Pienen mittakaavan ker­ros­ta­lo­ko­dis­sa ikkunat aukeavat kolmeen suuntaan Oulussa

KUVA: © Tietoa Finland Oy / Tom Kraappa
Asuntopuntari 4.6.2018 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Huvilapiha (uusi osa). Skanska Talonrakennus Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunto A07, 3h+kk+s, 64 neliötä. Mh. 92 370 euroa (vh. 307 900 euroa).

Kuukausi sitten tällä palstalla kerrottiin niin kutsutusta Opettajakerhon kortteliin sijoittuvasta As Oy Oulun Huvilapihasta, joka on jälleen yksi Oulun keskustan tuntumaan rakennettavista asumisen hybridikohteista: syksyllä 2019 valmistuvaksi kaavailtu asunto-osakeyhtiö koostuu kahdesta talosta, joista toinen on vuonna 1924 valmistunut saneerauskohde ja toinen kokonaan uusi rakennus.

Uudenkadun ja Heinätorinkadun kulmaukseen, kaupunkikuvallisesti merkittävälle paikalle sovitetaan As Oy Oulun Huvilapihan L-kirjaimen muotoinen uudisosa, jota tämä puntari käsittelee.

Mittakaavaa on haettu naapureista ja kerroksia on maltillisesti kolme. Lisäksi tiilenpunainen aumakatto pyrkii sitomaan tämän vaalean uudisrakennuksen ympäristön aiemman rakennuskannan väri- ja tyylimaailmaan.

Asuntoja pikkuiseen kerrostaloon mahtuu vain 18, mikä on todella vähän verrattuna Oulun suurimpiin hankkeisiin, joissa yksittäinen kerrostalo saattaa käsittää pitkälti yli sata huoneistoa.

Oulun Huvilapihan uudisrakennuksessa asunnot jakautuvat tasan yksiöihin, kaksioihin ja kolmioihin – kutakin tyyppiä on kuusi. Pienimmät asunnot jäävät vaille omaa saunaa ja parvekkeissakin on pihistelty, sillä yksiöistä löytyy valitettavasti vain ranskalainen versio. Toisaalta pikkuasunnot avautuvat suoraan varsin vilkasliikenteiselle Uudellekadulle, joten parvekkeista ei välttämättä olisi suurtakaan iloa.

Uudisrakennuksen 64-neliöinen kolmio toimii saneerauskohteessa sijaitsevaa sisartaan paremmin. Sijainti rakennuksen päädyssä mahdollistaa ikkunoiden avautumisen kolmeen ilmansuuntaan. Jopa asunnon eteisessä on ikkuna. Huoneiston neliöt on käytetty tehokkaasti. Kulkureitti eteisestä aina parvekkeelle asti kiertää olohuoneen ympäri, mutta vaikeuttaa samalla olohuoneen kalustamista, sillä käytännössä ehjää seinää ei ole.

Työtason yläpuolelle keittiökalusteiden välitilaan upotettu matala ikkuna on hieno oivallus, jollaisia tulee vastaan harvemmin ja silloinkin lähinnä pientaloissa.

Leipomisen lomassa voi siis suunnata katseensa mykän laattaseinän sijaan ulkoilmaan, eikä ikkuna verota edes kolmion keittiölle kullanarvoista kaappitilaa.

Parvekkeen kaiteet ovat kirkasta lasia. Parvekkeella oleskelu näin matalassa talossa vastaa lähes näyteikkunassa oloa, joten yksityisyyden vaaliminen vaatii esimerkiksi kaihtimien tai laskosverhojen hankintaa.

Parvekkeelta kelpaa silti katsella vanhan ja uuden rakennustaidon liittoa täydentävälle sisäpihalle, joka on esitteen mukaan suunniteltu 1920-luvun hengessä.

Pihan tekniselle toteutukselle on kuitenkin rajoitteensa, sillä nykyajalle tyypilliseen tapaan kyseessä on pihakansi, jonka alle sijoittuu asukkaiden kulkupelit katseilta piilottava autohalli. Myös pihalta löytyy yhden käden sormilla laskettava määrä autopaikkoja, joista osa on mahdollista varustaa sähköauton latauspisteellä.

MAINOS

Kommentoi

10,8+7,5+2,3+5,7+5,2+1,7+7,9+20,7=61,8 m2. Jutussa lukee, että pinta-ala on 64m2. Lasketaanko parvekepinta-alasta osa asuinneliöihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

104
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
60
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
49
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
41
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
32
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
32
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image