Pienellä oma­ko­ti­ta­lol­la asuntopulaa ratkaisemaan

Pienet omakotitalot taitavat tehdä uutta tulemista. Jyväskylän asuntomessuilla esiteltävä Noppakoti on esimerkki pienistä, pienelle asuntokunnalle suunnitelluista omakotitaloista. KUVA: Timo Jokelainen
Asuntopuntari 22.11.2014 15:15 | Päivitetty 25.11.2014 15:15
Timo Jokelainen

Yksiö puutarhassa. Olli Enteen Diplomityö Aalto yliopiston arkkitehtuurin laitokselle.

Arkkitehtiopiskelija Olli Enne on suunnitellut ja rakentanut diplomityönään mallitaloa, joka pyrkii tarjoamaan uutta näkökulmaa omakotirakentamiseen. Opinnäyte on jo niin pitkällä, että talo on kohta tehtaalta valmis tontille kuljetettavaksi.

Lähtökohta hankkeessa on, että jo rakennetulle omakotitalotontille rakennetaan pieni itsenäinen asunto esimerkiksi aikuistuville lapsille, isovanhemmille tai vaikka ulkopuolisen vuokralaisen käyttöön.

Yksiö Puutarhassa on pieni puinen ja teollisesti tuotettava omakotitalo. Neliöitä on alle 50. Hanke on vastaus asuntopulaan ja käyttämättömän tonttimaan ongelmaan. Enteen laskelmien mukaan esimerkiksi Pääkaupunkiseudun vajaasti rakennetuilla tonteilla on hurja määrä käyttämätöntä rakennusoikeutta.


Pienten omakotitalojen tarve on noussut esille lukuisissa yhteyksissä.

Halu asua omakotitalossa on yhä vahva, mutta asuntokuntakoon pieneneminen vaatisi toisenlaista omakotitalokantaa kuin nykyinen. Tarjonta ei kohtaa kysyntää. Onkin tärkeää, että asiassa tehdään kehittämistyötä Enteen diplomityön tavoin.

Asia on ollut esillä myös asuntomessuilla ja viime kesänä Jyväskylässä kohteina oli kaksi pienelle perheelle suunniteltua pientä omakotitaloa. Näissä Noppakodeiksi nimetyissä kaksikerroksisissa omakotitaloissa oli kaksi makuuhuonetta ja tupakeittiö, neliöitä noin 75.

Muissakin yhteyksissä, esimerkiksi tilaelementtituotantoon liittyen pienten omakotitalojen tarve ja myös tuotanto on ollut esillä.


Enteen idea ei ole todellakaan uusi, mutta se on tervetullut muistutus menneistä ajoista. Aiemmin oli hyvin tavallista, että piharakennuksissa asuttiin. Tällaisia pienasuntoja rakennettiin paljon vielä jälleenrakennuskaudella, sen jälkeenkin jossakin määrin.

Eivät pienet omakotitalotkaan mikään uusi asia ole. Varsinkin pohjoisessa kylien liepeille muodostui pienomakotitaloasutusta, joka taisi usein kytkeytyä huono-osaisuuteen.

Vielä 1980- ja 1990-luvulla rintamamiestalojen piharakennuksia asuttivat opiskelijat. Nykyisin asumistasovaade lienee kohonnut sellaiseksi, etteivät piharakennusten pienasunnot kelpaa edes heille.

Viimeisten vuosikymmenien rakentamisen yksilöllistymiskehityksen myötä myös piharakennusten sivuasuntojen rakentamisesta on taidettu ainakin laajempimittakaavaisesti luopua.

Ehkä asiassa olisi tarvetta palata vanhaan. Enteen diplomityö on mielenkiintoinen ehdotus omakotiasumisen uudeksi ja myös nykyistä yhteisöllisemmäksi muodoksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
18:30
Brittiteini Shamima Begum liittyi Isisiin neljä vuotta sitten – nyt perhe yrittää saada Begumin vauvan Britanniaan Tilaajille
120
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
35
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
33
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
28
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat
25
SK: Ministeri Berner ei ilmoittanut virkamieseettiselle neuvottelukunnalle siirtymisaikeistaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image