja taloyhtiömuotoon hieman tiivistämällä.

Liikkujantien pientalorivistö on kloonattu samalla 103-neliöisellä muotilla. Kohtuullinen koko viittaa kintaalla pienentyvien kotien trendille, muttei silti vielä pröystäile.

Kaksikerroksisilla taloilla on jokaisella omat seinät. Naapurien välille jää kapea ja pimeä sola, joka käy korkeintaan ruohonleikkurin ja halkopinon piilotusnurkaksi.

Välikkö tuntuu pihan tuhlaamiselta, mutta kyse taitaa olla enemmän periaatteesta. Oikein toteutettu seinärakenne vaimentaisi seinänaapurin kolistelut, mutta henkisesti omaseinäinen tupa tuo oman luvan.

Punainen vaakalaudoitus ja rakennuksen selkeä muoto vievät ajatukset toiseen asumisunelmaan, rintamamiestaloon. Mittasuhteissa on samantapaista sympaattisuutta, vaikka harja onkin trendikkään epäsymmetrinen ja olohuoneen ikkunat on venytetty nykytyyliin säären korkeudelta kattoon.

KUVA: Visote Oy

Sisältä ei kuitenkaan löydy mitään savupiipun ja kamiinan ympärille kiertyviin huoneisiin viittaavaa.

Asuntojen pienentyminen on tiputtanut kodeista kaksikerroksisia tiloja pois. Liikkujantien hieman leveämpiin neliöihin korkea olohuone on saatu mahtumaan. Siihen liittyvä lasikaiteinen parvi tekee oleskelutilasta näyttävän. Toteutus on kuitenkin tehty arki edellä: korkea tila madaltuu eteläikkunoiden suuntaan yksikerroksiseksi. Näin ikkunalaseja pesemään ei tarvitse tilata nosturia.

Pitkänmallinen pohjaratkaisu ja keskelle sijoitettu sisäänkäynti ovat avaimia napakkaan tilankäyttöön. Eteinen ja portaat keskellä kotia takaavat tehokkaan liikkumisen.

Reunoille jäävät kohtuullisen kokoiset oleskelutilat ja makuuhuoneet, joissa kalustusta mahtuu jopa vaihtelemaan.

Esimerkiksi suihku- ja kodinhoitohuoneiden helposti hukkatilaksi jääviä neliöitä harmitellessa sisälle jää jopa kaipaamaan ulkopuolen yksinkertaisuutta. Pohjaratkaisu ei aivan yllä loogisen tarkkaan mitoitetun rintamamiestalon rinnalle.

Perunamaan sijaan 2020-luvun tuvan parina on trampoliinin kokoinen nurmikko. Tehokkaampi maankäyttö tuo palvelut lähemmäs.

12 talon riviä vastapäätä rakentuu sisartaloyhtiöllinen rivitaloja. Väliin jäävät autotallit, joiden lomaan rajataan matalin aidoin kapean suorakaiteen muotoinen leikkipaikka. Hiekkapäällysteinen aitaus asfaltin keskellä tuntuu luonnonläheisellä pientaloalueella hauskan suurkaupunkimaiselta. Punaisten tupien keskellä on kuin pala Pariisia. Hiekkalaatikon sijaan paikalle tarvittaisiin vain papat petankkikuulineen.

MAINOS

Kommentoi

Omakotiasumisen suurimpia laatutekijöitä ovat viihtyisyyteen perustuvat arvot. Tässä kohteessa ei ole kuin puolet omakotitalon mahdollisuuksista - näkymiä vain kahteen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

74
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
27
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
13
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
8
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image