Pienellä oma­ko­ti­ta­lol­la asuntopulaa ratkaisemaan

Pienet omakotitalot taitavat tehdä uutta tulemista. Jyväskylän asuntomessuilla esiteltävä Noppakoti on esimerkki pienistä, pienelle asuntokunnalle suunnitelluista omakotitaloista. KUVA: Timo Jokelainen
Asuntopuntari 22.11.2014 15:15 | Päivitetty 25.11.2014 15:15
Timo Jokelainen

Yksiö puutarhassa. Olli Enteen Diplomityö Aalto yliopiston arkkitehtuurin laitokselle.

Arkkitehtiopiskelija Olli Enne on suunnitellut ja rakentanut diplomityönään mallitaloa, joka pyrkii tarjoamaan uutta näkökulmaa omakotirakentamiseen. Opinnäyte on jo niin pitkällä, että talo on kohta tehtaalta valmis tontille kuljetettavaksi.

Lähtökohta hankkeessa on, että jo rakennetulle omakotitalotontille rakennetaan pieni itsenäinen asunto esimerkiksi aikuistuville lapsille, isovanhemmille tai vaikka ulkopuolisen vuokralaisen käyttöön.

Yksiö Puutarhassa on pieni puinen ja teollisesti tuotettava omakotitalo. Neliöitä on alle 50. Hanke on vastaus asuntopulaan ja käyttämättömän tonttimaan ongelmaan. Enteen laskelmien mukaan esimerkiksi Pääkaupunkiseudun vajaasti rakennetuilla tonteilla on hurja määrä käyttämätöntä rakennusoikeutta.


Pienten omakotitalojen tarve on noussut esille lukuisissa yhteyksissä.

Halu asua omakotitalossa on yhä vahva, mutta asuntokuntakoon pieneneminen vaatisi toisenlaista omakotitalokantaa kuin nykyinen. Tarjonta ei kohtaa kysyntää. Onkin tärkeää, että asiassa tehdään kehittämistyötä Enteen diplomityön tavoin.

Asia on ollut esillä myös asuntomessuilla ja viime kesänä Jyväskylässä kohteina oli kaksi pienelle perheelle suunniteltua pientä omakotitaloa. Näissä Noppakodeiksi nimetyissä kaksikerroksisissa omakotitaloissa oli kaksi makuuhuonetta ja tupakeittiö, neliöitä noin 75.

Muissakin yhteyksissä, esimerkiksi tilaelementtituotantoon liittyen pienten omakotitalojen tarve ja myös tuotanto on ollut esillä.


Enteen idea ei ole todellakaan uusi, mutta se on tervetullut muistutus menneistä ajoista. Aiemmin oli hyvin tavallista, että piharakennuksissa asuttiin. Tällaisia pienasuntoja rakennettiin paljon vielä jälleenrakennuskaudella, sen jälkeenkin jossakin määrin.

Eivät pienet omakotitalotkaan mikään uusi asia ole. Varsinkin pohjoisessa kylien liepeille muodostui pienomakotitaloasutusta, joka taisi usein kytkeytyä huono-osaisuuteen.

Vielä 1980- ja 1990-luvulla rintamamiestalojen piharakennuksia asuttivat opiskelijat. Nykyisin asumistasovaade lienee kohonnut sellaiseksi, etteivät piharakennusten pienasunnot kelpaa edes heille.

Viimeisten vuosikymmenien rakentamisen yksilöllistymiskehityksen myötä myös piharakennusten sivuasuntojen rakentamisesta on taidettu ainakin laajempimittakaavaisesti luopua.

Ehkä asiassa olisi tarvetta palata vanhaan. Enteen diplomityö on mielenkiintoinen ehdotus omakotiasumisen uudeksi ja myös nykyistä yhteisöllisemmäksi muodoksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Mietipä aikuisten oikeasti, miksi Suomen tuloerot olisivat kasvaneet tai pienentyneet. Hallitus on muuttanut sosiaalitur... Lue lisää...
Naton otan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image