Pohja-alaansa suurempaa potentiaalia löytyy ker­ros­ta­lo­yk­siös­sä Oulun Kynsilehdossa

KUVA: Lapti Oy
Asuntopuntari 26.5.2018 7:00
Matti Lakkala

As Oy Oulun Kantarelli, Sienitie 10. Lapti Oy. Linja Arkkitehdit Oy. 1h+kt, 27 neliötä. Vh. 94 200 euroa (1.krs).

Kerrostalo Kynsilehdon idyllisellä omakotitaloalueella? Kyllä, nimittäin Oulun kaupunkistrategian hengessä Destia Oy:n vanhan varikkoalueen valtaa asuinkerrostalojen, palveluasuntojen sekä työpaikkarakentamisen muodostama mielenkiintoinen kokonaisuus.

Yhteisen pihan ympärille rakentuvasta neljästä asuinkerrostalosta ensimmäinen on lähes valmis (Asuntopuntari 12.6.2017). Tässä käsiteltävä yhtiö valmistuu kesällä 2019.

Talon massiivista viisikerroksista hahmoa on pilkottu lohkaisemalla ylimmän kerroksen kahdesta nurkasta palat pois. Ulkonevat parveketornit täydentävät pyrkimystä. Nämä ratkaisut ovat tervetulleita sovittamaan kerrostalorakentamista Kynsilehdon omakotitalovoittoiseen ja mittakaavaltaan pienempään rakentamiseen.

Asuntokuntien koon muutos näkyy kohteessa. Yhteensä 32 huoneiston valikoima koostuu pää­asiassa yksiöistä ja kaksioista. Näitä täydentävät neljä pientä kolmiota sekä kaksi perheasuntoa. Puntaroitava yksiö on koko talon yleisin yksittäinen asunnon malli.

Yksiön ikkunat avautuvat lähes suoraan pohjoiseen, eli aurinkoa ei asunnossa juuri pääse näkemään. Positiivisena puolena on, että huoneisto pysyy viileänä kesäisin.

Asuntopohjassa on hankaluuksia: keittiö sijaitsee eteisessä, vessan ovi taas avautuu suoraan keittiöön. Pienestäkin asunnosta tulisi löytyä nukkumasoppi, kuten alkovi. Eräs miniasuntoon sopiva ratkaisu olisi myös kiintokalustemainen, nostomekanismilla varustettu päiväksi seinälle käännettävä sänky.

KUVA: Lapti Oy

Vaikeudet juontavat juurensa asunnon pohjamuotoon, joka on pitkä ja kapea. Hankaluutta lisää vielä hissin aiheuttama kolo asunnon alkupäässä.

Toisaalta näiden hankaluuk­sien voi ajatella olevan vain yleisiä yksiön ominaisuuksia, ei puutteita. Asuntohan tarjoaa asukkaalleen välttämättömyydet, eli mahdollisuuden ruokailuun, peseytymiseen ja nukkumiseen. Asunto toimii siis hyvin kaupunkisinkun tukikohtana, josta voi käydä harrastuksissa ja tapaamassa ystäviä.

Pienissä asunnoissa on kuitenkin pohja-alaansa suurempaa potentiaalia. Parhaimmillaan miniasunto voisi olla kodikas pesä, josta löytyy kaikki, muttei mitään ylimääräistä – pahimmillaan taas ahtaantuntuinen ja epäkäytännöllinen.

Pienten asuntojen suunnittelu on oma taiteenlajinsa. Tavanomaisen syvärunkoinen pistetalo antaa huonon lähtökohdan optimaalisten yksiöiden syntymiseen. Jos kerran pienille asunnoille on niin valtava kysyntä, voitaisiin näitä paljon sisältävät talot suunnitella alusta alkaen laadukkaita miniasuntoja silmällä pitäen.

Esimerkiksi SATO:n Studiokodeissa Vantaalla 15,5 neliön asuntojen tavallista korkeampi huonekorkeus mahdollistaa nukkumaparven, ja portaikon alle on integroitu kaapistoja sekä ruokapöytä. Sopivan runkosyvyyden vuoksi asuntojen pohjamuoto on ihanteellisen neliömäinen.

Talosta löytyy yhteinen sauna ja kattoterassi kompensoimaan näiden puuttumista asunnoista. Kerhotila mahdollistaa suurempien porukoiden kokoontumiset.

Vaikka yksineläjät ovat pienten asuntojen iso kohderyhmä, ovat sitä myös sijoittajat. Voi olla, että asuntotyypin kehittämiselle ei ole tarvittavaa painetta nykyistenkin yksiöiden mennessä sijoittajille kaupaksi. Heitä ei ymmärrettävästi huoleta sijoitusyksiönsä toimivuus, kunhan vain vuokralaisia löytyy.

MAINOS

Kommentoi

Kuka ostaa enää nykyään asunnon jossa ei ole parveketta??? Eihän sinne saa vuokralaisiakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on 22neliön Pikku asunto vuokralla lähellä keskustaa, vuokra 350kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piensijoittajana valitsen yksiön pohjan asukkaan viihtymistä käytännöllistä asumista silmällä pitäen.
Toivomus on että vuokralaisen vaihtumista olisi harvemmin, pieni, edullisempi, tylsempi asunto on toki oma valinta sijoittajalle kuin vuokralaisenkin tarpeisiin.

Nyt kehittyvä yhteisöllinen, palvelutarjonnalla rakentaminen asumiseen on mielenkiintoinen suunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

104
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
60
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
49
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
41
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
32
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
32
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image